Ευρωεκλογές: Διψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Αναπόφευκτο το σενάριο των τριπλών εκλογών

Ευρωεκλογές: Διψήφια η διαφορά ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ – Αναπόφευκτο το σενάριο των τριπλών εκλογών

Έρευνα που διεξήγαγε το ευρωκοινοβούλιο ενόψει των ευρωεκλογών δείχνει όχι μόνο να προηγείται σταθερά η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 36% αλλά να έχει και μια διαφορά της τάξεως των έντεκα μονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτο κόμμα η Χρυσή Αυγή και πιο πίσω ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Η διαφορά αυτή καθιστά σχεδόν επιτακτική ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ να προκηρύξει εθνικές εκλογές το αργότερο μέχρι τις 26 Μαϊου καθότι μια μεγάλη ήττα στις ευρωεκλογές θα δημιουργήσει και μεγάλο «κατήφορο» για την κυβέρνηση εάν τελικώς επιχειρήσει να πάει σε εκλογές τον Οκτώβριο του 2019.

Η έρευνα αφορά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν η διαφορά ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι στο 11.3%.

Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με ποσοστό 24,7%. Στην τρίτη θέση η Χρυσή Αυγή με 8,6%, ενώ ακολουθούν Κίνημα Αλλαγής με 7,9% και ΚΚΕ με 6,7%. Κάτω από το όριο του 3%, Ένωση Κεντρώων με 2,6%, ΑΝΕΛ με 1,4% και Ποτάμι με 1,5%.

Στο 2,2% βρίσκεται η Ελληνική Λύση, στο 1,3% η Λαϊκή Ενότητα και στο 1,2% η Πλεύση Ελευθερίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας από τα ποσοστά των κομμάτων, προκύπτει ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει 9 έδρες στην Ευρωβουλή, ο ΣΥΡΙΖΑ 6, ενώ από 2 έδρες θα έχουν το ΚΙΝΑΛ, η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Ν.Δ. 36% (9 έδρες)

ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 24,7% (6 έδρες)

Χρυσή Αυγή 8,6% (2 έδρες)

ΚΙΝΑΛ 7,9% (2 έδρες)

ΚΚΕ 6,7% (2 έδρες)

Ένωση Κεντρώων 2,6%

Ελληνική Λύση 2,2%

ΑΝΕΛ 1,4%

ΛΑΕ 1,3%

Πλεύση Ελευθερίας 1,2%

Άλλο 5,9%

Η έρευνα από το ευρωκοινοβούλιο αφορά κάθε χώρα ξεχωριστά, έγινε με την αξιοποίηση και των ευρημάτων από εθνικές δημοσκοπήσεις και δεν πρόκειται για κλασικό γκάλοπ, αλλά για πρόβλεψη των αποτελεσμάτων με βάση όσα φαίνονται από τα στοιχεία έως τις 30 Ιανουαρίου.

Δείτε αναλυτικά:

Η μεθοδολογία

Οι προβλέψεις για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών γίνονται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συνεργασία με την εταιρεία Kantar Public. Η εταιρεία επιλέγει και συλλέγει δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές από τα κράτη μέλη, αλλά και στοιχεία από τη Μονάδα Παρακολούθησης της Κοινής Γνώμης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τις αντιπροσωπείες του ΕΚ.

Δίνεται προτεραιότητα στις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές, όμως όταν αυτό δεν είναι δυνατό, για την εξαγωγή συμπερασμάτων χρησιμοποιούνται στοιχεία για τις εθνικές εκλογές. Μόνο δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν κριθεί ως αξιόπιστες έπειτα από ανάλυση των μεθοδολογιών τους, την φήμη της εταιρείας που τα διεξήγαγε και την διαφάνεια της μεθοδολογίας τους έχουν επιλεγεί. Καθώς διαφέρουν οι μεθοδολογίες μεταξύ των κρατών μελών, η Kantar Public, μπορεί να επανεκτιμήσει τα δεδομένα αλλά μόνο στις κατηγορίες “αναποφάσιστοι” ή “Δεν θα ψηφίσω”. Δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο να αποφευχθεί προκατάληψη στις διαφορετικές δημοσκοπήσεις που επιλέγονται που χρησιμοποιούνται για να δημιουργηθούν οι προβλέψεις. Την ίδια στιγμή όμως δεν δίνεται η εγγύηση πως έχουν επιλεγεί όλες οι αξιόπιστες δημοσκοπήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.