Eπίθεση από Α.Τσίπρα σε Κ.Μητσοτάκη – «Δώσε εξηγήσεις – Είναι επικίνδυνος ο Ν.Ανδρουλάκης ή να συνεργαστώ μαζί του;»

«Δεν δίνουμε ανοχή ή στήριξη σε καμία κυβέρνηση», είπε ο Δ.Κουτσούμπας - Τι είπε ο Κ.Βελόπουλος για το μπλόκο στο κόμμα του Η.Κασιδιάρη

Eπίθεση από Α.Τσίπρα σε Κ.Μητσοτάκη – «Δώσε εξηγήσεις – Είναι επικίνδυνος ο Ν.Ανδρουλάκης ή να συνεργαστώ μαζί του;»

Ξεκίνησε το ντιμπέιτ των έξι πολιτικών αρχηγών, το οποίο θα διεξαχθεί υπό τον συντονισμό του δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Γιώργου Κουβαρά.

Να σημειώσουμε ότι το ντιμπέιτ άρχισε με 9 λεπτά καθυστέρηση, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό έγινε… λόγω φωτογραφιών μεταξύ των δημοσιογράφων και των πολιτικών.

Bίντεο: Δείτε ζωντανά το ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών: 

Οικονομία, Ανάπτυξη, Απασχόληση

Στην πρώτη ερώτηση που δέχθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για επέκταση του Market Pass για το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και επανέλαβε τον στόχο της κυβέρνησης, ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας: «Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι παγκόσμιο, στα τρόφιμα παραμένουν υψηλές οι τιμές. Μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές και περισσότερος ανταγωνισμός, έκτακτη στήριξη των νοικοκυριών, μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και μείωση των φόρων είναι οι τρείς τρόποι παρέμβασης».

Ερωτηθείς για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια που έχει γονατίσει τα νοικοκυριά, εάν επανεκλεγεί η ΝΔ, είπε πως δεν θεωρεί ότι φταίει ο υψηλός ΦΠΑ στα τρόφιμα και η μείωσή του δεν θα έδινε λύση στο πρόβλημα. Αντίθετα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι τιμές «θα πέσουν σταδιακά», χώρις να εξηγήσει με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί αυτό.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «υπάρχει ανάγκη να αυξήσουμε μισθούς στους δημοσίους υπαλλήλους. Υπάρχουν και έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών. Το πρόγραμμά μας θα έχει όφελος για τη μεγάλη πλειοψηφία αλλά θα κοστίσει σε κάποιους κυρίως σε όσους έχουν υπερκέρδη».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τόνισε: «Πρέπει να πάμε σε μία νέα εποχή, τη στιγμή που όλα αυτά τα δάνεια είναι στα funds. Όπως το 2010 να προστατευτεί η πρώτη κατοικία. Ο αγώνας μου είναι να βελτιωθεί η ζωή του ελληνικού λαού, όχι στην παρακμή που υπάρχει τα τελευταία χρόνια. Υπάρχει ένα τεράστιο θέμα στην άδικη φορολόγηση».

Στην τοποθέτηση του ο Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Το ΚΚΕ έχει ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάπτυξης αν το δούμε από τη σκοπιά του ελληνικού λαού. Η αξιωματική αντιπολίτευση ή άλλα κόμματα ψήφισαν το 50% των νομοσχεδίων της ΝΔ, δεν ψηφίστηκαν όμως για τον κατώτατο μισθό ή για τις συλλογικές συμβάσεις».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε: «Κάθε σοβαρή χώρα πρέπει να έχει plan B, σε σχέση με το νόμισμα. Περίμενα να μου πουν οι αρχηγοί που θα βρουν τα λεφτά για την παροχολογία. Εμείς λέμε 15% φόρο οριζόντιο σε όλες τις επιχειρήσεις».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστήριξε ότι: «Το νόμισμα πρέπει να εξυπηρετεί το λαό και όχι το αντίθετο. Ένιωσα ένα deja vu ακούγοντας τους υπόλοιπους αρχηγούς με μία οικονομία υπό κατάρρευση. Η χώρα μας βαδίζει σε ένα ναρκοπέδιο της διεθνούς οικονομίας χωρίς άμυνες. Ποτέ δεν έκανα πρόταση για παράλληλο νόμισμα. Μιλώ για ένα σύστημα εξωτραπεζικό παράλληλων πληρωμών. στημένο στο λογισμικό της ΑΑΔΕ».

