ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Φορολογικά «καρφώματα»: Ποιες οι προϋποθέσεις για να εισπραχθούν τα 3.000 ευρώ

Η κυβέρνηση μετατρέπει την ελληνική κοινωνία σε «κυνηγούς επικηρυγμένων»

Φορολογικά «καρφώματα»: Ποιες οι προϋποθέσεις για να εισπραχθούν τα 3.000 ευρώ

Σε κοινωνικό σπορ μετατρέπει τα «καρφώματα» μεταξύ των πολιτών η κυβέρνηση οι οποίοι για να καταδίδουν τους γείτονές τους για φοροδιαφυγή θ κερδίζουν υψηλά μπόνους έως 3.000 ευρώ.

Το «κάρφωμα» θα γίνεται μέσω κινητού τηλεφώνου αλλά τελικά το μέτρο ικανοποίησε τόσο πολύ την κυβέρνηση που εξετάζεται η χορήγηση του μπόνους και στους φορολογούμενους που «καρφώνουν» περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφθοράς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Με λίγα λόγια «καρφώστε» με όποιο τρόπο μπορείτε και θέλετε. Η κυβέρνηση μετατρέπει την ελληνική κοινωνία σε «κυνηγούς επικηρυγμένων».

Φυσικά, στο απυρόβλητο δεν θα βρίσκονται ούτε οι καταγγέλλοντες. Και αυτοί με τη σειρά τους θα δεχτούν μία επώνυμη ή μία ανώνυμη καταγγελία.

Σύμφωνα με την διάταξη η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100 ευρώ ούτε υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ.

Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Επίσης η χρηματική αμοιβή δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου.

Επίσης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επισημαίνεται ότι η ΑΑΔΕ προχώρησε σε νέα έκδοση της εφαρμογής appodixi η οποία θα αναγνωρίζει το QRCode των ΦΗΜ που έχουν αναβαθμιστεί περιλαμβάνοντας πλέον και την ημερομηνία και ώρα έκδοσης του παραστατικού.

Από τις 20 Σεπτεμβρίου 2022 που ενεργοποιήθηκε η εφαρμογή περισσότεροι από 200.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους την «Αppodixi» μέσω της οποίας σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητα τους!

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από τις 135.000 καταγγελίες οι 75.000 ήταν ανώνυμες και οι 55.000 επώνυμες και σε πολλές περιπτώσεις αφορούν αποδείξεις που ναι μεν εκδόθηκαν από νόμιμη ταμειακή μηχανή αλλά δεν διαβιβάστηκαν στην ΑΑΔΕ εντός του χρονικού διαστήματος που ορίζει η νομοθεσία ενώ δεν λείπουν και αναφορές για «αλλοιωμένες» ή πλαστές αποδείξεις.

Πάντως, για να είμστε δίκαιοι, η εφαρμογή «Appodixi» έχει φέρει στο φως «λαβράκια» φοροδιαφυγής και έχει βάλει «λουκέτο» σε επιχειρήσεις που εκδίδουν αποδείξεις από πειραγμένους μηχανισμούς.

Οι έλεγχοι αποκαλύπτουν και τα κόλπα που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες για να κρύβουν τα πραγματικά έσοδά τους από την Εφορία.

Ειδικότερα, εντοπίστηκαν περιπτώσεις επιχειρήσεων οι οποίες ενώ είχαν εκδώσει κανονικά αποδείξεις με την πραγματική αξία για κάθε συναλλαγή, στη συνέχεια κατά τη διαβίβαση των στοιχείων των αποδείξεων στην ΑΑΔΕ είχαν δηλώσει μικρότερη αξία συναλλαγής.

Δηλαδή άλλο ποσό αναγραφόταν στην απόδειξη και άλλο ποσό έχει καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά βιβλία myDATA.

Επισημαίνεται ότι η εφαρμογή στο κινητό λειτουργεί ως εξής:

1. Ο χρήστης ανοίγει την εφαρμογή και μέσω της κάμερας του κινητού, «σκανάρει» την κωδικό QR της απόδειξης.
2. Ανάλογα με την κατάσταση της απόδειξης, η εφαρμογή παράγει τα εξής μηνύματα:

-Η απόδειξη έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, εμφανίζονται τα στοιχεία της απόδειξης (αριθμός ταμειακής, ΑΦΜ επιχείρησης, αριθμός απόδειξης, ημερομηνία και ώρα έκδοσης της συναλλαγής, αξία συναλλαγής ΦΠΑ και στις συναλλαγές με πρατήρια καυσίμων, την ποσότητα και το είδος του καυσίμου).

Στην περίπτωση αυτή, ελέγχεται εάν τα στοιχεία που εμφανίζονται στην εφαρμογή είναι τα ίδια με αυτά που εμφανίζονται στην απόδειξη. Εάν δηλαδή η αξία που αναγράφεται στην απόδειξη είναι ίδια με την αξία που έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν υπάρχει διαφορά, αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα έχει γίνει επέμβαση στον φορολογικό μηχανισμό της επιχείρησης, ώστε άλλο ποσό να εμφανίζει στην απόδειξη στον πελάτη και άλλο, μικρότερο, ποσό να διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

-Η ταμειακή είναι δηλωμένη, αλλά η απόδειξη δεν έχει ακόμα διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Στην περίπτωση αυτή, αναφέρεται η ημερομηνία και ώρα πέραν την οποίας η απόδειξη θα έπρεπε να έχει διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ. Εάν η απόδειξη έχει εκδοθεί πριν από το χρονικό σημείο αυτό, υποδεικνύεται η αναφορά για μη διαβίβαση της απόδειξης.

-Ο κωδικός QR δεν μπορεί να διαβαστεί ή ότι η ταμειακή δεν είναι δηλωμένη ή δεν είναι ενεργή. Στην περίπτωση αυτή υποδεικνύεται η υποβολή αναφοράς στην εφαρμογή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.