Γ.Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ): «Η επιμονή μας στην απλή αναλογική αποτέλεσε στρατηγικό σφάλμα»

«Οι πολίτες να κλείσουν τα αυτιά τους στο διχαστικό λόγο, να μην αναλωθούν στα επικοινωνιακά τεχνάσματα»

Γ.Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ): «Η επιμονή μας στην απλή αναλογική αποτέλεσε στρατηγικό σφάλμα»

Ο βουλευτής και υποψήφιος στην Φθιώτιδα του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννης Σαρακιώτης, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, τόνισε μεταξύ άλλων πως «ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα εξουσίας» και «έχει προγραμματικές προτάσεις για το σύνολο των μεγάλων προβλημάτων» ενώ μίλησε και για την αποτυχία της απλής αναλογικής.

Καλεί τα άλλα κόμματα «να μιλήσουμε επιτέλους επί της ουσίας» των πολιτικών προγραμμάτων «και όχι με όρους επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και κινήσεων εντυπωσιασμού χωρίς περιεχόμενο».

Ο κ. Σαρακιώτης εκτιμά πως εκ του αποτελέσματος του Μαΐου «η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην απλή αναλογική αποτέλεσε στρατηγικό σφάλμα».

Υποστηρίζει πως τα αίτια των δυσμενών εκλογικών αποτελεσμάτων για τον ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές ήταν «πολυπαραγοντικά» και τα οποία «τροφοδότησαν τον επικοινωνιακό μηχανισμό της Ν.Δ., με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να καταφέρνει να επικρατεί, χωρίς ουσιαστικά να πράττει ή να προτείνει τίποτα».

Ερωτηθείς, για την ανάγκη ο ΣΥΡΙΖΑ να «ανοίξει» την πόρτα του σε πρώην στελέχη που διαφώνησαν και απομακρύνθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, ο κ. Σαρακιώτης αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν αποτελεί ένα συνονθύλευμα «φατριών» και «βαρονιών», αλλά είναι ένα κόμμα αρχών», ένας «πολιτικός φορέας που είναι κατ’ εξοχήν συμπεριληπτικός, αλλά με αρχές και κανόνες».

Ζητά από τους πολίτες, στο δρόμο προς τις κάλπες, «να κλείσουν τα αυτιά τους στο διχαστικό λόγο, να μην αναλωθούν στα επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα οποία απεργάζονται συγκεκριμένοι κύκλοι» και να δώσουν έμφαση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που δίνει «λύσεις στα προβλήματά τους».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του υποψήφιου βουλευτή Φθιώτιδας του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Γιάννης Σαρακιώτη:

Ερ. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της εκλογικής αναμέτρησης για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνησιμότητα ή η διατήρηση της ηγετικής θέσης στο χώρο της κεντροαριστεράς;

ΑΠ: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία είναι ένα κόμμα εξουσίας και επομένως στις επερχόμενες εκλογές, στόχος μας οφείλει να είναι να πείσουμε τους πολίτες ότι με την εφαρμογή του προγράμματός μας θα βελτιωθεί η καθημερινότητά τους.

Είναι σίγουρα μια πολύ δύσκολη αποστολή, όμως το προηγούμενο του 2019 μας δείχνει το δρόμο, όταν τα ποσοστά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. βελτιώθηκαν κατά 10 μονάδες εντός μόλις ενός μήνα, μεταξύ Ευρωεκλογών και Βουλευτικών Εκλογών.

Είναι κάτι, που οφείλουμε τόσο στους ανθρώπους του προοδευτικού χώρου, όσο και συνολικά στους Έλληνες πολίτες, καθώς το αποτέλεσμα των επικείμενων εκλογών θα καθορίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια. Συνεπώς, από την πλευρά μας, οφείλουμε να εστιάσουμε στην προγραμματική ατζέντα μας, καθώς οι πολίτες αναζητούν πειστικές λύσεις στα προβλήματά τους και δεν ενδιαφέρονται για τακτικισμούς ή μεθοδεύσεις.

Ερ. Η μάχη της επικυριαρχίας στην κεντροαριστερή πολυκατοικία, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή εξελίσσεται, φοβάστε ότι και πάλι θα σταθεί αφορμή για να μην μιλήσουμε επί των προγραμμάτων των κομμάτων;

ΑΠ: Ο όρος «πολυκατοικία» αναφέρεται ιστορικά στον χώρο της κεντροδεξιάς. Στον προοδευτικό χώρο δεν θα εντοπίσετε ιδιοκτησιακές λογικές, οι οποίες ευτελίζουν την αξία της ψήφου των πολιτών. Όσον αφορά το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία, θα βρείτε προγραμματικές προτάσεις για το σύνολο των μεγάλων προβλημάτων, τα οποία αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Προτάσεις για τις οποίες έχουν εργαστεί εκατοντάδες άνθρωποι και έχουν παραχθεί μέσα από συζητήσεις με φορείς και εκπροσώπους της Κοινωνίας των Πολιτών.

