ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Το παρασκήνιο και η επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού «σαλάτα» – Τα προβλήματα που δημιουργούνται

Το παρασκήνιο και η επόμενη ημέρα του ανασχηματισμού «σαλάτα» – Τα προβλήματα που δημιουργούνται

Αρχικό κείμενο: 07:14

Ο ανασχηματισμός «σαλάτα» της κυβέρνησης δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από ότι λύνει καθώς εντάχθηκαν ακόμα και στα ίδια υπουργεία,άτομα τα οποία τα χωρίζουν χάσματα στις πολιτικές τους απόψεις.

Γιατί, αν υποτεθεί ότι από τις βασικές επιδιώξεις του κ. Τσίπρα ήταν να δώσει την γεύση κεντροαριστερού ανοίγματος, την (οικειοθελή, πρόθυμη, σχεδόν παρακλητική…) επιστράτευση των «πράσινων» κυριών Ξενογιαννακοπούλου (στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης) και Ζορμπά (υπουργείο Πολιτισμού), ακυρώνει αναφανδόν η τοποθέτηση της διαγραφείσας από την ΝΔ … Κατερίνας Παπακώστα (υφυπουργείο Προστασίας του Πολίτη), που έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες «κατσαρίδες» και τον νυν πρωθυπουργό «της»… «θλιβερό Τσίπρα»!

Πέρα από το «άρωμα γυναίκας» που θέλησε να δώσει ο κ. Τσίπρας στην «νέα» του κυβέρνηση (ο βασικός κορμός της οποίας, όμως, παραμένει ο παλιός σ’ όλα τα κρίσιμα υπουργεία), έχοντας κατά νου ότι η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος είναι… θηλυκού γένους, και την ενεργοποίηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ της δικής του «γενιάς» ως ένδειξη ανανέωσης και επανεκκίνησης, ο ανασχηματισμός αποπνέει αμηχανία, εξυπηρέτηση ισορροπιών (αυξάνεται και η αριθμητική συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο σχήμα..) και έλλειψη «πάγκου».

Οι δύο (και ίσως μόνες) επιλογές του κ. Τσίπρα που δείχνουν να έγιναν με προσωπικά κριτήρια εμπιστοσύνης και όχι μικροπολιτικές σκέψεις ισορροπιών και εντυπώσεων, είναι αυτές δύο συνομηλίκων του πρωθυπουργού, του κ. Μιχάλη Καλογήρου (μέχρι σήμερα επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, στενός συνεργάτης του Νίκου Παππά και της απολύτου εμπιστοσύνης δικηγόρος του πρωθυπουργού) στο κρίσιμο υπουργείο Δικαιοσύνης, και του κ. Αλέξη Χαρίτση (μέχρι σήμερα αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης) στο «καυτό» λόγω εκλογικών αναμετρήσεων, πρώτο τη τάξη υπουργείο Εσωτερικών, ως διάδοχος του κ. Σκουρλέτη.

Η… περίπτωση Παπακώστα

Το πιθανότερο είναι αυτός ο ανασχηματισμός να περάσει στην ιστορία ως… «ο ανασχηματισμός της Παπακώστα»! Όχι μόνο για το «τρελό» της υπουργοποίησης μιας δεξιάς, που την διέγραψε και το ίδιο της το κόμμα, αλλά τόσο για την μεθόδευση της «επιστράτευσης» όσο και την εξευτελιστική σιωπή του «αριστερού» ΣΥΡΙΖΑ, για μια πολιτικό που έχει καθυβρίσει τον Τσίπρα και έχει χαρακτηρίσει τους μετανάστες ως «κατσαρίδες»!

Η κ. Παπακώστα, εν ενεργεία… πρόεδρος του κόμματος «ΝΕΟ», λίγες ώρες πριν τον ανασχηματισμό, συναντήθηκε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και συμφώνησαν στην… συνεργασία των δύο κομμάτων! Έτσι, την υπουργοποίηση Παπακώστα, τυπικά την χρεώνεται ο «συγκυβερνήτης» Καμμένος, το κόμμα του οποίου έτσι ανέβασε τον αριθμό των στελεχών του ( έγινε υφυπουργός και η κ. Χρυσοβελώνη) που μετέχουν στην κυβέρνηση Σύριζα-ΑΝΕΛ.

Ακόμη και αν υποτεθεί ότι την «συνεργασία» με την κ. Παπακώστα την επιδίωξε ο κ. Καμμένος για να δείξει «ενίσχυση» και «ανανέωση» των βυθιζόμενων ΑΝΕΛ, και επέβαλε την συμμετοχή της στην κυβέρνηση στον κ. Τσίπρα, παραμένει απορίας άξιο (και είναι βέβαιο ότι θα του γυρίσει μπούμερανγκ) γιατί ο πρωθυπουργός δέχθηκε ένα τέτοιο πολιτικό εξευτελισμό, και γιατί ο σκληρός πυρήνας του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε κανένα σημάδι αντίδρασης.

