ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Α.Τσίπρας: «Ήμασταν πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16, τα οποία τώρα πετάνε» – Τι είπε για Rafale και Belhara

Το πρόγραμμα μας θα έχει όφελος για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία»

Α.Τσίπρας: «Ήμασταν πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16, τα οποία τώρα πετάνε» – Τι είπε για Rafale και Belhara

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ερώτηση για την Οικονομία, την Ανάπτυξη και την Απασχόληση τόνισε στην πρώτη ερώτηση της τηλεμαχίας μεταξύ των έξι πολιτικών αρχηγών. 

«Το πρόγραμμα μας είναι απόλυτα κοστολογημένο, ρεαλιστικό, και κυρίως απαντάει στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας. Η κοστολόγηση που έκανε Νέα Δημοκρατία για μας, ήταν στην αρχή 25 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά 45, μετά 70, μετά 80 και μέχρι να φτάσουμε στις εκλογές θα το φτάσει στα 180.

Εμείς από την πρώτη στιγμή δώσαμε αναλυτική κοστολόγηση στο πρόγραμμα, όμως μην ξεχνάτε ότι πέρα από το κόστος κάθε δαπάνης, την οποία προϋπολογίζεις, όπως για παράδειγμα την ανάγκη να αυξήσουμε τους μισθός στους δημόσιους υπαλλήλους που έχουν να πάρουν αύξηση 14 χρόνια, ή να δώσουμε την 13η σύνταξη την οποία είχαμε θέσπιση και την κατήργησε ο κύριος Μητσοτάκης, πέρα λοιπόν από το κόστος των δαπανών υπάρχουν και έσοδα» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: «Υπάρχουν και έσοδα από την φορολόγηση των υπερκερδών. Γιατί αυτή την ώρα που το μέσο ελληνικό νοικοκυριό δεν μπορεί να βγάλει την τρίτη εβδομάδα του μήνα και εξαντλεί το εισόδημα, 15 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο μεγάλες επιχειρήσεις έχουνε κέρδη εικοσαετίας με πάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ η καθεμία».

Και κατέληξε απαντώντας στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας του ντιμπέιτ που αφορά την οικονομία, την ανάπτυξη και την απασχόληση, ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης:

«Το πρόγραμμα μας θα έχει όφελος για την μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, για να πάρει ανάσα. Θα κοστίσει όμως σε κάποιους. Θα κοστίσει σε αυτούς που θα βλέπουν τα υπερκέρδη να μειώνονται. Θα κοστίσει στα funds που δεν θα πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων, έχοντας αγοράσει τα ακίνητα στο 15% της αξίας του ακινήτου. Θα κοστίσει, σε όλους όσοι βγάζουν δισεκατομμύρια. Ήρθε η ώρα να πούμε κάποιες αλήθειες στον ελληνικό λαό. Είναι ντροπή αυτοί οι οποίοι έχουνε δώσει 10 δισεκατομμύρια σε απευθείας ανάθεσης με κλειστούς διαγωνισμούς, να μας λένε πού θα βρείτε να δώσετε αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους».

Τσίπρας: Τι είπε για εθνικά θέματα και εξωτερική πολιτική 

Τη δεύτερη ερώτηση στον Αλέξη Τσίπρα έκανε η Σία Κοσιώνη, για εθνικά θέματα και εξωτερική πολιτική, και τον ρώτησε για τα εξοπλιστικά προγράμματα που καταψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και αν κάποια από αυτά θα τα επαναδιαπραγματευθεί. Στη συμπληρωματική ερώτηση, η κυρία Κοσιώνη ρώτησε για το μεταναστευτικό και τη φύλαξη των συνόρων.

Σία Κοσιώνη: Η κυβέρνηση έτρεξε ένα μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα, το οποίο δεν στηρίξατε. Τι θα κάνετε αν είστε κυβέρνηση, θα τα επαναδιαπραγματευθείτε;

Αλέξης Τσίπρας: Μου δίνεται την ευκαιρία να τοποθετηθώ σε ένα κρίσιμο θέμα. Ήμασταν η πρώτη κυβέρνηση που αναβάθμισε τα F-16, τα οποία τώρα πετάνε. Ψηφίσαμε τα περισσότερα προγράμματα που έφερε ο κ. Μητσοτάκης. Τις φρεγάτες Belhara, τα πρώτα Rafale. Δεν υπερψηφίσαμε προγράμματα που ήταν υπερκοστολογημένα, όπως για την Καλαμάτα και τα επιπλέον Rafale, γιατί δεν ήρθα από τη στρατιωτική ηγεσία, αλλά από την πολιτική.

Θα τιμήσουμε τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Θα διεκδικήσουμε όμως τη δυνατότητα να φέρουμε έργο στην ΕΑΒ. Δεν μπορεί η Τουρκία να δίνει το 60% στην αμυντική της βιομηχανία και εμείς όχι.

Σία Κοσιώνη: Εχετε πάρει αποστάσεις και για την πολιτική συνόρων, όπως για τον φράχτη στον Εβρο και τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αλέξης Τσίπρας: Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο και εμείς, όταν ήμασταν κυβέρνηση, δεν τον γκρεμίσαμε τον φράχτη. Ομως δεν θα κοροϊδέψουμε τους πολίτες. Το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, αλλά με νέο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μην κοροϊδεύουμε, όπως ο Τραμπ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.