Εξωτερική πολιτική και Άμυνα

Σε σχετική ερώτηση για την εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, ο Αλέξης Τσίπρας: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για προγράμματα που δεν έχουν τη θετική εισήγηση της ηγεσίας της Άμυνας. Είναι αδιανόητο να μην έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην ελληνική αμυντική βιομηχανία. Η φύλαξη των συνόρων είναι κάτι αυτονόητο, όμως το μεταναστευτικό δεν θα λυθεί με τους φράχτες, θα λυθεί με ένα νέο σύστημα μετανάστευσης και ασύλου».  

Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε αρχικά ότι «ποτέ δεν έχω δεχθεί επίσημη πρόταση συνάντησης με τον κ. Μητσοτάκη», και συνέχισε λέγοντας ότι «η Τουρκία έχει εκλογές την άλλη Κυριακή και η Ελλάδα πρέπει να έχει απέναντί της ενιαία στρατηγική. Και στον Έβρο πρέπει να συνεισφέρει η Ευρώπη για τον φράχτη».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι «το να πηγαίνουν τόνοι εξοπλιστικών συστημάτων, δεν υπηρετούν ανάγκες της προστασίας της πατρίδας μας. Όλοι οι εξοπλισμοί που έχουν γίνει, οδηγούν σε συμμετοχή σε επιθετικές ενέργειες. Όταν το ΚΚΕ βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας που θα είναι ο λαός στην εξουσία, δεν θα είναι όλα στάσιμα και στον περίγυρο, ούτε στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την ΕΕ».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: «Δεν ζούμε το ’80, τότε υπήρχαν δύο μπλοκ. Σήμερα ο πολυπολικός κόσμος απαιτεί να έχουμε διαφορετική προσέγγιση, το εθνικό συμφέρον ορίζει με ποιον θα είμαι. Υπάρχουν 172 παραβιάσεις των Σκοπίων απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτά τα αποτελέσματα θα τα ανατρέψουμε».

Στην τοποθέτηση του, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε: «Η υπεράσπιση των συνόρων είναι υποχρέωση όλων μας. Να ξεκαθαρίσουμε στους συμμάχους μας ότι δεν θα χρειαστούμε την άδειά τους για να τα χρησιμοποιήσουμε» και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ «της κατάργησης της υποχρεωτικής στράτευσης για να αυξηθεί το ετοιμοπόλεμο των ενόπλων δυνάμεων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Καταφέραμε να κρατήσουμε τη χώρα ασφαλή, θωρακίσαμε τα σύνορά μας. Έπρεπε να διαχειριστώ μία εξαιρετικά επιθετική Τουρκία. Ενισχύσαμε τις ένοπλες δυνάμεις μας και αυτό θα συνεχιστεί. Τα προγράμματα αυτά δεν επιδέχονται καμίας διαπραγμάτευσης. Θα συνομιλήσω με όποιον επιλέξει ο τουρκικός λαός. Η Γαλάζια Πατρίδα, όμως, είναι βαθιά χαραγμένη στο DNA όλων του τουρκικών κομμάτων. Είμαι έτοιμος πάντα να συζητήσω αλλά δεν έχω αυταπάτες, η πολιτική της ισχυρής αποτροπής και μιας Ελλάδας με αυτοπεποίθηση πρέπει να συνεχιστεί σε κάθε περίπτωση».

Κράτος, Θεσμοί, Διαφάνεια

Πρώτος κλήθηκε να απαντήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, λέγοντας ότι εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη, αλλά όχι το πολιτικό σύστημα. «Για πρώτη φορά η Ελλάδα μπαίνει στο στόχαστρο για θέματα θεσμών. Δεν εμπιστεύομαι όμως το πολιτικό σύστημα. Η κρίση εμπιστοσύνης έχει να κάνει και με άλλα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ… Είμαστε στον δρόμο να γίνουμε Ουγγαρία».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Εμείς δεν είπαμε ποτέ ότι είναι ίδιοι ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Έχουν κοινά προγράμματα και κοινές στρατηγικές».

Ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: «Δεν πιστεύω στις δημοσκοπήσεις. Δεν μπορεί η πολιτική εξουσία σε οποιονδήποτε και να του επιτρέπει να κάνει διαγγέλματα μέσα από τις φυλακές. Μόνο ο ελληνικός λαός πρέπει να αποφασίζει. Είναι αδιανόητο να παρακολουθείς την ηγεσία του στρατού και τον πολιτικό σου αντίπαλο. Συνεργασία με ένα κόμμα που συζητά θαλάσσιες ζώνες δεν πρόκειται να κάνω ποτέ».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε: «Το κράτος μας θυμίζει ελβετικό τυρί μετά τα μνημόνια, λείπουν κομμάτια. Ξέρετε χώρα στον κόσμο που να έχει υπερταμείο; Έχουμε μία κυβέρνηση που αγνοεί το ΣτΕ όταν δεν της αρέσουν οι αποφάσεις της. Διαβουλευτικά συμβούλια από κληρωτούς πολίτες για τον έλεγχο των θεσμών. Ο κ. Μητσοτάκης να μας πει γιατί δείλιασε να κάνει Εξεταστική για το 2015».

Ερωτηθείς για τις παρακολουθήσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Δεν σκέφτηκα να παραιτηθώ μετά τις παρακολουθήσεις και ζήτησα άμεση διαλεύκανση και ανέλαβα να διορθώσω μία σειρά από αστοχίες που επέτρεψε στην ΕΥΠ να παρακολουθεί ανθρώπους χωρίς τις απαραίτητες διαδικασίες. Ο κ. Ανδρουλάκης δεν αποτελεί κανέναν κίνδυνο για τη Δημοκρατία και δεν έπρεπε να παρακολουθείτο. Σύμφωνα με τον Economist η χώρα μας έχει κάνει βήματα μπροστά, παρά το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων».

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε: «Ας δώσει ο κ. Μητσοτάκης κάποιες εξηγήσεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη. Ας μας πει αν είναι επικίνδυνος. Εγώ απευθύνομαι στις προοδευτικές δυνάμεις και λέω ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα μπορεί να φτιάξει κυβέρνηση που θα δώσει ανάσα στα νοικοκυριά. Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ανταγωνισμός σε κόμματα με συγκλίσεις προγραμματικές. Άκουσα τον κ. Κουτσούμπα να λέει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτός που είναι πρώτος θα έχει τον πρώτο λόγο.

Πώς θα συνεργαστώ με κάποιον που μπορεί να είναι επικίνδυνος για την χώρα», διερωτήθηκε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. « Για ποιο λόγο παρακολουθούνταν ο αρχηγός του στρατεύματος; Αδιανόητα πράγματα τη στιγμή που το Ευρωκοινοβούλιο λέει ότι ενορχηστρωτής ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός», συνέχισε.

Υγεία, Παιδεία και Κοινωνικό Κράτος

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Η ελάχιστη βάση εισαγωγής, η κατάργησή της δεν λύνει τα προβλήματα. Το ΚΚΕ έχει δέσμη μέτρων στα οποία είναι και αυτή».

Από την πλευρά του, ο Κυριάκος Βελόπουλος ανέφερε: «Υποχρεωτικότητα στο εμβόλιο δεν μπορώ να τη δεχθώ, είναι δικό μου το σώμα. Γιατί έπρεπε να μπει πρόστιμο στους συνταξιούχους. Για τις αμβλώσεις εμπιστεύομαι την Ελληνίδα μάνα, έχουμε πρόβλημα και με το δημογραφικό, πλην των βιασμών. Τις πολιτικές μας θέσεις τις υπαγορεύον οι παραδόσεις της χώρας μας. Είμαι αντίθετος στον ψευδοπροοδευτισμό».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επισήμανε: «Υπάρχουν πολύ καλά ιδιωτικά πανεπιστήμια, μόνο στις ΗΠΑ, πουθενά αλλού. Η συζήτηση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα είναι αποκρουστική. Γίνεται για να αναβαθμιστεί ένα κολλέγιο της συμφοράς, εκμεταλλευόμενα την υποχρηματοδότηση των δημοσίων».

