«Αιμορραγεί» ακόμη περισσότερο από τα δεξιά η ΝΔ λόγω αντιρωσικής στάσης – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η κυβέρνηση έκανε εχθρική χώρα τη Ρωσία - Ποια κόμματα «κερδίζουν»

«Αιμορραγεί» ακόμη περισσότερο από τα δεξιά η ΝΔ λόγω αντιρωσικής στάσης – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis, η οποία έσκασε σαν «βόμβα» για τους μη γνώστες, είναι αρκετά πιθανό να είναι η «αρχή του τέλους της δημοσκοπικής ηγεμονίας» της ΝΔ, αυτό διαμηνύουν κυβερνητικά στελέχη. 

Πρόκειται για την πρώτη συστημική δημοσκόπηση που δείχνει την ξεκάθαρη πτώση της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σύμφωνα με αυτήν η ΝΔ βρίσκεται στο 27% και έχει διαφορά από η κάποτε διψήφια διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ «εξανεμίστηκε». Να σημειωθεί ότι παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα της Marc.

Βεβαίως και οι δύο δημοσκοπήσεις δεν δίνουν τα πραγματικά ποσοστά, αντιθέτως έχουν… διορθωθεί, ώστε να δείξουν ότι ακόμα και έτσι η Νέα Δημοκρατία παραμένει το πρώτο κόμμα. Η αλήθεια είναι ότι το κυβερνών κόμμα αυτή τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 23%.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως για το Μαξίμου που καταγράφουν όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις είναι η άνοδος των δεξιών κομμάτων. 

Στη δημοσκόπηση της Metron Analysis το κόμμα του Η.Κασιδιάρη, Έλληνες για την Πατρίδα, εμφανίζεται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 2,3%, ενώ στην εκτίμηση ψήφου φτάνει στο κατώφλι της Βουλής με 2,9% και πλέον φαίνεται αρκετά πιθανό να βρίσκεται στη Βουλή.

Επιπλέον, η Ελληνική Λύση στην εκτίμηση ψήφου, της ίδιας εταιρείας, φλερτάρει με ποσοστό της τάξης του 6% και μάλιστα δεν αποκλείεται να φτάσει σε ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά εάν δεν δημιουργηθεί κάποιο δεξιό κόμμα που θα μπορέσει να πάρει το 13-14% που μέχρι και σήμερα παραμένει «ορφανό». Γαλάζιοι βουλευτές σημειώνουν ότι το κόμμα του Κ.Βελόπουλου κερδίζει πολλές ψήφους από τους φιλορώσους Νεοδημοκράτες.

Αναδεικνύουν μάλιστα το συμπέρασμα ότι η επιλογή του Κ.Μητσοτάκη να στείλει πολεμικό υλικό στην Ουκρανία θα γίνει μπούμερανκ καθώς, αφενός απομακρύνει από τη ΝΔ το ρωσόφιλο κοινό, αφετέρου προκαλεί την αποστροφή της συντριπτικής πλειονότητας των ερωτηθέντων. Παραπέμπουν δε στην πρόσφατη έρευνα της Public Issue που καταγράφει ότι το 67% διαφωνεί με την απόφαση της κυβέρνησης να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, έναντι 22% που έχει διαφορετική γνώμη.

Σημειώνεται ότι στις τάξεις της κυβέρνησης κυριαρχούσε η εκτίμηση ότι «η ξεκάθαρη φιλοδυτική στάση» της κυβέρνησης -όπως σημείωναν οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες- θα τύγχανε ευρείας αποδοχής από τους κεντρογενείς ψηφοφόρους που κοιτάζουν προς τη μεριά της Χαριλάου Τρικούπη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, οι σφυγμομετρήσεις δεν δικαιώνουν τις σχετικές προσδοκίες. Το ΚΙΝΑΛ- που εμφανίζει πάντως ελαφρά δημοσκοπική κάμψη- φέρεται να απορροφά περισσότερους ψηφοφόρους της Ν.Δ. το 2019 σε σχέση με του ΣΥΡΙΖΑ. Εξού και η πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον φημολογούμενο ανασχηματισμό να αξιοποιήσει στελέχη με καταβολές από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, συζητείται σοβαρά το ενδεχόμενο της τοποθέτησης στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκου Πιερρακάκη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.