ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Κ.Μητσοτάκης σε Μ.Πομπέο: «Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Κ.Μητσοτάκης σε Μ.Πομπέο: «Η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο»

Στον χαιρετισμό του πριν την έναρξη της συνάντησης ο κ. Μητσοτάκης μπήκε κατευθείαν «στο ψητό» αναφέροντας την τουρκική επιθετικότητα.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δήλωσε «ευτυχής που η επίσκεψή σας πραγματοποιείται νωρίς, 3 μήνες μετά την εκλογή της νέας κυβέρνησης, και συμπίπτει με την λαϊκή εντολή για αλλαγή σελίδας στη χώρα».

Μιλώντας για την οικονομία ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «αφήνουμε πίσω τις δύσκολες ημέρες της κρίσης και αντιμετωπίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Οδεύουμε στην ανάκαμψη και λάβαμε μέτρα που την υπηρετούν βάζοντας τέλος στo capital controls, προωθούνται ταχύτατα οι ιδιωτικοποιηήσεις και θεσπίζονται ειδικά κίνητρα για τις ιδιωτικές επενδύσεις».

Ειδική και εκτενής ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού στην τουρκική προκλητικότητα στο ανατολικό Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με αφορμή «την επικαιροποίηση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας που ενισχύει το στρατηγικό αποτύπωμα στην περιοχή υπέρ της ασφάλειας και της σταθερότητας».

Ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και την ακραία ρητορική της Τουρκίας που όπως είπε «δεν συνάδει με τη σχέση φιλίας που επιδιώκει η Ελλάδα».

«Οι πρόσφατες κινήσεις της Τουρκίας στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ παραβιάζουν κατάφορα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Η Κύπρος ζητά την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και προσδοκώ στη θετική συμβολή των ΗΠΑ που θα βοηθήσει σε ένα πιο γόνιμο κλίμα στην περιοχή» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι «ολοένα και περισσότεροι τουρίστες από τις ΗΠΑ επισκέπτονται την Ελλάδα» κάνοντας αναφορά και στην απόκτηση των ναυπηγίων στη Σύρο από την ONEX, το ενδιαφέρον της Pfizer να επενδύσει στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη αλλά και το έμπρακτο ενδιαφέρον των αμερικανικών επιχειρήσεων για το Ελληνικό.

«Σας καλοσωρίζω με αισθήματα φιλίας και εκτίμησης και μαζί σας χαιρετίζω το άνοιγμα του νέου κεφαλαίου στις σχέσεις των δύο χωρών» ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ο κ. Μητσοτάκης.

Από την μεριά του ο Μάικ Πομπέο απέφυγε να σχολιάσει το οτιδήποτε σχετικό με την Τουρκία.

Επισημαίνοντας πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν ήταν ποτέ ισχυρότερες ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. «Γίνονται πολύ σπουδαία πράγματα, όλα πηγαίνουν καλά και δουλεύουμε πολύ σκληρά, οι μηχανές έχουν ανάψει για τα καλά. Οι σχέσεις των δύο χωρών μας είναι στο απόγειο, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερες και προσβλέπω στο μέλλον», είπε ο κύριος Πομπέο.

Αμέσως μετά επισήμανε πως «οι αμερικανικές εταιρίες είναι έτοιμες να έρθουν, να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας».

Επίσης, ο κύριος Πομπέο επισήμανε πως θα συζητηθεί ο ρόλος της Ελλάδας «στην γεωγραφική περιοχή, που είναι πολύ δυναμική, με πολλά να συμβαίνουν, μια ενεργή περιοχή, και είμαστε εδώ να διασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα να διατηρήσει το ρόλο της σαν πυλώνας σταθερότητας».

«Μιλήσατε για τις ιστορικές σχέσεις των χωρών μας, ευελπιστώ να κάνω τα πάντα σωστά για να μην ακούσω στο τέλος τα παράπονα της ελληνικής κοινότητας στο Κάνσας», είπε με χιούμορ ο υπουργός Εξωτερικών, κλείνοντας την τοποθέτησή του.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.