ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτός ο Βαρτζόπουλος (και «καραμανλικός» τρομάρα του) πόσα «κιλά» πολιτικά χαζός είναι;

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τα emails της A.Μ.Ασημακοπούλου σε Έλληνες που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο

Tους καταλόγους εκλογέων εξωτερικού έχει στην κατοχή του μόνο το υπουργείο Εσωτερικών

Εκτεθειμένη η κυβέρνηση από τα emails της A.Μ.Ασημακοπούλου σε Έλληνες που είχαν εγγραφεί για να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο

Η αποστολή των μαζικών email στους ψηφοφόρους του εξωτερικού  από την ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αννα Μισελ Ασημακοπούλου εκθέτει ανεπανόρθωτα την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς εγείρει σημαντικά ερωτήματα ακόμα και για το αδιάβλητο της διοργάνωσης των ευρωεκλογών.

Οι ψηφοφόροι αυτοί είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Οι καταγγελίες έχουν προκαλέσει σάλο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν απαντήσεις, τόσο για την παραβίαση του κανονισμού GDPR, όσο και για το γεγονός ότι πρόκειται για τις  ηλεκτρονικές διευθύνσεις που χρησιμοποίησαν οι απόδημοι για να εγγραφούν στους καταλόγους εκλογέων εξωτερικού, τους οποίους έχει στην κατοχή του το υπουργείο Εσωτερικών.

Με λίγα λόγια «τι κάνει νιάου νιάου στα κεραμίδια».

Το υπουργείο Εσωτερικών δια στόματος του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Θανάσης Μπαλέρμα, ανέφερε ότι δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) εκλογέων σε υποψήφιους ή κόμματα, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, ζητώντας απαντήσεις από την υπουργό Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, ενώ το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν.

Είναι όμως έτσι;

Η Matina Stevis-Gridneff , επικεφαλής του γραφείου των Βρυξελλών για τους New York Times, σε ανάρτησή της πριν μερικές ημέρες στην πλατφόρμα Χ αποκάλυψε ότι κι αυτή έλαβε δυο e-mail εντός ωρών στοn προσωπικό της λογαριασμό υπογραμμίζοντας ότι «η ευρωβουλευτής χρησιμοποιεί το επαγγελματικό μου μέιλ για δελτία Τύπου» και ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν έχω ποτέ επικοινωνήσει από τον προσωπικό μου λογαριασμό μαζί της. Το προσωπικό μου μέιλ το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για το ΥΠΕΣ».

Τονίζει στην ανάρτησή της:

«Και εγώ έλαβα αυτά τα δυο μέιλ εντός ωρών στο προσωπικό μου μέιλ. Η ευρωβουλευτής χρησιμοποιεί το επαγγελματικό μου μέιλ για δελτία Τύπου. Δεν έχω ποτέ επικοινωνήσει από τον προσωπικό μου λογαριασμό μαζί της. Το προσωπικό μου μέιλ το χρησιμοποιώ αποκλειστικά για το ΥΠΕΣ».

Φυσικά η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου το αρνείται:

«Σχετικά με την «επίθεση λάσπης» που δέχομαι από το πρωί, θέλω να διευκρινίσω ότι: 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών, ώστε να ζητήσω την άδεια να επικοινωνώ τακτικά μαζί τους, όπως πράττω πάντοτε σεβόμενη τα προσωπικά δεδομένα και το GDPR από το 2018.

Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού. Θεωρίες συνομωσίας που συσχετίζουν τις εγγραφές για την επιστολική ψήφο με την προσωπική μου δράση, έχουν σκοπό να με χρησιμοποιήσουν για να πλήξουν το θεσμό της επιστολικής ψήφου, της θεσμικής μεταρρύθμισης που θεσπίστηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο τελικά μόνο με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανάρτησή της στο X.

«Τίποτα δε θα μείνει κρυφό. Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ», τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, ζητώντας απαντήσεις , μετά τον σάλο για τα email της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου σε Έλληνες του εξωτερικού με αφορμή τις ευρωεκλογές του Ιουνίου.

