ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Εκλογές: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφοδέλτια – Αναλυτικά οι προδιαγραφές

Τι ισχύει με τις διαστάσεις

Εκλογές: Πώς πρέπει να είναι τα ψηφοδέλτια – Αναλυτικά οι προδιαγραφές

Αντίστροφα πλέον μετρά ο χρόνος μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου και οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις προκειμένου όλα να είναι έτοιμα ώστε η εκλογική διαδικασία να κυλίσει χωρίς προβλήματα και απρόοπτα.

Οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Τυπογραφείο τις τελευταίες ημέρες προετοιμάζονται για να εκτυπώσουν τη σχετική νομοθεσία, τις εγκυκλίους, τα βιβλία των δικαστικών αντιπροσώπων όπου καταγράφονται οι συνδυασμοί και υποψήφιοι.

Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Τυπογραφείο είναι και η «κοπή» των λευκών ψηφοδελτίων που παίρνουν οι πολίτες στην κάλπη μαζί με τα ψηφοδέλτια όλων των κομμάτων που συμμετέχουν στις εκλογές.

Τι ισχύει με τα ψηφοδέλτια των εκλογών

Η εκτύπωση όμως των ψηφοδελτίων με τα ονόματα των υποψηφίων έχει επικρατήσει να την «χρεώνονται» τα ίδια τα κόμματα με χρήματα του Δημοσίου.

Επομένως, ήδη τα μεγαλύτερα τυπογραφεία της χώρας εργάζονται και αυτά σε εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και τα ψηφοδέλτια των κομμάτων να φτάσουν σε κάθε άκρη της χώρας.

Ωστόσο, σχετική απόφασή του το υπουργείο Εσωτερικών καθορίζει ότι τόσο τα ψηφοδέλτια, όσο οι φάκελοι που τα τοποθετούν οι ψηφοφόροι πριν καταλήξουν στις κάλπη πρέπει να έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις.

Αναλυτικά τι ισχύει με τις διαστάσεις ψηφοδελτίων και φακέλων

Όπως αναφέρεται στην απόφαση του ΥΠΕΣ: «Καθορίζουμε τις διαστάσεις των ψηφοδελτίων, των λευκών ψηφοδελτίων, καθώς και τις διαστάσεις και λοιπά χαρακτηριστικά των φακέλων που χρησιμοποιούνται για την εκλογή βουλευτών, ως ακολούθως:

Διαστάσεις ψηφοδελτίων: Οι διαστάσεις των ψηφοδελτίων και των λευκών ψηφοδελτίων ορίζονται: α) για τις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν μέχρι και δέκα (10) βουλευτές, σε 14 x 20 εκατοστά του μέτρου περίπου, και β) για τις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν ένδεκα (11) έως και δεκαεννέα (19) βουλευτές, σε 14 x 25 εκατοστά του μέτρου περίπου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Διαστάσεις φακέλων: Οι διαστάσεις των φακέλων, μέσα στους οποίους κλείνονται τα ψηφοδέλτια, ορίζονται σε 9,50 Χ 16 εκατοστά του μέτρου περίπου. Οι φάκελοι κατασκευάζονται από χαρτί αδιαφανές, λευκής απόχρωσης και φέρουν στην εμπρόσθια πλευρά τους, διαγωνίως, πέντε (5) γραμμές απόχρωσης «βαθύ μπλε», από τις οποίες η μεσαία κυματοειδής, συνολικού πλάτους ενός εκατοστού (0,01) του μέτρου περίπου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.