Ενδιαφέρον, εξ’ άλλου, θα έχει και η… ποιότητα της συνεργασίας που θα έχει η νέα υπουργός Προστασίας του Πολίτη ( κομματική και στενή συνεργάτης του κ. Τσίπρα) κ. Όλγα Γεροβασίλη με την υφυπουργό της κ. Κατερίνα Παπακώστα, γνωστή για τις θέσεις της όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά και για τις ιδέες της περί νόμου και τάξης…

Το μυστήριο Τζανακόπουλου

Από το «πάνελ» της απαράδεκτα προκλητικής κυβερνητικής συνέντευξης Τύπου (με συμμετοχή της ηγεσίας ΕΛΑΣ και ΠΥ), με την οποία επιχειρήθηκε όσο ακόμη το Μάτι μέτραγε νεκρούς η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας (με ψέματα και ισχυρισμούς ότι «όλα έγιναν σωστά…»), τα μεν υπηρεσιακά όργανα των Σωμάτων Ασφαλείας αντικαταστάθηκαν όλα, από τους δε τρείς υπουργούς ο Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας παραιτήθηκε, ο Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης αναβαθμίσθηκε (ή υποβαθμίσθηκε- οι απόψεις διίστανται ) και ο μόνος που παραμένει στην θέση του, ως κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ο κ. Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Ακόμη και λίγες ώρες πριν τον ανασχηματισμό, υπήρχαν πληροφορίες που ήθελαν τον κ. Τζανακόπουλο να απομακρύνεται ή έστω ν’ αλλάζει πόστο, ώστε να περάσει το μήνυμα ότι όλοι οι κυβερνητικοί πρωταγωνιστές της τραγωδίας με τους 100 νεκρούς στο Μάτι, που προκάλεσε τεράστια ζημιά στην κυβέρνηση, «βγήκαν από το κάδρο».

«Έπαιζε», μάλιστα, ως αντικαταστάτης του κ. Τζανακόπουλου και το όνομα του Γραμματέα της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Ζαχαριάδη, από τα δυναμικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και με πολύ καλές επιδόσεις στην επικοινωνία, όπως έχουν αποδείξει οι πολύ συχνές παρουσίες του στα τηλεοπτικά παράθυρα, τις οποίες χαρακτηρίζει η ψυχραιμία και η προσπάθεια του να προβάλλει επιχειρήματα.

Τα περί αντικατάστασης της «φωνής» της κυβέρνησης, διακινούνταν ως «ανάγκη» και στην Κουμουνδούρου. Παρά ταύτα, ο κ. Τζανακόπουλος, εξ απορρήτων του κ. Τσίπρα, παρέμεινε αμετακίνητος, ισχυρός, έμπιστος και πολλαπλά χρήσιμος. Προσώρας…

Πώς θα συνεργασθούν Σκουρλέτης-Χαρίτσης

Η τοποθέτηση του «προεδρικού» κ. Αλέξη Χαρίτση στο κρίσιμο και απαιτητικό, εν όψει εκλογικών αναμετρήσεων, υπουργείο Εσωτερικών, δημιουργεί προβληματισμούς για την ποιότητα της συνεργασίας και των επιλογών μεταξύ του νέου υπουργού και του προκατόχου του κ. Πάνου Σκουρλέτη, από την νέα θέση του ως Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση του κ. Τσίπρα, όπως την ξεκαθάρισε και στην προχθεσινή ομιλία του στην ΚΕ του κόμματος, είναι εν όψει εκλογών η προσέγγιση με την κεντροαριστερά, ιδίως δε σ’ ότι αφορά τις αυτοδιοικητικές εκλογές η προσέγγιση κεντροαριστερών υποψηφίων ανά την χώρα και η υποστήριξή τους, ώστε το βράδυ των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανισθεί ως… νικητής μαζί με τις «άλλες δημοκρατικές δυνάμεις», κάτι που θα είναι εξαιρετικά χρήσιμο επικοινωνιακά για τον κ. Τσίπρα, ιδίως αν οι αυτοδιοικητικές δεν συμπέσουν με τις εθνικές εκλογές…

Ο κ. Σκουρλέτης, όμως, όπως άφησε να διαφανεί και από τις πρώτες του δηλώσεις μετά την εκλογή του ως Γραμματέας του κόμματος, δείχνει αποφασισμένος να προωθήσει την «αριστερή στροφή» του κόμματος, σ’ αντίθεση με την άποψη των «προεδρικών» και την «γεύση» του ανασχηματισμού δια της υπουργοποίησης (κυρίως) της κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, πρώην… Γραμματέως του ΠΑΣΟΚ!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπ’ αυτό το πρίσμα, και με δεδομένη την εμπιστοσύνη του κ. Τσίπρα στον κ. Χαρίτση, θα έχει ενδιαφέρον η πορεία της συνεργασίας του με τον νέο Γραμματέα κ. Σκουρλέτη, ο οποίος εκτιμάται περισσότερο για τις πολύ «τετράγωνες» κομματικές-ιδεολογικές απόψεις του, παρά για τις επιδόσεις στα τέσσερα υπουργεία που έχει περάσει…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.