Τα σημεία ασφάλειας που πάσχει το όχημα

Θύμα χάκερ έπεσε η  Tesla αφού κατάφεραν και άνοιξαν το αυτοκίνητο μέσα σε 10 δευτερόλεπτα και έγιναν «καπνός»

Ένα από τα συστήματα που βρίσκονται στο στόχαστρο της εταιρείας είναι και αυτό που σχετίζεται με την το εξ αποστάσεως ξεκλείδωμα του αυτοκινήτου και την εκκίνησή του. Το σύστημα μπορεί να λειτουργεί μέσω του κινητού τηλεφώνου με το Bluetooth, κάτι που όπως φαίνεται δημιουργεί πολλά κενά ασφαλείας για το αυτοκίνητο.

Στο video που παραθέτουμε βλέπουμε τον Sultan Qasim Khan, υπεύθυνο για συστήματα ασφαλείας της εταιρίας NCC Group με έδρα το Μάντσεστερ της Βρετανίας. Στο μικρής διάρκειας video μας δείχνει πόσο εύκολο είναι να “σπάσει” κανείς την επικοινωνία μεταξύ smartphone και αυτοκινήτου, να ξεγελάσει το σύστημα και τελικά να κλέψει το αυτοκίνητο.

Όπως βλέπουμε αρκεί ο χάκερ να τοποθετήσει την συσκευή του σχετικά κοντά στο τηλέφωνο για να υποκλέψει τον κωδικό. Στην συνέχεια είναι πάρα πολύ απλό, χρησιμοποιώντας το laptopt του να μπει στο αυτοκίνητο και να φύγει με αυτό.

Για να γίνει αυτό χρειάζονται ένας ειδικός κώδικας που μπορεί να αγοραστεί από το διαδίκτυο για λιγότερο από 50 δολάρια, ενώ και το εξάρτημα που χρησιμοποιείται κοστίζει και αυτό γύρω στα 100 δολάρια.

Όπως λέει ο Κhan, από την στιγμή που θα υποκλέψει τον κωδικό, η κλοπή του αυτοκινήτου είναι υπόθεση δέκα δευτερολέπτων.

Πάντως η ιστορία με την ασφάλεια που προσφέρουν τα keyless entry συστήματα δεν είναι κάτι καινούργιο, και έχει συζητηθεί εκτενώς τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο για τα Tesla αλλά και για άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.

Ο οργανισμός που ευθύνεται για το Bluetooth και την σωστή λειτουργία του καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες ώστε το πρωτόκολλο να βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από τους χάκερς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το video όμως δείχνει ότι υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμα να γίνουν. Και μέχρι τότε χρειάζεται προσοχή από τους ιδιοκτήτες και εγρήγορση για το που έχουν το κλειδί ή το κινητό τους σε δημόσιους χώρους έτσι ώστε να μην βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

TAGS: