Σοκ για ΝΔ: Δεν παίρνει μπόνους εδρών ούτε με ενισχυμένη αναλογική! – Τι ισχύει με τα ποσοστά της και τον εκλογικό νόμο

Αβέβαιο είναι το μέλλον του Κ.Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ

Σοκ για ΝΔ: Δεν παίρνει μπόνους εδρών ούτε με ενισχυμένη αναλογική! – Τι ισχύει με τα ποσοστά της και τον εκλογικό νόμο

Την ώρα που η πολιτική ζωή του τόπου ασχολείται με την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη ακόμα και στην ηγεσία της ΝΔ είναι αβέβαιο.

Όχι γιατί θα αλλάξει κάτι από την πρόταση μομφής του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αναμένεται να καταψηφιστεί (λόγω των 157 βουλευτών της ΝΔ), αλλά γιατί όταν τελικά γίνουν εκλογές τα πράγματα για τη Νέα Δημοκρατία θα είναι αρκετά δύσκολα.

Αρχικά να θυμίσουμε ότι οι πρώτες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει κάποιο κόμμα που θα πάρει μπόνους εδρών. Αυτός είναι ο λόγος που θεωρείται βέβαιο ότι θα πάμε σε δεύτερες εκλογές.

Παρόλα αυτά η ΝΔ υπάρχει κίνδυνος ακόμα και στις δεύτερες εκλογές να μην πάρει το μπόνους των 20 εδρών που προβλέπεται από το νόμο Κ.Μητσοτάκη. Γι’ αυτό και τον τελευταίο καιρό έχουν «φουντώσει» εκ νέου τα σενάρια περί τρίτης αλλαγής του εκλογικού νόμου, με το βλέμμα βέβαια σε μια τρίτη εκλογική διαδικασία.

Όπως είναι γνωστό, ο εκλογικός νόμος περιλαμβάνει κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα με ανώτατο όριο τις 50 έδρες. Το πρώτο κόμμα θα παίρνει bonus 20 έδρες αν έχει ποσοστό 25%, και μετά για κάθε μισή μονάδα επιπλέον θα αυξάνεται το μπόνους κατά μία έδρα. Στόχος της συγκεκριμένης πρότασης είναι να εκλέγεται μονοκομματική κυβέρνηση όταν το πρώτο κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό που θα πλησιάζει το 40% των ψήφων.

Το πρόβλημα για τη ΝΔ είναι ότι οι δημοσκοπήσεις που έχει στα χέρια της τη δίνουν κάτω του 25%! Πρόσφατη δημοσκόπηση που διέρρευσε από κυβερνητικούς κύκλους την έδινε στο 23,4%, ενώ πριν λίγο καιρό οι δημοσκοπήσεις δύο πρεσβειών την έδιναν στο 23%.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=18&v=5M_Xnu_kJI8&feature=emb_title

Άρα η ΝΔ υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην πάρει ούτε το μπόνους των 20 εδρών! Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μαζί περίπου 170-180 έδρες. Και τα τρία κόμματα μαζί!

Παράλληλα πιθανόν και ο συνδυασμός ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι αρκετός για να δημιουργήσει κυβέρνηση. Αυτά και άλλα πολλά δείχνουν ότι πλέον το πολιτικό μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αβέβαιο, όχι μόνο ως πρωθυπουργός της χώρας, αλλά και ως πρόεδρος της ΝΔ.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ αν το κυβερνών κόμμα πάρει κάτω από 30% θα τεθεί θέμα ηγεσίας, δηλαδή ακόμα και με 28-29% θα υπάρξουν συζητήσεις για να αλλάξει η ηγεσία της ΝΔ ακόμα και το ίδιο βράδυ, ώστε να μπορέσει η «γαλάζια» παράταξη να πάει με διαφορετικές αξιώσεις σε μια πιθανή δεύτερη (ή και τρίτη) εκλογική αναμέτρηση.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν μάλιστα τελικά τα ποσοστά της ΝΔ είναι 23-24%, όπως όλα δείχνουν… τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η ΝΔ θα έχει άλλον πρόεδρο στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.