ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Απορρίφθηκε το αίτημα του Ν.Μιχαλολιάκου για αναβολή της δίκης της Χρυσής Αυγής

Η δίκη θα διεξαχθεί στις 28 Σεπτεμβρίου

Απορρίφθηκε το αίτημα του Ν.Μιχαλολιάκου για αναβολή της δίκης της Χρυσής Αυγής

Συνεχίζεται η δίκη της Χρυσής Αυγής, στις 28 Σεπτεμβρίου 2022, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, απέρριψε σήμερα, το αίτημα αναβολής που υπέβαλε μέσω του συνηγόρου του ο Νίκος Μιχαλολιάκος.

Κατά την τρίτη κατά σειρά συνεδρίαση στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων κάθισαν τέσσερις κατηγορούμενοι. Ανάμεσά τους και ο Ιωάννης Λαγός, ο οποίος και πάλι δήλωσε πολιτικός κρατούμενος.

Oι συνήγοροι έκαναν λόγο για «δικονομική αταξία», κάτι που οδήγησε την πρόεδρο να καλέσει τους αστυνομικούς και να ζητήσει να επιβληθεί η τάξη, προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ένταση. Οι υπερασπιστές διαμαρτυρήθηκαν έντονα φωνάζοντας «ντροπή» και «να φέρετε τα ΜΑΤ», ενώ και ο Κ. Παπαδάκης σχολίασε πως «η αστυνομία δεν είναι για τους συνηγόρους».

Έτσι, το δικαστήριο διέκοψε προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, αλλά εκείνη τη στιγμή σημειώθηκε φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Δ. Παπαδέλη, δικηγόρου του Νικ. Μιχαλολιάκου, και της Μάγδας Φύσσα.

Το ζήτημα της αναβολής της δίκης, που έχει υποβάλει η πλευρά του Νίκου Μιχαλολιάκου ήταν το κύριο αντικείμενο της σημερινής διαδικασίας, καθώς ο δικηγόρος Δημ. Παπαδέλης προσκόμισε ιατρική βεβαίωση σύμφωνα με την οποία ο Γενικός Γραμματέας της Χρυσής Αυγής από τις 6 Ιουνίου 2022 νοσηλεύεται πάσχων από σύνδρομο post Covid-19 και βρίσκεται σε πρόγραμμα αποκατάστασης εργοθεραπείας, λογοθεραπείας και αυτοεξυπηρέτησης.

Επίσης, γίνεται αναφορά σε έκπτωση αντανακλαστικών, για ικανοποιητική επικοινωνία, αν και ελλειμματική, καθώς και ότι ο ασθενής χρήζει 3-4 μήνες νοσηλείας για την αποκατάσταση του.

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου. Είναι ένας κατηγορούμενος που αδυνατεί να διαβάσει την απόφαση σε βάρος του και ζητάμε να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε δεύτερο βαθμό.

Γίνεται λόγος αυτές τις ημέρες για το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Δυο μήνες στη ΜΕΘ και τον φωνάζουν να δικαστεί. Έχει κενά μνήμης, χάνει τον ειρμό των σκέψεων του. Πως θα μου πει την υπερασπιστική γραμμή που θέλει να ακολουθήσουμε; Πως θα τον υπερασπιστώ;» αναρωτήθηκε ο Δημ. Παπαδέλης, επανέλαβε το αίτημα για ολιγόμηνη αναβολή της υπόθεσης.

Παράλληλα, ο Ιωάννης Λαγός, μέσω του Κων. Πλεύρη, υποστήριξε πως η δίκη έχει πολιτικοποιηθεί και θίγεται το δικαίωμα της ελευθερίας του. «Κινδυνεύει να καταστραφεί πολιτικώς. Η δίκη είναι πολιτική και για αυτό δηλώνει πολιτικός κρατούμενος. Μένει στη φυλακή για τυπικούς λόγους. Η δίκη είναι πολιτική το είπε η πρόεδρος της Δημοκρατίας σας και η ένωση σας».

Από την πλευρά του ο ίδιος ο κατηγορούμενος Λαγός δήλωσε στο δικαστήριο: «Σέβομαι τη θέση του κυρίου Μιχαλολιάκου, αλλά βρίσκομαι στη φυλακή τρία χρόνια για ποινή που θεωρώ άδικη. Έκανα απεργία πείνας 25 ημέρες και σταμάτησα γιατί έμαθα ότι θα ξεκινήσει το εφετείο το καλοκαίρι. Έχουν περάσει 40 ημέρες χωρίς να ξεκινήσουμε. Ποια ουσία της απεργίας πείνας; Θέλω να μιλήσω με στοιχεία να δείξω ότι κακώς έχω καταδικαστεί. Αν αθωωθώ ή αν πάρω ελαφρυντικό, δεν θέλω να γίνει αφού έχω εκτίσει την ποινή μου 13 ετών».

Η πολιτική αγωγή αντέταξε τα δικά της επιχειρήματα, τονίζοντας ότι από τα ιατρικά έγγραφα που αναγνώστηκαν, προέκυψε ότι ο Νικ. Μιχαλολιακος έχει καλό επίπεδο συνείδησης και επικοινωνίας που διατηρείται, ενώ η σωματική αδυναμία δεν του στερεί το δικαίωμα του να έρθει στη δικαστική αίθουσα.

Επισημάνθηκε ότι στο προσωπικό ιστολόγιο του υπάρχει πρόσφατος σχολιασμός της απόφασης της ελληνικής Δικαιοσύνης για την υπόθεση Λιγνάδη, πράγμα που -όπως τόνισε ο Κ. Παπαδάκης- καταδεικνύει «υγιέστατη πνευματική λειτουργία, κριτική σκέψη και παρέμβαση στα πράγματα».

Η εισαγγελική λειτουργός της έδρας πρότεινε να μην γίνει δεκτό το αίτημα αναβολής, επικαλούμενη τέσσερις λόγους.

Όπως ανέφερε, το κινητικό πρόβλημα μπορεί να λυθεί με αναπηρικό αμαξίδιο όπως συμβαίνει με άλλους κατηγορούμενος. «Τα κινητικά προβλήματα είναι συνήθως χρόνια και αν αναβληθεί η υπόθεση ενδέχεται και το επόμενο δικαστήριο να αντιμετωπίσει το ίδιο ζήτημα» εξήγησε.

Ακόμη έκανε αναφορά, για την «αφόρητη διαιώνιση της διαδικασίας ιδίως για τους συγγενείς των θυμάτων ανθρωποκτονίας από πρόθεση», ενώ αναφέρθηκε και σε λόγους «δημοσίου συμφέροντος και τεράστιου κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς η δίκη αφορά τη λειτουργία ενός κόμματος του Κοινοβουλίου. Τέλος επεσήμανε ότι ο ίδιος ο Νικ. Μιχαλολιάκος δεν παρέστη στην πρωτοβάθμια διαδικασία παρά μόνο στην απολογία του, αλλά εκπροσωπήθηκε από τους συνηγόρους τους.

Ως προς το ζήτημα της υποστήριξης της κατηγορίας, η εισαγγελέας της έδρας υιοθέτησε την πρωτοβάθμια απόφαση ζητώντας να παρασταθούν τα θύματα και οι συγγενείς τους στις υποθέσεις του Παύλου Φύσσα και των Αιγύπτιων αλιεργατών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ως προς τα αδικήματα που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης, όταν το ατομικό έννομο αγαθό πλήττεται δικαιούται ο φορέας να παρασταθεί προς υποστήριξη της κατηγορίας τόσο για το έγκλημα σε βάρος του όσο και για την πράξη της εγκληματικής οργάνωσης».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.