Οι γενικοί διευθυντές αναλαμβάνουν προσωρινά - Σε αναμονή αλλαγών

Η πενταετής θητεία των Συντονιστών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων σε όλη τη χώρα έχει λήξει από την Τετάρτη 25 Μαΐου. Είχαν τοποθετηθεί μετά από προκήρυξη, που είχε εκδοθεί επί προηγούμενης κυβέρνησης.

Προσωρινά, καθήκοντα συντονιστή θα ασκούν οι γενικοί Διευθυντές, μέχρι να αποφασίσει η σημερινή Κυβέρνηση τι μέλλει γεννέσθαι με το μελλοντικό μοντέλο διοίκησης των Υπηρεσιών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.

Είναι πολλοί αυτοί που κατά καιρούς μιλούσαν για μεταφορά αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση ή την Κεντρική Κυβέρνηση, ενώ το προηγούμενο διάστημα φημολογούνταν μέχρι και κατάργηση των Δομών.

Άλλωστε έχει ήδη νομοθετηθεί η μεταφορά των Δασαρχείων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Το άλλο σενάριο, είναι να συνεχίσει ως έχει ο θεσμός της Αποκεντρωμένης, όμως προς το παρόν δεν γίνει καμία ενέργεια νέας προκήρυξης των επικεφαλής των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων από τον αρμόδιο Υπουργό των Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, ο οποίος προσφάτως απέκλεισε τη συνολική κατάργηση των Αποκεντρωμένων Διοίκησης, στο πλαίσιο του διαλόγου για την «πολυεπίπεδη διακυβέρνηση».

Αυτό σημαίνει ότι κάποιες αρμοδιότητες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων θα μεταφερθούν στις Περιφέρειες, όμως οι αποκεντρωμένες κρατικές υπηρεσίες δεν θα μείνουν χωρίς αντικείμενο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση η αυτοδιοίκηση αναμένει αρκετά, ενώ γενικά για το ζήτημα που ήδη από εποχής ανακοινώσεων Τ.Θεοδωρικάκου, και των συνεχιστών του, “σέρνεται” με ότι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία των κρατικών υπηρεσιών καθώς τόσο ο Μ.Βορίδης όσο και ο Σ.Πέτσας είχαν κάνει αναφορές για επίλυση του ζητήματος εδώ και αρκετό καιρό.