Τ. Θεοδωρικάκος για «Αντώνης Τρίτσης»: « To πρόγραμμα θα προσφέρει ισόρροπη ανάπτυξη με σύγχρονους ψηφιακούς δήμους»

Τ. Θεοδωρικάκος για «Αντώνης Τρίτσης»: « To πρόγραμμα θα προσφέρει ισόρροπη ανάπτυξη με σύγχρονους ψηφιακούς δήμους»

Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε ομιλία του κατά την παρουσίαση του προγράμματος τόνισε ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης και βελτίωσης της ποιότητας ζωής όλων των πολιτών σε κάθε δήμο και γειτονιά της Ελλάδας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι με την υλοποίηση του προγράμματος θα υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη με σύγχρονους ψηφιακούς δήμους σε όλη τη χώρα, ενώ σημείωσε ότι ισχυρή προτεραιότητα αποτελεί η ασφάλεια των πολιτών και η ιδιαίτερα των σχολικών κτιρίων μέσω της αντισεισμικής προστασίας.

Αναφερόμενος στο σημερινό άνοιγμα των συνόρων ο υπουργός Εσωτερικών έδωσε έμφαση στην ενότητα και στην πειθαρχία που επέδειξαν οι Έλληνες στην αντιμετώπιση του προβλήματος, χαρακτήρισε την Ελλάδα παράδεισο ασφάλειας και σημείωσε, ότι δεν συμμερίζεται την καταστροφολογία: «Η ανθρωπότητα δοκιμάσθηκε και δοκιμάζεται από την κρίση του κορωνοϊού. Καλώ, όμως, τα στελέχη της Αυτοδιοίκησης να τηρήσουν με πειθαρχία όλα τα μέτρα προκειμένου να συμβάλουμε στην ασφαλή διαμονή των τουριστών, στη διατήρηση της δημόσιας υγείας στην πατρίδα μας, στη διατήρηση του ισχυρού κεκτημένου που πετύχαμε όλη αυτήν την περίοδο της κρίσης. Η Ελλάδα, με έγκαιρες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, με σχέδιο που εφάρμοσαν η κυβέρνηση και η Αυτοδιοίκηση, με υπευθυνότητα και με θυσίες των Ελλήνων καταφέραμε να γίνουμε από «μαύρο πρόβατο» θετικό παράδειγμα σε ολόκληρη τη γη. Όταν υπερδυνάμεις σήμερα δοκιμάζονται με εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, η Ελλάδα αποτελεί παράδεισο ασφάλειας και προοπτικής. Πρέπει να σας πω ότι δεν συμμερίζομαι καθόλου την καταστροφολογία, ούτε τις προφητείες κακών. Πετύχαμε μέσα στην κρίση και μείναμε όρθιοι γιατί ήμασταν ενωμένοι. Επιδείξαμε αλληλεγγύη. Βάλαμε στην άκρη τις μικροκομματικές επιδιώξεις και συμπεριφορές. Όλοι. Θέλω να είμαι δίκαιος. Και η κυβέρνηση και σε μεγάλο βαθμό εκείνη την περίοδο και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Συμπεριφερθήκαμε σαν ένας άνθρωπος και αποδείξαμε ότι οι Έλληνες δεν είμαστε απείθαρχοι. Είμαστε υπεύθυνοι άνθρωποι και μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά. Και τώρα που έχουμε μπροστά μας το πρόβλημα της ύφεσης εξ αιτίας της πανδημίας, ενωμένοι θα τα καταφέρουμε.

Θέλω να συγχαρώ τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης για τη σπουδαία συμβολή του όλο αυτό το διάστημα. Χωρίς την Αυτοδιοίκηση δεν θα τα είχαμε καταφέρει. Χωρίς τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες δεν θα είχαμε επιτύχει. Εσείς είστε ο κορμός της κοινωνίας. Εσείς κρατάτε την Ελλάδα όρθια. Εσείς κάνετε τους πολίτες να νιώθουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη απέναντι στο κράτος. Είχατε την απόλυτη στήριξη της πολιτείας, του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης και του υπουργείου Εσωτερικών»

