ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Δημοσκόπηση: Κυβερνητική «βουτιά» 5 μονάδων σε ένα μήνα

Καταγράφει την απόλυτη αντίδραση της κοινωνίας στην διαδικασία απόδοσης ευθυνών για τα Τέμπη

Δημοσκόπηση: Κυβερνητική «βουτιά» 5 μονάδων σε ένα μήνα

Απώλειες για τη ΝΔ του Κ.Μητσοτάκη κατέγραψε η Μetron Analysis στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο του Mega, ενώ ηχηρά αποτυπώνονται και οι απώλειες που θα έχουν στο κόμμα τα Τέμπη .

Η δημοσκόπηση είναι «χαστούκι» για την κυβέρνηση και τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς είναι η πρώτη που αποτυπώνει σημαντική εκλογική φθορά της κυβέρνησης, καταρρίπτοντας το κυβερνητικό αφήγημα της ηγεμονίας της.

Επίσης για πρώτη φορά ο «Κανένας» γίνεται ο δημοφιλέστερος πρωθυπουργός!

Το κλίμα απέχει πολύ  από το να θεωρηθεί προεκλογικό – σύμφωνα με τη μέτρηση, το ενδιαφέρον για τις ευρωεκλογές παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, 80 ημέρες πριν από το ραντεβού με τις κάλπες και αυτό είναι κάτι που δεν θέλει να δει η ΝΔ, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι οι απώλειες θα είναι ακόμα μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του γκάλοπ, το κυβερνών κόμμα έχασε 5,1 μονάδες στην εκτίμηση ψήφου μέσα σε έναν μήνα.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 24,6% (προηγούμενη μέτρηση Φεβρουαρίου 28,5%), ενώ η δημοτικότητα του πρωθυπουργού σημειώνει πτώση με τις θετικές γνώμες για το πρόσωπό του να περιορίζονται στο 39%. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Δ. Κουτσούμπας συγκεντρώνει περισσότερες θετικές γνώμες από τον πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 31,4% (προηγούμενη μέτρηση Φεβρουαρίου 36,5%).

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί, ωστόσο, το προβάδισμά της έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, που περνάει ξανά στη θέση συγκεντρώνοντας ποσοστό 15,1% (από 13,3 στην δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου). Στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 11,8% (από 10,4 στην δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου).

Εκτίμηση ψήφου:

  • ΝΔ 31,4%
  • ΣΥΡΙΖΑ 15,1%
  • ΠΑΣΟΚ 13%
  • ΚΚΕ 10,1%
  • Σπαρτιάτες 2%
  • Ελληνική Λύση 9,7%
  • Νίκη 3,2%
  • Πλεύση Ελευθερίας 4,3%
  • ΜέΡΑ25 1,9%
  • Νέα Αριστερά 3,0%
  • Φωνή Λογικής 2,4%
  • Δημοκράτες 1%
  • Λοιπά 2,9%

Η υποχώρηση των ποσοστών της κυβέρνησης αποτυπώνεται στην ερώτηση για την πρόθεση ψήφου με τη ΝΔ να πέφτει στο 24,6%, τον ΣΥΡΙΖΑ να ανεβαίνει ελαφρά στο 11,8% και να ανακτά τη δεύτερη θέση και το ΠΑΣΟΚ να υποχωρεί στο 10,2%. Άνοδο καταγράφουν και το ΚΚΕ (7,9%) και η Ελληνική Λύση (7,6%).

Η δημοσκόπηση καταγράφει μία σχεδόν απόλυτη αντίδραση της κοινωνίας στην διαδικασία απόδοσης ευθυνών για την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη, καθώς το 88% απαντά «όχι» στην ερώτηση αν είναι αποτελεσματικά όσα έχουν γίνει για αυτό από το δικαστικό και το πολιτικό σύστημα.

Πρόκειται για μία οριζόντια κοινωνική αντίδραση, πέρα από ιδεολογικές τοποθετήσεις, όπως καταγράφεται στα αποτελέσματα της μέτρησης.

Συγκεκριμένα, αυξάνεται το ποσοστό όσων απαντούν ότι η χώρα πηγαίνει σε λάθος κατεύθυνση (66%), με το ποσοστό όσων είναι γενικά ικανοποιημένοι να υποχωρεί στο 29%. 

Πολύ μεγάλη παραμένει η δυσαρέσκεια για την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας, όπως και της ακρίβειας, που παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα σύμφωνα με την αξιολόγηση των πολιτών.

Οι τομείς που η κυβέρνηση έχει τις χειρότερες επιδόσεις είναι η εγκληματικότητα, η αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η αντιμετώπιση του πληθωρισμού. Καλύτερα είναι τα πράγματα για την κυβέρνηση στην προσέλκυση του τουρισμού, στον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, στην αμυντική θωράκιση της χώρας και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι τομείς με την αξιολόγηση της κυβέρνησης να έχει τη μεγαλύτερη πτώση είναι η προστασία των ατομικών δικαιωμάτων, οι υποδομές, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η εξωτερική πολιτική και η αμυντική θωράκιση.

Κακά τα μαντάτα για την κυβέρνηση για τον πληθωρισμό, με τις αρνητικές εντυπώσεις να βρίσκονται στο 72% και στο ζήτημα της εγκληματικότητας να έχουν φτάσει το 77%, ενώ στην προηγούμενη μέτρηση ήταν στο 73%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι θετικές γνώμες για την κυβέρνηση υποχωρούν από το 35% που βρίσκονταν τον Φεβρουάριο σε 30% τον Μάρτιο, αποτυπώνοντας την εντεινόμενη δυσαρέσκεια για το κυβερνητικό έργο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.