ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Γιατί ο Σ.Κασσελάκης απομακρύνει τους «παλιούς» του ΣΥΡΙΖΑ: Ανταλλάσσει το… 3% με τους κεντρώους ψηφοφόρους

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή είχε ξεκαθαρίσει ότι το κόμμα θα γίνει κεντροαριστερό

Γιατί ο Σ.Κασσελάκης απομακρύνει τους «παλιούς» του ΣΥΡΙΖΑ: Ανταλλάσσει το… 3% με τους κεντρώους ψηφοφόρους

Ο Σ.Κασσελάκης τις τελευταίες ημέρες προχωράει σε εκκαθάριση του κόμματός του, ώστε να ανταλλάξει το 3% που αντιστοιχεί στον παλιό ΣΥΡΙΖΑ με ένα εν δυνάμει 25% που μπορεί να αποκομίσει από τους ψηφοφόρους του κέντρου.

Ένα ποσοστό που μπορεί να τον κάνει μελλοντικά πρωθυπουργό της χώρας.

Από την αρχή όταν ο Στέφανος Κασσελάκης εκλέχθηκε από την βάση του κόμματος του ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ήταν σαφές πως δεν θα μπορούσαν να συνυπάρξουν μαζί του τα παλαιά κυβερνητικά (κορυφαία αλλά παλαιών αριστερών αντιλήψεων) στελέχη και ότι θα ήταν μονόδρομος η απομάκρυνση τους.

Θεωρητικά, μία τέτοια ενέργεια σαν την χθεσινή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ,  να διαγράψει τους Δ.Βίτσα, Ν.Φίλη και Π.Σκουρλέτη, αποτελεί ένα ρίσκο καθότι σε μία άλλη οποιαδήποτε παράταξη θα μπορούσε να στοιχίσει στην απώλεια μεγάλου μέρους της εκλογικής της δύναμης.

Όχι, όμως στην προκειμένη περίπτωση, στον ΣΥΡΙΖΑ και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα στελέχη μαζί και με άλλα που ετοιμάζονται να αποχωρήσουν ή να απομακρυνθούν, εκλογικά εκπροσωπούν το παλαιό 3% με το οποίο όλη η Ελλάδα γνώρισε το συγκεκριμένο κόμμα.

Θα πει κάποιος τότε πως κυβέρνησε το κόμμα αυτό για τεσσεράμισι χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2019.

Αυτό δεν οφείλονταν στον ΣΥΡΙΖΑ και στα μέχρι τότε στελέχη του αλλά στην ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα οποίος κατείχε κάποια ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα και μπόρεσε να πείσει τους κεντρώους ψηφοφόρους να το επιλέξω αντί για το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκείνα τα χρόνια είχε στην ηγεσία του τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Με λίγα λόγια οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «δανεικοί» από άλλον χώρο, που έλπιζαν να βρουν μέσα σε αυτόν ένα νέο «ΠΑΣΟΚ», το οποίο θα έμοιαζε με το αρχικό παπανδρεϊκό κόμμα.

Αυτό τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία διεγράφησαν αυτές τις μέρες δεν το κατάλαβαν.

Δεν κατανόησαν ότι η κυβέρνηση έγιναν λόγω του Αλέξη Τσίπρα και όχι λόγω των δικών τους ικανοτήτων.

Κανείς από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια δεν το έκανε γιατί ασπάζεται τις ιδέες του Νίκου Φίλη, ή του Δ.Βίτσα.

Αυτοί που τις ασπάζονται είναι οι ίδιοι που ήταν και πριν: Το γνωστό 3%.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο Στέφανος Κασσελάκης, δεν δυσκολεύτηκε να τους διαγράψει γιατί απλούστατα δεν έχει να χάσει και κάτι το σπουδαίο από εκλογικής απόψεως.

Αντίθετα, του ανοίγει ο δρόμος για να κερδίσει τον χώρο του Κέντρου, έναν χώρο τον οποίο τα τελευταία χρόνια κέρδισε κατά κράτος η νέα Δημοκρατία.

Ωστόσο υπάρχει ένα ερώτημα σχετικά με τις διαγραφές.

Με βάση το καταστατικό του κόμματος, οι διαγραφές πρέπει να εγκριθούν από κομματικά όργανα.

«Δεν είναι δεδομένη η διαγραφή μου. Θα πρέπει να πάει στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Είναι 15 μέλη. Τα δύο τρίτα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της διαγραφής. Θα πάμε στην Κεντρική Επιτροπή και θα πρέπει να επικυρωθεί» είπε σήμερα ο Δ.Βίτσας.

Ισχύει αυτό; Τι θα κάνει ο Σ.Κασσελάκης εάν δεν επικυρωθούν; Ή αλλιώς τι μπορεί να κάνει;

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.