Το ΕΣΡ έκανε τα στραβά μάτια στις «πειραγμένες» δημοσκοπήσεις – Ομολογία κόλαφος για την κυβέρνηση

Το ΕΣΡ έκανε τα στραβά μάτια στις «πειραγμένες» δημοσκοπήσεις – Ομολογία κόλαφος για την κυβέρνηση

Μείζον θέμα λειτουργίας της Δημοκρατίας στην χώρα μας προκύπτει από τα όσα ακούγονται στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα. Όπως φαίνεται μέχρι τώρα, το ΕΣΡ δεν είδε ποτέ κανένα πρόβλημα στην παρουσίαση των δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, ούτε ποτέ ενοχλήθηκε ώστε να επέμβει.

Άκρως διαφωτιστική ήταν η κατάθεση του προέδρου του ΕΣΡ στην Εξεταστική Επιτροπή για τις λίστες Πέτσα και Opinion Poll καθώς επιβεβαίωσε ένα κοινό μυστικό: Οι δημοσκοπικές εταιρείες δρούσαν χωρίς να ελέγχονται μέχρι την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε σχετική παρέμβαση.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Θανάσης Κουτρουμάνος σε ερώτηση του τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Μάριου Κάτση εάν σύμφωνα με το ν.3603/07 το ΕΣΡ έχει την εποπτεία όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις, απάντησε ότι τον ποιοτικό έλεγχο τον έχει η ελεγκτική των δημοσκοπήσεων, και πως η υποχρέωση κοινοποίησης της ταυτότητας της έρευνας από την εκάστοτε δημοσκοπική εταιρεία προς το ΕΣΡ, όπως ορίζει ο ν.3603/07, έχει άτυπα ατονήσει με αποτέλεσμα το ΕΣΡ να μην λαμβάνει τέτοια στοιχεία.

Σε σχετική ερώτηση του βουλευτή, ο Θανάσης Κουτρουμάνος απάντησε πως το ΕΣΡ επεμβαίνει ώστε να ελέγξει κάποια δημοσκοπική έρευνα μόνο στην περίπτωση που η ελεγκτική δημοσκοπήσεων στείλει σχετικό αίτημα με το ανάλογο πόρισμα. Τουλάχιστον από την εποχή που είναι πρόεδρος του ΕΣΡ ο κ. Κουτρουμάνος κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ. Σε ερώτηση του Μ. Κάτση για τον τρόπο παρουσίασης των δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, πάλι ο κ. Κουτρουμάνος απάντησε πως δεν έχει επέμβει ποτέ. Επίσης ο πρόεδρος ανέφερε ότι μετά το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για τον έλεγχο συγκεκριμένης έρευνας από την Opinion Poll, o ΣΕΔΕΑ επικοινώνησε με το ΕΣΡ και πλέον αποστέλλονται κανονικά οι ταυτότητες των ερευνών. Σε ερώτηση του Μ. Κάτση εάν το ΕΣΡ έχει την ταυτότητα της επίμαχης έρευνας της Opinion Poll, ο κ. Κουτρουμάνος απάντησε ότι δεν το θυμάται.

Όπως είναι ευνόητο από τις απαντήσεις του προέδρου του ΕΣΡ προκύπτουν τα εξής:

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ προσήλθε στην εξεταστική επιτροπή, όπου μεταξύ άλλων υπήρχε το θέμα συγκεκριμένης δημοσκόπησης της Opinion Poll, χωρίς να γνωρίζει εάν το ΕΣΡ έχει λάβει τα στοιχεία της έρευνας όπως ορίζει ο νόμος.

Οι διατάξεις του ν.3603/07 που αφορούσαν την υποχρέωση κοινοποίησης της ταυτότητας της έρευνας από την εκάστοτε δημοσκοπική εταιρεία προς το ΕΣΡ, δεν τηρούνταν, και αυτό γινόταν «άτυπα» χωρίς μάλιστα να διευκρινίζει ο κ. Κουτρουμάνος εάν αυτό έγινε με πρωτοβουλία του ΕΣΡ ή των εταιρειών δημοσκοπήσεων.

Το αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας από την αντιπολίτευση έφερε από μόνο του αποτέλεσμα καθώς από εκείνη τη στιγμή και έπειτα οι εταιρείες στέλνουν τις ταυτότητες των ερευνών στο ΕΣΡ.

Το ΕΣΡ δεν είδε ποτέ κανένα πρόβλημα στην παρουσίαση των δημοσκοπήσεων στα ΜΜΕ, ούτε ποτέ ενοχλήθηκε ώστε να επέμβει, από το γεγονός ότι μπάρες και διαγράμματα απεικόνισης ποσοστών από δημοσκοπικές έρευνες παρουσιάζονταν ανάποδα στα ΜΜΕ, διαστρεβλώνοντας ξεκάθαρα τα στοιχεία.

Ως προς τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοσκοπήσεων δεν έχει γίνει καμία ενέργεια ούτε από το ΕΣΡ ούτε από την ελεγκτική των δημοσκοπήσεων.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε κα τα όσα βγήκαν στην επιφάνεια σχετικά με τον τρόπο που ο υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας μοίρασε δημόσιο χρήμα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, τότε το τελικό συμπέρασμα βγαίνει αβίαστα: η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει πρακτικά καταργήσει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και το ερώτημα είναι πότε θα επέμβει η δικαιοσύνη; Να θυμίσουμε ότι στην Αυστρία ο πρώην καγκελάριος Σεμπάστιαν Κούρτς διώκεται για παρόμοια υπόθεση. Επιπλέον στην Ελλάδα η κυβέρνηση απαξιώνοντας την διαδικασία έχει φροντίσει να απαλλάξει τον κ. Πέτσα από το καθήκον να καταθέσει στην επιτροπή.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.