ΗΠΑ: Επιστήμονες έφτιαξαν «έξυπνο» τσιρότο που θεραπεύει και παρακολουθεί τα τραύματα

Το «έξυπνο» τσιρότο είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο και ελαστικό πολυμερές

ΗΠΑ: Επιστήμονες έφτιαξαν «έξυπνο» τσιρότο που θεραπεύει και παρακολουθεί τα τραύματα

Έναν «έξυπνο» τσιρότο που θα συμβάλει στη θεραπεία των χρόνιων τραυμάτων πιο αποτελεσματικά και πιο οικονομικά δημιούργησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.

Το επίθεμα που ενσωματώνει και ηλεκτρονικά τσιπ θα μεταδίδει ασύρματα τα δεδομένα που συλλέγει από την πληγή και θα μπορεί να παραδώσει… και το φάρμακο!

Το «έξυπνο» αυτό τσιρότο, σύμφωνα με το interestingengineering.com, είναι κατασκευασμένο από εύκαμπτο και ελαστικό πολυμερές το οποίο ενσωματώνει ηλεκτρονικά τσιπ, βιοαισθητήρες και ένα στρώμα φαρμάκων. Το «έξυπνο» αυτό επίθεμα όμως στέλνει ειδοποιήσεις όταν αλλάζει το pH ή η θερμοκρασία του τραύματος, ενώ μπορεί να εντοπίσει φλεγμονή ή βακτηριακή μόλυνση στην πληγή.

«Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι χρόνιων τραυμάτων που προκαλούν τεράστια προβλήματα στους ασθενείς. Υπάρχει ζήτηση για τεχνολογία που μπορεί να διευκολύνει την αποκατάσταση», δήλωσε ο Γουέι Γκάο, επίκουρος καθηγητής ιατρικής μηχανικής στο Heritage Medical Research Institute.

Οι τρεις λειτουργίες του «έξυπνου» τσιρότου

Το «έξυπνο» τσιρότο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει δημοσίευμα στο interestingengineering.com, μπορεί να επιτελέσει τρεις βασικές λειτουργίες.

Μεταδίδει ασύρματα τα δεδομένα που συλλέγει από την πληγή σε κοντινές «έξυπνες» συσκευές, όπως υπολογιστές, ταμπλέτες ή smartphone. Τα δεδομένα αυτά μπορούν να τα μελετήσουν αργότερα ο ασθενής με τον γιατρό του.

Μπορεί να παραδώσει ένα αντιβιοτικό ή κάποιο άλλο φάρμακο που διαθέτει, απευθείας στο σημείο του τραύματος για τη θεραπεία της φλεγμονής και της μόλυνσης.

Μπορεί να παρέχει ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης στο σημείο της πληγής, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αναγέννηση των ιστών και θα επιτρέψει την ταχύτερη επούλωση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος να σημειωθεί ότι η μελέτη του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας για το «έξυπνο» τσιρότο δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science Advances».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.