
Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει μία αναφορά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρη Καιρίδη, ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΪ προέβη σε χαρακτηρισμούς που με τα νέα ήθη θεωρούνται σεξιστικοί (παλαιότερα θα ήταν μάλλον χιουμοριστικοί) για τις γυναίκες που συμμετέχουν στο νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, την ΕΛΑΣ.
Είναι σαφές πως στην Νέα Δημοκρατία έχουν εντυπωσιαστεί με το «icon idol» της ΕΛΑΣ, την Θεώνη Κουφονικολάκου και από αυτή την τάση δεν μπόρεσε να κρυφτεί ούτε ο Δ.Καιρίδιης.
Φυσικά μαζί της ακολουθούν και άλλες ξανθιές κυρίες αλλά ήταν αυτή που έδωσε το έναυσμα.
Συγκεκριμένα είπε: «Ο κύριος Τσίπρας παριστάνει το rebranded χαμογελαστό… Βλέπετε όλα τα καινούργια πουλέν στην πίστα, που βγαίνουν έτσι ξανθά και όμορφα και γλυκά… Τον καλωσορίζω σε μια αστική αισθητική, αλλά από κάτω κρύβεται ο άνθρωπος που είπε ότι έπρεπε να κλείσει τις τράπεζες νωρίτερα», δήλωσε ο κ. Καιρίδης.
Οι τομεάρχισσες της ΕΛΑΣ δεν άφησαν αναπάντητες τις αναφορές.
Η Εύα Ρέντζου, Τομεάρχης Πολιτισμού, απάντησε με καυστικό τρόπο:«Οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως “νόμιμοι ιδιοκτήτες” της χώρας, αξιώνουν τώρα και τα “πνευματικά δικαιώματα” του “χρωματολογίου” της κεφαλής μας. Ευτυχώς διαφέρουμε και ως προς το περιεχόμενο αυτής, αφού αντιλαμβανόμαστε αλλιώς την πολιτική.
Όπως διαφέρουμε και ως προς την “αισθητική”. Κυρίως στον δημόσιο διάλογο. Ευχαριστούμε πολύ που μας αναγνωρίζετε τουλάχιστον τη γλύκα, την ομορφιά και το χαμόγελο. Δεν το λες και λίγο.
Όσο για την “πίστα”, ανεβαίνουμε διαρκώς λόγω καθημερινότητας και ακρίβειας. Φροντίζετε και γι’ αυτό. Αφού η ενέργεια, τα ενοίκια και το σούπερ μάρκετ κοστίζουν κάθε φορά όσο και τα μαλλιά της κεφαλής μας. Ξανθά ή μη. Όταν εκλείπει η επιχειρηματολογία κύριε Καιρίδη επιστρατεύουμε τα “τρία πουλέν κάθονταν”».
Ακόμη πιο αιχμηρή ήταν η απάντηση της Μαριζέτας Αντωνοπούλου, Τομεάρχισσας Κοινωνικής Πολιτικής / Παιδιού και Οικογένειας:
«Κύριε Δημήτρη Καιρίδη, κυρίες και κύριοι της Νέας Δημοκρατίας. Όταν οι γυναίκες στελέχη της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης καταρρίπτουν τους κυβερνητικούς μύθους και την ειδυλλιακή εικόνα για τη χώρα που με τόσες χιλιάδες ευρώ σε συμβουλευτικές εταιρείες προσπαθείτε να χτίσετε, μας χαρακτηρίζετε “όμορφα ξανθά πουλέν στις πίστες με αστική αισθητική”.
Εμείς θα επιμείνουμε στην πολιτική μας και στη γυναικεία αισθητική μας. Άλλωστε, πάντα αυτό κάνουμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε, και ας διαταράσσει τα συντηρητικά στερεότυπά σας. Στην πίστα του συμπλεγματικού σεξισμού, σας αφήνουμε να χορέψετε μόνοι σας».
Τι σημαίνει η λέξη «πουλέν»
Υπενθυμίζεται ότι η λέξη «πουλέν» προέρχεται από το γαλλικό poulain (πουλάρι) και χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει ένα νέο, πολλά υποσχόμενο άτομο που προωθείται από κάποιον ανώτερο. Οι αντιδράσεις υπογραμμίζουν ότι η χρήση της σε αυτό το πλαίσιο εκλήφθηκε ως υποτιμητική και σεξιστική, μετατοπίζοντας τη συζήτηση από την πολιτική κριτική στην αισθητική και την εμφάνιση των γυναικών στελεχών.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.