ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Προανακριτική: Στις 15 Ιουνίου η κατάθεση Παπαγγελόπουλου

Προανακριτική: Στις 15 Ιουνίου η κατάθεση Παπαγγελόπουλου

Απέρριψε ως αβάσιμες η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής τις αντιρρήσεις που ήγειραν οι κληθέντες ως ύποπτοι Φιλιππάκης, Τάρκας και Παπαδάκου αρνούμενοι την ιδιότητα του υπόπτου με την επίκληση του επιχειρήματος ότι η παρούσα επιτροπή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, δεν μπορεί να καλεί ανωμοτί μη πολιτικά πρόσωπα.

Αλλά και ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ο οποίος εκπροσώπησε και την Γιάννα Παπαδάκου, Δημήτρης Τσοβόλας, υποστήριξε ότι μόνον όταν η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει την άσκηση ποινικής δίωξης κατά υπουργού ή πρώην υπουργού συμπαραπέμπονται και τυχόν συμμέτοχοι μη πολιτικά πρόσωπα, για τα οποία ανέφερε ότι θα μπορούσαν να κληθούν να καταθέσουν στην προανακριτική ως μάρτυρες.

Ενώ στο ίδιο πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στην επιτροπή υποστηρίζοντας ότι σε αυτή την φάση δεν μπορούν να εξεταστούν μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτοι. «Η Βουλή ερευνά ευθύνες πολιτικών προσώπων, όχι συμμετόχων μη πολιτικών προσώπων», φέρεται να είπε ο Σπύρος Λάππας κάνοντας λόγο για «πολιτικά και νομικά απαράδεκτη» διαδικασία, άποψη, ωστόσο, που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία η οποία θεωρεί ότι οι ενστάσεις ακυρότητας είναι αβάσιμες καθώς οι τυχόν συμμέτοχοι υποχρεωτικά (συμ)παραπέμπονται στο Ειδικό Δικαστήριο και κατονομάζονται στο σχετικό πόρισμα της προανακριτικής και ως εκ τούτου η κλήτευση των εν λόγω προσώπων ως υπόπτων τους για ανωμοτί κατάθεση τους δίνει την δυνατότητα να εξεταστούν με όλα τα δικαιώματα που προβλέπονται για τους ίδιους.

Το αντίθετο, δηλαδή η κλήτευσή τους ως απλών μαρτύρων, θα συνιστούσε καταστρατήγηση των δικαιωμάτων τους, όπως έλεγαν μέλη της προανακριτικής. «Παράτυποι θα είμασταν αν δεν τους καλούσαμε ως υπόπτους», σημείωνε χαρακτηριστικά παράγοντας της επιτροπής, τονίζοντας ότι «τότε θα υπήρχε θέμα ακυρότητας».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση, η πλειοψηφία αποφάσισε να κληθούν να καταθέσουν ως ύποπτοι: στις 15 Ιουνίου ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στις 18 Ιουνίου ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης, στις 23 Ιουνίου ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Τάρκας και στις 24 Ιουνίου η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου. Νωρίτερα ο συνήγορος του κ. Παπαγγελόπουλου είχε ζητήσει έναν μήνα προθεσμία προκειμένου ο πελάτης του να λάβει το σύνολο του υλικού που τον αφορά και αριθμεί δεκάδες χιλιάδες σελίδες, ενώ πρότεινε εκ νέου σειρά μαρτύρων δικαστικούς κ.ά., μεταξύ των οποίων και ο Αντώνης Σαμαράς για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.