ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να προβλέψει πόσα χρήματα θα βγάλεις και πότε θα πεθάνεις

Αυτή η καινοτομία προκαλεί γοητεία αλλά και ηθικές ανησυχίες

Ερευνητές δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης το οποίο μπορεί να προβλέψει πόσα χρήματα θα βγάλεις και πότε θα πεθάνεις

Επιστήμονες από τη Δανία και τις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, με την ονομασία «life2vec», το οποίο ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια ζωής και τα μελλοντικά κέρδη ενός ατόμου.

Αυτή η καινοτομία, που λειτουργεί σαν ένα chatbot, βρίσκεται στα όρια της τεχνολογίας πρόβλεψης, προκαλώντας γοητεία αλλά και ηθικές ανησυχίες.

Το μοντέλο life2vec εκπαιδεύτηκε με τη χρήση ενός κολοσσιαίου συνόλου δεδομένων που προέρχεται από πάνω από έξι εκατομμύρια προφίλ πραγματικής ζωής, τα οποία υπερβαίνουν ολόκληρο τον πληθυσμό της Δανίας. Τα δεδομένα αυτά περιλαμβάνουν διάφορους παράγοντες, όπως το επάγγελμα, το εισόδημα, το ιατρικό ιστορικό και την τοποθεσία κατοικίας. Με αυτές τις εκτεταμένες πληροφορίες, το μοντέλο φέρεται να μπορεί να προβλέψει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου και να προβάλει το εισόδημα ενός ατόμου.

Ενώ η τεχνολογία πρόβλεψης είναι συνηθισμένη σε τομείς όπως η διαφήμιση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου προβλέπει πρότυπα συμπεριφοράς, το life2vec αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό άλμα. Αυτό το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης επεκτείνει τις δυνατότητες πρόβλεψης σε βαθιά προσωπικούς και υπαρξιακούς τομείς.

Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι τεράστιες και πολύπλευρες. Η Sune Lehmann, η επικεφαλής ερευνήτρια, εξέφρασε στο Newswise ανησυχίες σχετικά με τον ευρύτερο κοινωνικό αντίκτυπο, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δημοκρατικό διάλογο γύρω από αυτή την τεχνολογία. Η Lehmann υπογράμμισε τη σημασία της εξέτασης του κατά πόσον τέτοιες εξελίξεις ευθυγραμμίζονται με τις κοινωνικές επιθυμίες και τα ηθικά πρότυπα.

Ένας βασικός περιορισμός του life2vec, όπως σημείωσε η Lehmann, είναι η εξάρτησή του από τα δεδομένα της Δανίας, τα οποία ενδέχεται να μην είναι καθολικά εφαρμόσιμα. Αυτό αναδεικνύει την πρόκληση της δημιουργίας μοντέλων που αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια διαφορετικούς παγκόσμιους πληθυσμούς.

Επιπλέον, η ικανότητα του μοντέλου να προβλέπει τον θάνατο και την οικονομική πορεία ενός ατόμου εγείρει δυσάρεστα ερωτήματα σχετικά με την ιδιωτική ζωή και την ανθρώπινη επιθυμία να αντιμετωπίζει τέτοιες προσωπικές προβλέψεις.

Η τεχνητή νοημοσύνη κατασκευάζει προφίλ χρησιμοποιώντας μια σειρά προσωπικών στοιχείων, κατηγοριοποιημένων σε συγκεκριμένους κωδικούς, για να κάνει τις προβλέψεις της. Ωστόσο, λόγω των ανησυχιών για την προστασία της ιδιωτικής ζωής και της ευαίσθητης φύσης των δεδομένων, ο αλγόριθμος και τα υποκείμενα δεδομένα του δεν είναι προσβάσιμα στο κοινό. Ο Lehmann δήλωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να μοιραστούν ορισμένα ευρήματα πιο ανοιχτά, εξισορροπώντας την ανάγκη για διαφάνεια με την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Οι νομικές επιπτώσεις του life2vec είναι επίσης σημαντικές. Στη Δανία, η χρήση ενός τέτοιου εργαλείου για σκοπούς όπως οι αποφάσεις απασχόλησης ή η διαμόρφωση ασφαλιστικών πολιτικών ενδέχεται να αντιβαίνει στους νόμους περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής. Αυτό αναδεικνύει τις ηθικές και νομικές προκλήσεις που θέτουν τα προηγμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης σε ευαίσθητους τομείς όπως η προσωπική υγεία και τα οικονομικά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εν κατακλείδι, το life2vec αποτελεί απόδειξη των βαθιών δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί ως καταλύτης για κρίσιμες συζητήσεις σχετικά με τη διασταύρωση της τεχνολογίας, της ηθικής και της ιδιωτικής ζωής στην ταχέως εξελισσόμενη ψηφιακή εποχή μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.