Σε αυτές οφείλουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και εκεί πρέπει να στραφεί ο δημόσιος διάλογος, προκειμένου να μιλήσουμε επιτέλους επί της ουσίας και όχι με όρους επικοινωνιακών πυροτεχνημάτων και κινήσεων εντυπωσιασμού χωρίς περιεχόμενο.

Να εστιάσουμε στη διοχέτευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, των εμπόρων και του πρωτογενούς τομέα και όχι αποκλειστικά των εκλεκτών επιχειρηματικών κολοσσών, να μιλήσουμε για την Αναπτυξιακή Τράπεζα και το θεσμό των μικροπιστώσεων που μπορούν να δώσουν «χρηματοδοτική ανάσα» στην πραγματική οικονομία, να τονίσουμε την ανάγκη μείωσης του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και του ΕΦΚ στα καύσιμα, να υπογραμμίσουμε την πρότασή μας για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης και την καταβολή των αναδρομικών σε 3 ετήσιες δόσεις. Αυτά αναμένουν οι πολίτες από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία και όχι «κοκορομαχίες» περασμένων ιστορικών περιόδων.

Ερ. Τα αίτια των δυσμενών εκλογικών αποτελεσμάτων για το ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του Μαΐου, οφείλονται σε λάθη της «τελευταίας στροφής», της προεκλογικής περιόδου ή εδράζονται κυρίως σε στρατηγικές αντιπολιτευτικές επιλογές που ακολουθήθηκαν καθ΄ όλη την προηγούμενη τετραετία;

ΑΠ: Θεωρώ ότι η αλήθεια βρίσκεται και στα δύο επίπεδα, τα οποία αναφέρετε, καθώς η ερμηνεία μιας τόσο μεγάλης ήττας είναι σίγουρα πολυπαραγοντική. Το μήνυμα, που εκπέμψαμε, καθώς και η σθεναρή υπεράσπιση της απλής αναλογικής, τη στιγμή που αυτή απορριπτόταν στην πράξη από τα υπόλοιπα κόμματα του προοδευτικού χώρου, αποτέλεσε οπωσδήποτε μια λανθασμένη στρατηγική επιλογή.

Το γεγονός ότι ακόμη και ενεργά μέλη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία δεν γνώριζαν βασικά στοιχεία του προγράμματός μας, επίσης, μαρτυρούσε ότι υπήρχαν λάθη και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου όσον αφορά την εν γένει επικοινωνιακή εκστρατεία μας. Παράλληλα, μια σειρά λανθασμένων και ατυχέστατων δηλώσεων στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία τροφοδότησε τον επικοινωνιακό μηχανισμό της Ν.Δ., με αποτέλεσμα ο κ. Μητσοτάκης να καταφέρνει να επικρατεί, χωρίς ουσιαστικά να πράττει ή να προτείνει τίποτα!

Έμεινε προσκολλημένος στο αφήγημα της «αυτοδυναμίας» μένοντας απλός θεατής των διαγκωνισμών εντός του προοδευτικού χώρου. Αυτό ήταν ένα ανεπίτρεπτο λάθος, το οποίο οφείλουμε να μην επαναλάβουμε.

Ερ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζεται από πολλούς, πως «πλήρωσε» την απλή αναλογική. Ήταν λάθος ότι δεν ξεκινήσατε νωρίς τις προσπάθειες προγραμματικών συγκλίσεων με τις άλλες κεντροαριστερές και αριστερές δυνάμεις ώστε να είναι «ορατή» η δυνατότητα σχηματισμού μιας ισχυρής προοδευτικής Κυβέρνησης συνεργασίας μετεκλογικά;

ΑΠ: Όπως επεσήμανα και προηγουμένως, η επιμονή στην απλή αναλογική αποτέλεσε στρατηγικό σφάλμα και εκ του αποτελέσματος κρίνεται αποτυχημένη. Όμως, δεν θα συμφωνήσω ότι κινηθήκαμε προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση καθυστερημένα. Εμείς εγκαίρως – ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022 – καταθέσαμε τα 6 σημεία, επί των οποίων θα μπορούσε να θεμελιωθεί μια προγραμματική σύγκλιση των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου και συνεπώς, υπήρχε αρκετός χρόνος ώστε να ευοδωθεί η προσπάθεια.

Ωστόσο, το λάθος συνίσταται στο ότι επιμείναμε στην εν λόγω στρατηγική ενώ την ίδια στιγμή διαπιστώναμε την άρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., του Κ.Κ.Ε. και του ΜΕΡΑ25 για οποιαδήποτε συνεννόηση και προγραμματική σύγκλιση. Ουσιαστικά εγκλωβιστήκαμε στη στρατηγική της απλής αναλογικής, τη στιγμή που αυτή αποδεικνυόταν εκ των πραγμάτων αδιέξοδη λόγω της απροθυμίας των υπολοίπων κομμάτων να συναινέσουν.

