ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Στην κυβέρνηση τώρα κατάλαβαν πως η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να μάθει τα πάντα πάλι από την αρχή

Εκτός από την εκπαίδευση απουσιάζουν και οι κανόνες της κοινής λογικής

Δολοφονία Κυριακής Γρίβα: Στην κυβέρνηση τώρα κατάλαβαν πως η ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να μάθει τα πάντα πάλι από την αρχή

Ο τρόπος που χειρίστηκαν οι αστυνομικοί την υπόθεση της Κυριακής Γρίβα, που είχε ως αποτέλεσμα να καταλήξει δολοφονημένη από τον πρώην σύντροφό της, έξω ακριβώς από το Α.Τ. Αγίων Αναργύρων, έφερε στην επιφάνεια το πρόβλημα των ανεκπαίδευτων οργάνων της τάξης και της απουσίας κανόνων και διαδικασιών για κάθε περίσταση.

Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε σε έκτακτη σύσκεψη στρατηγούς, ανώτατους και ανώτερους αξιωματικούς στην Κατεχάκη.

Η τηλεδιάσκεψη γίνεται παράλληλα με μία συνάντηση δια ζώσης στελεχών της ΕΛΑΣ με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ώστε ο υπουργός να τους πει τα αυτονόητα.

Οι λανθασμένοι χειρισμοί στην υπόθεση της Κυριακής Γρίβα ανέδειξαν εικόνα δομικών προβλημάτων στη λειτουργία αστυνομικών υπηρεσιών πρώτης γραμμής.

Συγκαλείται σήμερα Παρασκευή από τις 10.00 η ώρα ευρεία σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στη λεωφόρο Κατεχάκη με θέμα «Ενδοοικογενειακή Βία- Νέο Πρωτόκολλο».

Στη σύσκεψη προΐσταται ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και συμμετέχουν οι τέσσερις αντιστράτηγοι του Σώματος, ο επικεφαλής της ΓΑΔΑ και ο προϊστάμενος Τμήματος Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας.

Επίσης, μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετέχουν όλοι οι Γενικοί Περιφερειακοί Διευθυντές της χώρας, οι διοικητές Αστυνομικών Τμημάτων, και οι εκτελούντες χρέη αξιωματικού υπηρεσίας Αστυνομικών Τμημάτων.

Και μόνο η σύνθεση της σύσκεψης δείχνει ότι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επιχειρεί να ενημερώσει το προσωπικό – διά των διοικητών – για τις υποχρεώσεις σε σχέση με τη διαχείριση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας.

Τα όσα συνέβησαν στο ΑΤ των Αγίων Αναργύρων δείχνουν ακριβώς αυτό το πράγμα: Ότι κάνεις αστυνομικός δεν έχει εκπαιδευτεί για μία μορφή κοινωνικής βίας που έχει πάρει διαστάσεις «λαίλαπας» μετά την λήξη της πανδημίας.

Θεωρούμε ότι στην κυβέρνηση δεν είχαν κατανοήσει πως κάτι έχει αλλάξει στον «ψυχισμό» της κοινωνίας τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

Οι εποχές απαιτούν επαγγελματισμό που σημαίνει ανθρώπους που γνωρίζουν και ακολουθούν ρεαλιστικές διαδικασίες.

Σαν φράση ακούγεται εύκολα αλλά για να υλοποιηθεί θέλει πολλή δουλειά και πολλές ώρες εκπαιδεύσεως.

Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στις ενέργειες και στην ειδική εκπαίδευση που θα πρέπει να έχουν οι αξιωματικοί υπηρεσίας, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για όσα δεν… έγιναν στο Α.Τ. Αγίων Αναργύρων.

Εκτίμησή μας είναι ότι δεν αρκεί μία σύσκεψη για να διορθωθούν όλα αυτά.

Απαιτούνται πολλές ώρες ενασχόλησης και ριζική αλλαγή νοοτροπίας πράγματα που δεν γίνονται εύκολα ειδικά στην Ελλάδα.

Το θέμα της σύσκεψης (ενδοοικογενειακή βία-Νέο πρωτόκολλο) φανερώνει ότι θα υπάρξουν και νέες οδηγίες σε σχέση με το πως πρέπει οι αστυνομικοί να διαχειρίζονται τα περιστατικά δικαιώνοντας για μία ακόμα φορά την προσέγγιση ως προς το θέμα αυτό του pronews.gr.

Εκτιμάται μάλιστα ότι θα διαβιβαστεί εκ νέου πρωτόκολλο ενεργειών στις αστυνομικές υπηρεσίες όλης της χώρας. Κάτι ανάλογο είχε γίνει το 2021 αλλά όπως έγινε αντιληπτό εκ του αποτελέσματος επρόκειτο για «κενό γράμμα».

Το περιστατικό ανέδειξε μία εικόνα αποσύνθεσης σε μία περίοδο που θεωρητικά θα έπρεπε να υπάρχει εικόνα ανασυγκρότησης ύστερα από τα μέτρα που είχε εξαγγείλει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για την ενίσχυση των μάχιμων υπηρεσιών.

Πάντως ακόμα και χωρίς κάποια ουσιαστική εκπαίδευση το να κρατούσαν την Κυριακή Γρίβα στο ΑΤ και να σώσουν την ζωή της το μόνο που απαιτούσε ήταν η εφαρμογή της κοινής λογικής και τίποτε άλλο…

Και επειδή ακούστηκε και η περιβόητη πλέον φράση «το περιπολικό δεν είναι ταξί», αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις το ταξί πάντα περιμένει μία κοπέλα να μπει στο σπίτι της ασφαλής, να την δηλαδή να μπαίνει μέσα χωρίς προβλήματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαια, για να είμαστε δίκαιοι και από την κοινωνία απουσιάζει η κοινή λογική (από την οποία κατ’ επέκταση προκύπτει η αστυνομία, η κυβέρνηση, οι ένοπλες δυνάμεις και όλα τα στελέχη όλων των κρατικών οντοτήτων) αλλά από αυτήν δεν θα της ζητηθεί ποτέ να σώσει ζωές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.