ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η ελληνική εφεύρεση που υπάρχει πλέον στον πίνακα οργάνων όλων των αυτοκινήτων (φώτο)

Συνήθως περνά απαρατήρητη από τους περισσότερους οδηγούς

Η ελληνική εφεύρεση που υπάρχει πλέον στον πίνακα οργάνων όλων των αυτοκινήτων (φώτο)

Πολλές λεπτομέρειες στον πίνακα οργάνων του αυτοκινήτου, περνούν απαρατήρητες από τους οδηγούς.

Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και η επιγραφή στον χιλιομετρητή πολλών αυτοκινήτων ή προτιμάτε η ένδειξη εκείνη που προηγείται των χιλιομέτρων που έχει διανύσει το όχημα.

Πολλοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν την ένδειξη «ODO» μπροστά ακριβώς από τον αριθμό χιλιομέτρων, η οποία αποτελεί τη συντομογραφία της λέξης «odometer».

H τοποθέτηση του ODO στον χιλιομετρητή υποδεικνύει ότι ο αριθμός των χιλιομέτρων που ακολουθεί είναι ο συνολικός που έχει διανύσει το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Επί της ουσίας η ένδειξη «ODO» διαφοροποιεί τον μερικό χιλιομετρητή από τον ολικό χιλιομετρητή του αυτοκινήτου.

Το «odometer» προέρχεται από την ελληνική λέξη «οδόμετρο», τον πρώτο χιλιομετρητή ιστορίας, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του των 3 π.Χ. αιώνα.

Ο μηχανισμός μέτρησης οδικών αποστάσεων περιγράφεται από τον Ήρωνα τον Αλεξανδρέα ως ένα κιβώτιο με συμπλεκόμενους ατέρμονες κοχλίες και οδοντωτούς τροχούς προσαρμοσμένο σε κινούμενο όχημα.

Πιθανότατα εφευρέτης του μηχανισμού μέτρησης ήταν ο Αρχιμήδης, σε κάθε περίπτωση ωστόσο τόσο το ίδιο το όργανο όσο και η ονομασία του έχει ελληνικές ρίζες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που στον χιλιομετρητή ενός αυτοκινήτου παρατηρήσετε τη λέξη «ΟDO» θα γνωρίζετε όχι μόνον τι ακριβώς σημαίνει αλλά και την ελληνική προέλευση του ίδιου του μηχανισμού που μετρά ακατάπαυστα την απόσταση που διανύει ένα αυτοκίνητο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.