ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Αυτές οι κατηγορίες πολιτών μπορούν να εξαιρεθούν από τις εκλογές

Τι προβλέπει η εγκύκλιος

Αυτές οι κατηγορίες πολιτών μπορούν να εξαιρεθούν από τις εκλογές

Τις κατηγορίες των πολιτών που είναι δυνατόν να εξαιρεθούν από την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος «στις γενικές βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023» προβλέπει εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία σημειώνεται ότι η προσέλευση στις κάλπες «είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 51 του Συντάγματος και την παρ. 2 του άρθρου 6 της εκλογικής νομοθεσίας».

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΕΣ:

«Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ακόλουθες κατηγορίες εκλογέων:

α) Αυτοί που έχουν υπερβεί το εβδομηκοστό (70ό) έτος της ηλικίας τους.

β) Όσοι πρόκειται να βρίσκονται κατά την ημέρα της ψηφοφορίας στο εξωτερικό.

γ) Οι εκλογείς που έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών, αλλά δεν κατέστη δυνατή η σύσταση ειδικού εκλογικού τμήματος ετεροδημοτών, λόγω μη συμπλήρωσης, σε όλη την εφετειακή περιφέρεια του αριθμού των σαράντα (40), τουλάχιστον, ετεροδημοτών εκλογέων της ίδιας βασικής εκλογικής περιφέρειας.

Επίσης, στην εγκύκλιο σημειώνονται και οι εξαιρετικοί λόγοι για τους οποίους δεν θα μπορέσει κάποιος πολίτης να ψηφίσει, όπως:

Υπάλληλοι του Δημοσίου και υπάλληλοι Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, νοσηλευτικών ιδρυμάτων, οργανισμών και επιχειρήσεων κοινής ωφελείας κ.λπ., στους οποίους λόγω σοβαρών υπηρεσιακών αναγκών δεν είναι δυνατή η χορήγηση άδειας μετάβασης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης, εκλογείς που δεν θα μπορούν να μεταβούν στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος για λόγους υγείας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.