Στην τοποθέτηση του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «το νέο εθνικό σύστημα υγείας αποτελεί μία από τις τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Η πανδημία ανέδειξε και τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του. Δεν είναι αποδεκτές οι καθυστερήσεις σε ραντεβού, όπως και τα ράντσα. Θα αναμορφώσουμε τα έκτακτα περιστατικά σε 80 νοσοκομεία. Η μείωση των ανισοτήτων είναι πρώτη μου προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία».

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε: «Δώσαμε σκληρή μάχη με τους δανειστές, έκανα ό,τι μπορούσα για να φέρω την καλύτερη δυνατή συμφωνία και καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα απο τα μνημόνια. Είχαμε απέναντί μας τον Σόιμπλε εκείνη την εποχή, αλλά πιστεύω ότι υπήρξε η μέγιστη δυνατή κατανόηση κοινωνικά».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Κίνδυνο αποτελούσα για τη ΝΔ, όχι για τη Δημοκρατία. Αυτοί που έστησαν το παρακράτος να πάνε φυλακή». Συνέχισε λέγοντας ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων πρέπει να εκλέγονται μόνο με διαγωνισμό, όχι με κομματικά κριτήρια, και κατέληξε πως «εμείς δεν μπαίνουμε εμπόδιο στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Είναι προτεραιότητά μας, όμως, τα ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια».

Περιβάλλον και Ενέργεια

Ο Κυριάκος Βελόπουλος τόνισε: «Ο λαός πληρώνει πανάκριβα τα τρόφιμά του. Υπάρχουν πολλοί εφοπλιστές που κάνουν λαθρεμπόριο με τη Ρωσία, και να μην κερδίζει ο λαός από αυτό. Επιμένω στην εξόρυξη για αέριο και πετρέλαιο και αυτό πρέπει να το συνδέσουμε με τις συντάξεις. Οι πράσινες πηγές ενέργειας δεν αποθηκεύονται, δεν υπάρχει μέθοδος».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε: «Οι εξορύξεις δεν είναι λύση, το μόνο που προσφέρουν είναι γεωπολιτικές εντάσεις και καταστροφή του περιβάλλοντος. Το μέλλον είναι μικρές ανεμογεννήτριες, αλλουμινίου. Το υδρογόνο είναι το μέλλον».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε: «Κρατήσαμε όρθια την κοινωνία, σώσαμε τις επιχειρήσεις και προστατεύσαμε τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις της ενέργειας. Από εδώ και στο εξής η χώρα είναι υποχρεωμένη να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα και αυτό έχει τεράστια σημασία για την επενδυτική βαθμίδα. Και στον τομέα των μεταφορών έγιναν βήματα, αλλά υπήρξαν και αστοχίες. Η Γραμμή 4 στην Αττική είναι το μεγαλύτερο έργο στη χώρα μας και παραδίδουμε το Μετρό στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα αρχαία».

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε: «Συμφωνώ με τον κ. Ανδρουλάκη να μην διορίζουμε κομματικά παιδιά στις διοικήσεις των νοσοκομείων και αυτό γίνεται επικαιρο μετά το δυστύχημα στα Τέμπη. Εμείς θα σταματήσουμε τον μηχανισμό αναδιανομής εσόδων από τους πολλούς στους λίγους και έτσι θα πάρει ανάσα ο καταναλωτής. Το 80% των υπερκερδών πηγαίνουν στη ΔΕΗ και σε στελέχη που δίνουν μπόνους στους εαυτούς τους«.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε: «Το 34% της ΔΕΗ ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, οπότε αυτό διορίζει πρόεδρο και ΔΣ. Αν θέλει το κράτος να έχει μία πιο φιλική προς την κοινωνία πολιτική μπορεί να το κάνει. Καταψήφισα το εμπόριο ρύπων γιατί είναι φόρος στον άνθρακα και τον πληρώνουν οι πιο φτωχοί». 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η τοποθέτηση του Δημήτρη Κουτσούμπα: «Πρέπει να μπει ένα φρένο στην ανεξέλεγκτη δόμηση από μία διαφορετική διακυβέρνηση. Ξύνεται πολύ στην γκλίτσα του τσοπάνη ο ΣΥΡΙΖΑ με την προσέγγισή του στο ΚΚΕ με τη μούφα προοδευτική διακυβέρνηση και αυτό αφορά και την ενέργεια».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.