Ο Σ.Κασσελάκης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ξεκαθαρίζει πως τα ερωτήματα που έθεσε το Σάββατο εξακολουθούν να υπάρχουν και «ως ΣΥΡΙΖΑ, θα αναζητήσουμε απαντήσεις. Καταθέσαμε στη Βουλή επίκαιρη ερώτηση, ενώ ήδη φέραμε το ζήτημα στην Κομισιόν και θα καταθέσουμε στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων όλες τις καταγγελίες αποδήμων που έφθασαν στα γραφεία μας».

Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του, «Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Ας συνοψίσουμε τι έχει συμβεί μήπως και βοηθηθεί το ρεπορτάζ. Στην αρχή η ευρωβουλεύτρια δήλωσε ότι τα mail των αποδήμων τα πήρε με τη συγκατάθεσή τους. Στη συνέχεια ότι τα ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Χθες, το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του Γενικού Γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης, Αθανάσιου Μπαλέρμπα, δήλωσε ότι δεν παρέχει διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκλογέων σε υποψηφίους, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία».

«Ο κ. Μητσοτάκης και η κ. Κεραμέως, οφείλουν να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ και να απαντήσουν:

Πώς βρήκε τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτών η ευρωβουλεύτρια;

Διέρρευσαν ή δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών;» , προσθέτει ο κ. Κασσελάκης.

«Η κατοχή των ηλεκτρονικών διευθύνσεων των αποδήμων δεν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος, αλλά σε διαδικασίες που κινήθηκαν σε αυτή την κατεύθυνση. Όλα στο φως!», καταλήγει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή «για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού και για το αδιάβλητο των ευρωεκλογών», κατέθεσε η Ευρωκοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ, επισημαίνοντας:

«Πολλά και μεγάλα ερωτήματα σχετικά με το αδιάβλητο των επικείμενων ευρωεκλογών, μέσα από τη διαδικασία της επιστολικής ψήφου, όπως και για το περιεχόμενο των σχετικών ευρωενωσιακών κανονισμών, τόσο για τα προσωπικά δεδομένα όσο και για την πολιτική διαφήμιση, γεννούν οι εκατοντάδες καταγγελίες Ελλήνων αποδήμων ψηφοφόρων που δέχτηκαν προπαγανδιστικό προεκλογικό email από την ευρωβουλευτή της ΝΔ και μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου.

Για το ζήτημα αυτό παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με κατεπείγουσα ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου – Αλαβάνος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως σημειώνουν οι παραλήπτες, η ευρωβουλευτής κατείχε τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους, έχοντας συγκροτήσει μάλιστα mailing list με την επωνυμία “Απόδημοι”, χωρίς οι ίδιοι ποτέ να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους ή να έχουν εγγραφεί σε κάποια λίστα παραληπτών που τηρεί η Ευρωβουλευτής, παρά τους εκ των υστέρων απαράδεκτους ισχυρισμούς της.

Ακόμη περισσότερα ερωτηματικά δημιουργεί το γεγονός ότι το e-mail στάλθηκε σε Έλληνες εκλογείς που είχαν εγγραφεί στην πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο που άνοιξε πριν λίγες μέρες, όπως και στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για τις περασμένες εθνικές εκλογές, όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν.

Μάλιστα, οι παραλήπτες του μηνύματος της ευρωβουλευτή έλαβαν με μερικά λεπτά διαφορά και ενημερωτικό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Υπουργείου Εσωτερικών σχετικά με την επιστολική ψήφο.

«Την περασμένη Παρασκευή, απόδημοι Έλληνες κατήγγειλαν ότι δέχθηκαν στο email τους μήνυμα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ  Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, χωρίς να έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους», σημειώνει στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Αρβανίτης.

Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις απόδημων Ελλήνων σε όλον τον κόσμο, από την Αμερική ως την Ιαπωνία, έφθασαν μηνύματα από την ευρωβουλευτή της ΝΔ στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας εν όψει των ευρωεκλογών, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο.

«Τα στοιχεία αυτά έπρεπε να τα κατέχει μόνο το Υπουργείο Εσωτερικών και να τα προστατεύει, καθώς πρόκειται για προσωπικά δεδομένα πολιτών, αλλά και για να διασφαλίσει το αδιάβλητο των εκλογών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.