Αναφερόμενος στην αντίληψη της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μια Αυτοδιοίκηση που θα είναι πυλώνας ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης και εξυπηρέτησης των πολιτών. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει μέχρι σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών για να διασφαλισθεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων και των Περιφερειών, αλλά και την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης την περίοδο της πανδημίας αρχικώς τον Μάρτιο με 15 εκατ. ευρώ και πριν ένα μήνα με 75 εκατ. ευρώ, εκτός ΚΑΠ. Για τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, τη χαρακτήρισε αναγκαία πράξη και διευκρίνισε ότι τα 92 εκατομμύρια που δόθηκαν με εντολή του πρωθυπουργού στους πιο χρεωμένους δήμους είναι η πρώτη δόση

Σχετικά με το υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος σε Δήμους και Περιφέρειες με ταυτόχρονη μεταφορά πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. «Θα βάλουμε τέλος σε ένα καθεστώς διαρχίας που υπάρχει». Διευκρίνισε ότι οι Αποκεντρωμένες Διοικήσεις θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν αλλά με μειωμένες αρμοδιότητες

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωρικάκος ανέλυσε τις δυνατότητες του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», επισημαίνοντας τις καινοτομίες του. Με την υλοποίηση του προγράμματος «ενώνουμε τη χώρα. Δίνουμε αναπτυξιακή προοπτική σε κάθε δήμο και γειτονιά της Ελλάδας», υπογράμμισε. Επισήμανε τη δυνατότητα στήριξης των δήμων που δεν έχουν τεχνική επάρκεια με μηχανικούς του Μητρώου που δημιούργησε η ΕΕΤΑΑ και τόνισε: «Στο χέρι όλων μας μέσα από τη συνεργασία και τη δουλειά που θα κάνουμε από κοινού, είναι πέσουν τα 2,5 δισ. ευρώ του προγράμματος στους Δήμους και στις Περιφέρειες».

Σε ό,τι αφορά στην αδυναμία του προγράμματος «Φιλόδημος Ι» να υποστηρίξει οικονομικά τις υποχρεώσεις που είχαν αναληφθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι θα ήταν ευτυχής αν το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε διασφαλισμένους πόρους. «Το Φιλόδημος ΙΙ που είχε διασφαλισμένους πόρους δεν το αγγίξαμε», σημείωσε και τόνισε ότι αν δεν προχωρούσε σε αλλαγές, ο υπουργός Εσωτερικών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων θα ήταν «αιχμάλωτοι» του προγράμματος.

Στην Περιφέρεια Αττικής 28 έργα προϋπολογισμού 82 εκατ. ευρώ που είχαν ενταχθεί στον «Φιλόδημο Ι», αλλά δεν είχαν επαρκή χρηματοδότηση, εντάσσονται στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Όπως σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος σε μια χώρα που πλήττεται από την κρίση του κωρονοϊού το να πέσει στην αγορά ζεστό χρήμα είναι πολύ σημαντικό.

Χαρακτήρισε χρυσή ευκαιρία να πραγματοποιηθούν μέσω του «Αντώνης Τρίτσης» έργα που θα διαμορφώσουν ένα συνολικό πρόγραμμα σε συνεργασία με τα έργα της Περιφέρειας Αττικής. «Έργα που είχαν μείνει εκτός είναι ευκαιρία να μπουν τώρα. Στο «Φιλόδημος Ι» τα 4/5 του Λεκανοπεδίου Αττικής ήταν εκτός προγράμματος».

Ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στον άξονα Αστικής Αναζωογόνησης ύψους 400 εκατ. ευρώ, που αφορά κυρίως την Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο προϋπολογισμός αυτός μπορεί να αυξηθεί ανάλογα με τα αιτήματα των Δήμων.

Επισήμανε ακόμα τη δυνατότητα που δίνει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για αντισεισμικό έλεγχο όλων των σχολείων. «Πρέπει να γίνει αμέσως ο έλεγχος και να κινηθούμε γρήγορα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να νιώθουν ασφαλείς οι οικογένειες ότι τα παιδιά μας που πηγαίνουν σχολείο είναι ασφαλή. Είναι μια δράση που θα καταγράψει την ευαισθησία της Αυτοδιοίκησης».

Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού να αλλάξει μέσα στο καλοκαίρι ο ν.4412 για να διευκολυνθούν τα έργα στην Αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τόπο που έγινε η εκδήλωση, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ χτυπά ο παλμός των πιο απλών ανθρώπων και των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από το δικό μας δημιουργικό έργο. Από τη νοοτροπία των συγκλίσεων, του διαλόγου και των συναινέσεων. Της σκληρής και αποτελεσματικής δουλειάς που δικαιώνεται όταν λύνουμε προβλήματα. Όταν οι άνθρωποι δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με τον πολιτικό κόσμο και την Αυτοδιοίκηση».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής, Δήμαρχος Γαλατσίου κ. Γιώργος Μαρκόπουλος, προσφωνώντας τον υπουργό Εσωτερικών είπε:

«Θέλω κι εγώ να σας ευχαριστήσω θερμά για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκληση της ΕΕΤΑΑ και της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, για τη σημερινή παρουσίαση του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».

Και είναι πραγματικά μεγάλη μας χαρά που ο Υπουργός Εσωτερικών, κ.Θεοδωρικάκος θα μας παρουσιάσει αναλυτικά αυτό το νέο πρόγραμμα που έρχεται να δώσει λύσεις σε προβλήματά των Δήμων μας και μια μεγάλη ανάσα στις Τοπικές μας Κοινωνίες.

Ένα πρόγραμμα αλληλεγγύης και ανάπτυξης συνολικού προϋπολογισμού 2,5 δισ. ευρώ, με δυνατότητα ένταξης 5.000 έργων. Ένα πρόγραμμα που όχι μόνο θα βοηθήσει ουσιαστικά το έργο όλων μας και θα ικανοποιήσει προσδοκίες των συμπολιτών μας, αλλά και εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 40.000 νέες θέσεις εργασίας.

Και με την ευκαιρία θέλω να πω και κάτι ακόμα: Είναι πολύ σπουδαίο για όλους μας που στο πρόγραμμα αυτό δόθηκε το όνομα του Αντώνη Τρίτση. Ενός σπουδαίου πολιτικού, αλλά και ενός υποδειγματικού αυτοδιοικητικού άνδρα.

Ο Τρίτσης μπορεί να έφυγε νωρίς, αλλά άφησε πίσω του μια σπουδαία κληρονομιά. Δημιούργησε ένα πρότυπο το οποίο λίγο πολύ όλοι μας θαυμάζουμε και εκτιμούμε. Γιατί συνδύαζε δυο χαρακτηριστικά αναγκαία για να δουλέψει κανείς για τον τόπο του: το όραμα με την τεχνογνωσία. Δεν ήταν μόνον οραματιστής, αλλά και ήξερε και πώς να καταρτίσει το σχέδιο που μπορούσε να κάνει το όραμά του πραγματικότητα.

Δεν θέλω να σας κουράσω, το πρόγραμμα είναι σίγουρα εξαιρετικά ενδιαφέρον και όλοι ανυπομονούμε να παρακολουθήσουμε την παρουσίασή του. Απλώς μια τελευταία κουβέντα: πολλές φόρες έχω πει και ξαναπεί ότι χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεν υφίσταται κράτος. Και έτσι είναι…

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση χρειάζονται στήριξη γιατί στηρίζει και προστατεύει τις τοπικές κοινωνίες. Τον πυρήνα δηλαδή. Έχει κομβικό ρόλο και σήμερα στη διαχείριση της κρίσης και αύριο στην προσπάθεια για ανάκαμψη της χώρας. Οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί. Γι’ αυτό και είναι λογικό να αυξηθεί και η στήριξη που λαμβάνουμε. Για να αναβαθμιστούν οι Δομές, οι Υπηρεσίες, το ανθρώπινο δυναμικό μας, χρειαζόμαστε πόρους. Και είναι πολύ σημαντικό ότι ο Υπουργός, ο κ.Θεοδωρικάκος, αντιλαμβάνεται πλήρως αυτή τη νέα πραγματικότητα.

Όπως γνωρίζετε, ως Πρόεδρος της ΠΕΔΑ είμαι καθημερινά σε επικοινωνία με τα Υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να αποκτήσει σημαντικά εφόδια και να προχωρήσουμε μαζί στην νέα εποχή. Σε αυτή την προσπάθεια είμαστε όλοι μαζί, γι΄αυτό και είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Και πάλι σας ευχαριστώ θερμά για την παρουσία σας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.