ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ο Γ.Γεραπετρίτης προανήγγειλε τις «Πρέσπες του Αιγαίου»: «Η συνεχής μετάθεση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων δεν ωφελεί»!

Και ξαφνικά ο νέος ΥΠΕΞ βιάζεται να «λυθούν» όλα τα...προβλήματα που δημιουργεί αποκλειστικά και μόνο η Άγκυρα

Ο Γ.Γεραπετρίτης προανήγγειλε τις «Πρέσπες του Αιγαίου»:  «Η συνεχής μετάθεση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων δεν ωφελεί»!

(Ανανέωση από αρχικό κείμενο: 13:32): Ο νέος Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί να επαναπροσεγγίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις (!) γιατί «Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον των ζητημάτων αυτών δεν ωφελεί κανέναν».

Το πρόβλημα όμως είναι ότι τα ζητήματα αυτά δημιουργούνται κατά αποκλειστικότητα από την τουρκική πλευρά.

Η ελληνική πλευρά μάλιστα από τη στιγμή που δεν διεκδικεί τίποτα, για οτιδήποτε είναι διαθέσιμη να συζητήσει, θα είναι μονάχα για ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι για τις 12 Ιουλίου, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, «κλείδωσε» η συνάντηση που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να γίνει την προσεχή Τετάρτη γύρω στις 12 το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, ξεκινώντας έτσι την διαδικασία για τις «Πρέσπες του Αιγαίου» δηλαδή την παραχώρηση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αρχιπέλαγος.

Μαζί με τον πρωθυπουργό θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου κατά πάσα πιθανότητα και η διπλωματική σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη, η Άννα Μαρία Μπούρα

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, είπε:

Προσβλέπουμε σε σχέσεις καλής γειτονίας και αποσκοπούμε στην επανέναρξη των συνομιλιών και στην ανάπτυξη θετικής ατζέντας μέσω των ΜΟΕ και της ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας» ενώ πρόσθεσε «Η χώρα μας στην βάση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας επιδιώκει την επίλυση της μιας και μόνης διαφοράς για οριοθέτηση ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στο πρότυπο των συμφωνιών που ήδη έχουμε συνάψει με Ιταλία και Αίγυπτο και ελπίζουμε σύντομα με Αλβανία.

Η συνεχής μετάθεση στο μέλλον των ζητημάτων αυτών δεν ωφελεί κανέναν. Θα προσεγγίσουμε το διάλογο με όπλο την ενισχυμένη διπλωματική μας θέση στο διεθνές περιβάλλον».

Ο Υπουργός Εξωτερικών, κατά την δευτερολογία του απαντώντας σε ερωτήσεις της αντιπολίτευσης υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα διατηρεί το αναφαίρετο, αποκλειστικό και μονομερές δικαίωμα επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12νμ.

Δεν θα συζητήσουμε ζητήματα αποστρατικοποίησης νησιών. Τα ζητήματα αυτά ανάγονται στην εθνική κυριαρχία της χώρα και όχι οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.

Ελπίζουμε σε ειλικρινή διάλογο και συνθήκες αναθεωρητικές δεν θα τεθούν στο τραπέζι. Ο αναθεωρητισμός είναι μη ανεκτός από την ελληνική εξωτερική πολιτική ούτε θα αλλάξουν οι συνθήκες που στηρίζουν το σημερινό στατους κβο όπως έχει διαμορφωθεί από τις συνθήκες της Λωζάννης και του Μοντρέ».

Σε άλλο σημείο επανέλαβε πως η επέκταση των χωρικών υδάτων στο Ιόνιο λαο Νοτιοδυτικά της Κρήτης με την Αίγυπτο «αποτελεί το πρώτο βήμα μιας μεγαλύτερης στρατηγικής που έχει να κάνει με την πλήρη επέκταση των χωρικών υδάτων όταν το κρίνουμε απαραίτητο».

Αναφορικά με το Κυπριακό, ο υπουργός είπε «δεν θα δεχθούμε λύση δύο κρατών. Η Κύπρος και ο λαός της, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να απαλλαγούν από τουρκικό στρατό κατοχής και το αναχρονιστικό καθεστώς εγγυήσεων. Δεν θα δεχθούμε τετελεσμένα επι του εδάφους. Η λύση πρέπει να είναι λειτουργική για να δώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία το μέλλον που της αξίζει».

Ο κ. Γεραπετρίτης απάντησε και για την Συμφωνία τω Πρεσπών λέγοντας «η ΚΟ της ΝΔ εγκαίρως τοποθετήθηκε για το ζήτημα. Είχαμε επισημάνει ότι υπάρχουν σοβαρές ατέλειες που μπορούν να αναδείξουν ζητήματα.

Παρακολουθούμε στενά την εκτέλεση και θα πράξουμε ότι επιτάσσει το εθνικό συμφέρον.

Δεν είναι δυνατόν να τροποποιηθεί διεθνής συνθήκη που πέρασε από το Ελληνικό κοινοβούλιο. Αυτή τη στιγμή αποτελεί νομικό και δικαϊκό δεδομένο και θα το υπηρετήσουμε»

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.