Ερ. Η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να στραφεί και στην επιστροφή πρώην ηγετικών και μη στελεχών του, που διαφώνησαν και δημιούργησαν νέους κομματικούς σχηματισμούς;

ΑΠ: Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί τον μεγαλύτερο πολιτικό σχηματισμό του προοδευτικού χώρου και καταθέτει προγραμματικές προτάσεις για το σύνολο των ζητημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Είναι προφανές πως όποιος συμφωνεί με τα βασικά σημεία της πολιτικής μας, καθώς και το αξιακό και ιστορικό υπόβαθρο του προοδευτικού χώρου, είναι ευπρόσδεκτος στο κόμμα μας.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία δεν αποτελεί ένα συνονθύλευμα «φατριών» και «βαρονιών», αλλά είναι ένα κόμμα αρχών, με στελέχη που διαθέτουν γνώση και εμπειρία διακυβέρνησης και με όραμα για το μέλλον του τόπου. Είναι προφανές ότι ένας τέτοιου βεληνεκούς πολιτικός φορέας είναι κατ’ εξοχήν συμπεριληπτικός, αλλά με τις αρχές και τους κανόνες που θέτουν τα μέλη του μέσω των τακτικών συνεδρίων και των θεσμικών οργάνων του κόμματος.

Ερ. Πόσο επικίνδυνο θεωρείτε την εκλογή ενός κόμματος με «θεοκεντρική» ρητορική και «ακραίο» συντηρητικό και εθνικιστικό λόγο;

ΑΠ: Οποιοσδήποτε έχει προσπαθήσει να εργαλειοποιήσει την Εκκλησία και την θρησκευτική πίστη των πολιτών, τον ξεπερνά η ιστορία και η αναγκαιότητα ένα κράτος του 21ου αιώνα να είναι σύγχρονο και κοσμικό. Ο ακραία συντηρητικός και εθνικιστικός λόγος δεν μπορεί να έχει θέση σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο μάλιστα αντιμάχεται το σκοταδισμό και τις φασίζουσες αντιλήψεις, που διέπουν άλλα πολιτικά συστήματα διεθνώς.

Ο ελληνικός λαός έδωσε ιστορικούς αγώνες, προκειμένου να αποτελεί μέρος του δυτικού κόσμου, μιας κοινωνίας κρατών η οποία σέβεται και τιμά απολύτως το δικαίωμα στη θρησκευτική πίστη, αλλά δεν επιτρέπει αυτό να καθίσταται αντικείμενο καπηλείας και εκμετάλλευσης.

Ερ. Σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, ποια είναι εκείνα στα οποία καλείτε τους πολίτες να σκεφτούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν, για την τελική τους επιλογή;

ΑΠ: Συνιστά αδήριτη ανάγκη για τους πολίτες να αντιληφθούν ότι η ψήφος στις εθνικές εκλογές καθορίζει το μέλλον της χώρας, τουλάχιστον τα αμέσως επόμενα χρόνια. Γι’ αυτό το λόγο, η έκκληση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία είναι να κλείσουν τα αυτιά τους στο διχαστικό λόγο, να μην αναλωθούν στα επικοινωνιακά τεχνάσματα, τα οποία απεργάζονται συγκεκριμένοι κύκλοι.

Μέλημα των πολιτών οφείλει να είναι η έμφαση στα προγράμματα των κομμάτων και η αξιολόγησή τους με βάση αν απαντούν και δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους, αν προτάσσουν τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι ορισμένων συμφερόντων, αν εναρμονίζονται με το αίτημα για ανάπτυξη, δικαιοσύνη και ισότητα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Προοδευτική Συμμαχία διαθέτει συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις για την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, την οποία είχε επαναφέρει ως Κυβέρνηση το 2019 και την κατήργησε για δεύτερη φορά η Κυβέρνηση της Ν.Δ., την καταβολή των αναδρομικών προς τους συνταξιούχους σε 3 ετήσιες δόσεις, τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης, τη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα στα κατώτερα επίπεδα που ορίζει η Ε.Ε. όπως έχουν πράξει 17 ακόμη κράτη-μέλη, την ανακατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προκειμένου να χρηματοδοτηθούν επαρκώς αγρότες, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, τη δημιουργία του «νέου Ε.Σ.Υ.». Επί των εν λόγω προγραμματικών προτάσεων, θεωρώ ότι οι πολίτες οφείλουν να σκεφτούν, να κρίνουν και να συγκρίνουν.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.