Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό προς το παρόν λειτουργεί, αλλά η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας ως κεντρικής χώρας υποδοχής, με μεγάλες ροές, απαιτεί καλύτερη ανταπόκριση εκ μέρους των ελληνικών αρχών και κυρίως εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων, τονίζει σε συνέντευξή της η ευρωβουλευτής της ΝΔ Ελίζα Βόζεμπεργκ, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα του ύπατου αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

«Λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας είμαστε η χώρα που υποδέχεται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων και μεταναστών και μέχρι στιγμής η ΕΕ δεν έχει ανταποκριθεί στη δική της τήρηση των υπεσχημένων και συμφωνιών που έχουν συναφθεί από το Συμβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο. Το κορυφαίο είναι η μετεγκατάσταση, διότι υπάρχουν κράτη, όπως αυτά του Βίζενγκραντ, που δεν συμμορφώνονται προς τις αποφάσεις της ΕΕ», σημείωσε.

Κορυφαία υποχρέωση της ΕΕ, συνεχίζει η ελληνίδα ευρωβουλευτής, είναι η τήρηση της συμφωνίας για μετεγκατάσταση καθώς και η παροχή εξοπλισμού και ανθρώπινου δυναμικού για γρήγορη καταγραφή των προσφύγων-μεταναστών.

Ειδικά για την επίσκεψη αυτή, τονίζει ότι ήταν σημαντική καθώς έγινε λίγο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία και εκφράζει δυσαρέσκεια γιατί ο ύπατος αρμοστής παρέλειψε να δει και εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα εθνικό, που μας αφορά όλους.