Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ και επί πολλά έτη πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου, γεννήθηκε μια μέρα σαν σήμερα (5/2) 100 χρόνια πριν, το 1919. Στη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας, διετέλεσε πρωθυπουργός τις περιόδους 1981-1989 και 1993-1996, ενώ έτυχε ευρύτατης λαϊκής αποδοχής. Έφερε «ανανεωτικό» αέρα στα πολιτικά πράγματα της χώρας, πράγμα που αντικατοπτρίζεται και στην ιδρυτική διακήρυξη της 3ης Σεπτεμβρίου του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, του οποίου και υπήρξε ιδρυτής, στο τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση». Απεβίωσε στις 23 Ιουνίου του 1996.

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη γέννησή του, το ethnos.gr 8+1 ιστορικές στιγμές του, οι οποίες και καταγράφηκαν από τον φακό.

1974 – Στο μνημόσυνο του Γεωργίου Παπανδρέου

Έχουν περάσει έξι χρόνια από τον θάνατου του «Γέρου της Δημοκρατίας», η Χούντα έχει παραδώσει την εξουσία στους πολιτικούς μετά την Κυπριακή τραγωδία και ο Ανδρέας Παπανδρέου έρχεται στην Ελλάδα, μαζί με την τότε σύζυγό του Μαργαρίτα, για να παραστεί στο μνημόσυνο του πατέρα του. Ο λαός ζητωκραυγάζει το όνομά του και τον σηκώνει στα χέρια.

">

1988 – Επίσκεψη Αραφάτ στην Ελλάδα

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης της εποχής που αναγνώρισε το Παλαιστινιακό Κίνημα και είχε προσωπική σχέση με τον αρχηγό του, τον Γιάσερ Αραφάτ. Μάλιστα, ο ηγέτης των Παλαιστινίων πραγματοποίησε και επίσκεψη στη χώρα μας το 1988, στη διάρκεια της οποίας οι δύο πολιτικοί έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου.