ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Σήμερα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν – Τι θα συζητηθεί

Σήμερα η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Μπάιντεν – Τι θα συζητηθεί

Την πρώτη του τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν θα έχει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μετάσχει και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν ότι έχει προγραμματιστεί για σήμερα-μετά τη Σύνοδο Κορυφής και ανεξάρτητα από αυτήν- η πρώτη διμερής τηλεφωνική επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο.

Πρόκειται για ένα τηλεφώνημα όχι μόνο συμβολικής σημασίας, ανήμερα της επετείου της 25ης Μαρτίου, αλλά και ουσίας, καθότι υπάρχουν πολλά θέματα που έχουν μπει στο τραπέζι ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ.

Η πρώτη επαφή του Έλληνα πρωθυπουργού με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ θα γίνει σε μία ιστορική ημέρα για την Ελλάδα που νωρίτερα το πρωί θα γιορτάσει με την στρατιωτική παρέλαση τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

Ο Μπάιντεν μάλιστα, θα απευθεύνει μήνυμα για την ιστορική σημερινή ημέρα το οποίο θα προβληθεί (όπως και αυτό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν) λίγο πριν την έναρξη της παρέλασης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει προσκληθεί να συμμετέχει στη Σύνοδο Κορυφής και αποδέχτηκε την πρόσκληση και στο περιθώριό της θα έχει μία πρώτη επικοινωνία με τον Ελληνα πρωθυπουργό απόψε το βράδυ. Μητσοτάκης και Μπάιντεν έχουν συναντηθεί ξανά σε επίσκεψη του τελευταίου στη χώρα μας όταν ήταν αντιπρόεδρος επί προεδρίας Ομπάμα, το 2017.

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης, μεταξύ των δύο ηγετών υπάρχει μια προσωπική σχέση, με τις δύο χώρες να έχουν αναβαθμίσει σοβαρά τις σχέσεις τους τα τελευταία δύο χρόνια.

Σύνοδος Κορυφής: Τουρκία, Ρωσία και πιστοποιητικά στην ατζέντα

Όσον αφορά την Σύνοδο Κορυφής, η Τουρκία αναμένεται να απασχολήσει και πάλι καθώς ο Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι αναφορικά με το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου θα εξεταστεί, ενόψει της συνάντησης των ηγετών τον Ιούνιο, η ενίσχυση της δέσμευσης της ΕΕ με την Τουρκία «με σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο τρόπο».

Στο προσχέδιο συμπερασμάτων που διέρρευσε, εμπεριέχονται κίνητρα στην Τουρκία σε περίπτωση που συνεχίσει να αποκλιμακώνει την ένταση, με την Κυπριακή πλευρά ωστόσο να έχει κάνει ήδη παρατηρήσεις επί του προσχεδίου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε στη συμμετοχή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ υπογράμμισε με την επιστολή του στους «27» ότι θα εξεταστούν «τα πιστοποιητικά για την COVID και η διεθνής διάσταση».

«Όσον αφορά στην COVID, κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε τις εκστρατείες εμβολιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να εντατικοποιηθεί η συνεχιζόμενη εργασία για την ενίσχυση της παραγωγής εμβολίων, την αύξηση των χορηγήσεων εμβολίων και τη διασφάλιση μεγαλύτερης διαφάνειας και προβλεψιμότητας των προμηθειών. Επιπλέον, θα εξετάσουμε τα πιστοποιητικά για την COVID και τη διεθνή διάσταση» αναφέρει αρχικά στην επιστολή του.

«Σε διεθνή θέματα, θέλουμε να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας, να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και να συμβάλουμε ενεργά στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος. Η ενότητά μας είναι προϋπόθεση για την άσκηση της επιρροής μας. Όσον αφορά τη Ρωσία, προτείνω να έχω ένα σημείο πληροφόρησης και θα μοιραστώ μαζί σας το αποτέλεσμα των τελευταίων επαφών μου με τον πρόεδρο Πούτιν πριν από μια πιο στρατηγική συζήτηση επί του θέματος στην επόμενη φυσική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» αναφέρει επίσης ο Μισέλ και προσθέτει για την Τουρκία: «Σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, θα εξετάσουμε, ενόψει της συνάντησής μας τον Ιούνιο, την ενίσχυση της δέσμευσής μας με την Τουρκία με σταδιακό, υπό όρους και αναστρέψιμο τρόπο».

Να τονιστεί πως η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μετά από έκθεση του Πορτογάλου πρωθυπουργού Κόστα για το έργο στο Συμβούλιο, θα συζητηθούν τα θέματα για την COVID-19 και τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Τουρκία.

Την Παρασκευή, η τηλεδιάσκεψη θα ξεκινήσει στις 9:30 π.μ. όπου τα θέματα συζήτησης θα αφορούν την οικονομική και ψηφιακή ατζέντα της ΕΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.