ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Τι γίνεται αν ένας πεζός περάσει τον δρόμο ενώ το φανάρι είναι κόκκινο; Αυτό το πρόστιμο μπορεί να του επιβληθεί

Ο Κ.Ο.Κ. έχει κανόνες κυκλοφορίας και για τους πεζούς

Τι γίνεται αν ένας πεζός περάσει τον δρόμο ενώ το φανάρι είναι κόκκινο; Αυτό το πρόστιμο μπορεί να του επιβληθεί

Αν είσαι πεζός προστατεύεσαι σε μεγάλο βαθμό από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και δεν έχεις μόνο δικαιώματα, αλλά και “υποχρεώσεις” για την ασφάλεια όλων.

Μπορεί σε μερικούς να ακούγεται ακόμη και περίεργο αλλά ο Κ.Ο.Κ. έχει κανόνες κυκλοφορίας και για τους πεζούς που αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα χρηστών των δρόμων.

Σύμφωνα και με αυτόν, ο πεζός υποχρεούται να χρησιμοποιεί τα πεζοδρόμια ή τα ειδικά γι’ αυτούς ερείσματα. Στην περίπτωση που το παραπάνω για κάποιο λόγο δεν είναι δυνατό ή προκαλεί δυσχέρεια στους υπόλοιπους χρήστες του πεζοδρομίου (αν για παράδειγμα μεταφέρουν κάποιο ογκώδες αντικείμενο ή κινούνται σε πομπή, ή χρησιμοποιούν αναπηρικό αμαξίδιο), οι πεζοί μπορούν να χρησιμοποιούν και το οδόστρωμα, λαμβάνοντας ωστόσο τις απαραίτητες προφυλάξεις.

Δεν επιτρέπεται να υπερπηδήσουν εμπόδια π.χ. νησίδες, στηθαία και κιγκλιδώματα που έχουν τοποθετηθεί από τις αρμόδιες αρχές για ειδικούς λόγους, καθώς αυτά τα εμπόδια συνήθως σημαίνουν απαγόρευση εισόδου του πεζού στην αποκλεισμένη επιφάνεια της οδού.

Πεζός που αναγκαστικά χρησιμοποιεί το οδόστρωμα είναι υποχρεωμένος από το νόμο να βαδίζει αντίθετα με την κατεύθυνση της κυκλοφορίας και φυσικά όσο πιο κοντά γίνεται στο άκρο του οδοστρώματος.

Για τη διάσχιση ενός δρόμου, επιβάλλεται να χρησιμοποιούν τις διαβάσεις, εφόσον αυτές υπάρχουν και αν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες, τότε πρέπει να συμμορφώνονται με τις εκάστοτε ενδείξεις τους. Παράλληλα, εάν υπάρχει τροχονόμος, θα πρέπει να υπακούν στις υποδείξεις του.

Η διάσχιση του δρόμου, σύμφωνα με τον Κ.Ο.Κ., θα πρέπει να γίνεται κάθετα, χωρίς βραδυπορία και χωρίς αδικαιολόγητες στάσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πεζός που παραβαίνει τις παραπάνω διατάξεις τιμωρείται με πρόστιμο 40 ευρώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.