ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Μ.Σχοινάς για Αγία Σοφία: Τι έλεγε ο Ρ.Τ.Ερντογάν το 2010

Μ.Σχοινάς για Αγία Σοφία: Τι έλεγε ο Ρ.Τ.Ερντογάν το 2010

O Αντιπρόεδρος της Koμισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κάλεσε τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ξαναβρεί το πνεύμα της ομιλίας του το 2010 όταν η Κωνσταντινούπολη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, αναφερόμενος στην απόφασή του για την Αγία Σοφία, απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

“Βλέπω τον ευρωπαϊκό μας πολιτισμό ως καθρέφτη. Ένας καθρέφτης της διαφορετικότητας, ένας καθρέφτης του πλούτου αυτού που αντιπροσωπεύει η Ευρώπη από άποψη γλωσσών, ιστορίας, παράδοσης, πολιτισμού, λογοτεχνίας, τέχνης και αυτό είναι που κάνει την Ευρώπη μοναδική στο σημερινό αβέβαιο και αν μπορώ να πω πιο σκοτεινό κόσμο”, δήλωσε.

“Κάτι που ήθελα να πω για την Αγία Σοφία. Έχω σημειώσει το ενδιαφέρον σας που μοιράζομαι. Η Αγία Σοφία έχει να κάνει με το διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο. Είναι μέρος ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, είναι ένα μουσείο, είναι ένα σύμβολο. Είναι επίσης ένα σύμβολο μιας πόλης που από μόνη της είναι σύμβολο αυτών που θα θέλαμε να δούμε ως αξίες που επικρατούν στον σημερινό κόσμο.

Η Τουρκία είναι ιδρυτικό μέλος της πρωτοβουλίας των Ηνωμένων Εθνών για τη Συμμαχία των Πολιτισμών και έχει ήδη συνάψει σημαντικές υποχρεώσεις σε αυτό το πλαίσιο. Συνεπώς σε σχέση με αυτό το παγκόσμιο μνημείο που είναι η Αγία Σοφία, η διατήρηση της τρέχουσας κατάστασής της, που είναι αναγνωρισμένη τόσο διεθνώς όσο και δημοσίως, θα ήταν απαραίτητη. Διαφορετικά, αυτό θα υπονόμευε την ανοχή και το άνοιγμα της Τουρκίας “, σημείωσε ο Αντιπρόεδρος.

“Και επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι το 2010, η πόλη που φιλοξενεί την Αγία Σοφία ήταν μια ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα. Και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας εκείνη την εποχή, ο Ρ.Τ.Ερτνογάν είπε: `αυτή είναι μια ευρωπαϊκή πόλη, με την καρδιά της, τον πολιτισμό της και ο πολιτισμός, οι άνθρωποι της, το παρελθόν, το μέλλον της, πάντα κοίταζαν προς την Ευρώπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Η Κωνσταντινούπολη έχει διαμορφώσει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και έχει διαμορφωθεί από αυτόν`. Πρωθυπουργός Ερντογάν 2010. Αυτό είναι το πνεύμα που θέλουμε να ακούσουμε, αυτό είναι που περιμένουμε από τον Πρόεδρο Ερντογάν δέκα χρόνια αργότερα “, κατέληξε ο Μ. Σχοινάς.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.