ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή δεν αναγνωρίζεται ο όρος «γυναικοκτονία» δολοφονούνται γυναίκες. Δηλαδή η γυναίκα είναι ιδιότητα και όχι άνθρωπος...

«Γκρίνια» στη ΝΔ για το τεκμαρτό «υποχρεωτικό» εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών: Είναι βασική «δεξαμενή» ψηφοφόρων

Αποδείχτηκε στην πράξη πως η πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση δεν εντοπίζει την φοροδιαφυγή

«Γκρίνια» στη ΝΔ για το τεκμαρτό «υποχρεωτικό» εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών: Είναι βασική «δεξαμενή» ψηφοφόρων

Τα ισοπεδωτικά τεκμήρια που επαναφέρει η κυβέρνηση, προκειμένου να εντοπίσει κρυφά εισοδήματα και την μη απόδοση του ΦΠΑ από ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους έχουν προκαλέσει μεγάλη «γκρίνια» στο εσωτερικό της ΝΔ, αφού η συγκεκριμένη κατηγορία είναι μία βασική «δεξαμενή» ψηφοφόρων.

«Γαλάζιοι» βουλευτές χαρακτηρίζουν το νέο σύστημα φορολογίας ως έμμεση παραδοχή της ανεπάρκειας των φορολογικών αρχών να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή, παρά την πολυδιαφημισμένη ψηφιοποίηση και την ενεργοποίηση νέων ηλεκτρονικών όπλων από την ΑΑΔΕ.

Κατά την διάρκεια του χρόνου η κυβέρνηση απειλούσε λίγο πολύ άπαντες πως είναι εν δυνάμει φοροφυγάδες και ότι η… τεχνητή νοημοσύνη θα τους εντοπίσει και θα τους αποκαλύψει πως ζουν ως μικροί «Ροκφέλερ».

Από την στιγμή όμως που καταφεύγει σε μέτρα του τύπου «τόσα θα λέμε ότι βγάζεις είτε τα έχεις είτε όχι» αυτό από μόνο του είναι απόδειξη πως τελικά το «επιτελικό κράτος» απέτυχε και σε αυτό.

Το οικονομικό επιτελείο διευκρίνισε ότι τα τεκμήρια είναι μαχητά, σύμφωνα με τη φορολογική νομοθεσία, που είναι ένας πολύ ασαφής όρος και διέπεται από μεγάλα περιθώρια υποκειμενικότητας.

Μπορεί κάποιος να έσπασε το πόδι του και για τρεις μήνες να μην μπορούσε να εργαστεί και οι εφοριακοί να λένε ότι μπορούσε να δουλέψει με πατερίτσες.

Ο όρος «μαχητά τεκμήρια» από μόνος του δεν σημαίνει τίποτε παρά μόνο ότι ο φορολογούμενος θα πρέπει να πείσει την Εφορία ότι δεν είναι ελέφαντας.

Αν οι εφοριακοί που τον ακούνε ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ να πειστούν, όλα τελειώνουν εκεί και μετά η μόνη διέξοδος του φορολογούμενου είναι τα… δικαστήρια.

Δικαστήρια όμως τα οποία κοστίζουν πάρα πολλά λεφτά και θα βγάλουν αποφάσεις μετά από επίσης πολλά χρόνια.

Σε αυτό στηρίζεται και η κυβέρνηση: Στην αδυναμία των πολιτών να προσφεύγουν, στην… δαπανηρή γι’ αυτούς, Δικαιοσύνη. Είτε θα κλείνουν τα βιβλία τους και θα σταματούν το επάγγελμά τους είτε απλώς θα πληρώνουν στωικά.

Εδώ θα παρατηρηθεί και το εξής οξύμωρο:

Η ένσταση των περισσοτέρων στη ΝΔ είναι ότι με τις διακηρύξεις της ηγεσίας του ΥΠΟIΚ, ουσιαστικά φωτογραφίζονται ως φοροφυγάδες η μεγάλη πλειοψηφία των ελευθέρων επαγγελματιών και των φορολογούμενων και μάλιστα τη στιγμή που η κυβέρνηση της ΝΔ το 2021 εξομοίωσε τη φορολογία τους με αυτή των μισθωτών και τους «κούρεψε» φόρο τουλάχιστον 1300 ευρώ τον χρόνο.

«Βάζουμε συλλήβδην απέναντί μας μια κατηγορία επαγγελματιών, η οποία ήρθε μαζικά σε μας στις τελευταίες εκλογές», λένε βουλευτές της ΝΔ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, όλο το βάρος θα το σηκώσουν 473.00 φορολογούμενοι, καθώς θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο 1440 ευρώ ο καθένας, ενώ αντίθετα ελαφρύνονται κατά 560 ευρώ οι επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα.

Με βάση τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου, οι επιβαρύνσεις θα φέρουν πρόσθετα έσοδα στα δημόσια ταμεία ύψους 870 εκατ ευρώ, αλλά το καθαρό όφελος για το κράτος θα είναι 606 εκατ. ευρώ, αφού θα έχει απώλειες από τη μείωση ως 50% του τέλους επιτηδεύματος, την οποία όμως θα καρπωθούν τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα!

Πολλά σημεία που αφορούν το νέο καθεστώς φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών παραμένουν θολά και αναμένεται να διευκρινιστούν με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη βουλή μέσα στον Νοέμβριο, όπως πχ αν οι αμειβόμενοι με μπλοκάκι που δηλώνουν πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα θα έχουν και αυτοί μείωση του τέλους επιτηδεύματος κατά 50%, τί θα ισχύσει για όσους είναι μισθωτοί αλλά έχουν και μπλοκάκι και πολλές άλλες ασάφειες.

Ένα άλλο ερώτημα που διατυπώνουν οι γαλάζιοι στις μεταξύ τους συνομιλίες είναι γιατί η κυβέρνηση προσφεύγει στον τεκμαρτό φόρο και δεν υποχρεώνει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους να πληρώνονται για τις υπηρεσίες τους μόνο με κάρτες POS ή με τραπεζικά μέσα, ώστε να έχει πλήρη και ασφαλή εικόνα για τους τζίρους τους.

Επί της ουσίας η κυβέρνηση της ΝΔ αυτό που έκανε ήταν να φέρει μία μεγάλη φορολογική επιβάρυνση ενώ υποτίθεται ότι η πολιτική της είναι να προβαίνει σε φοροελαφρύνσεις.

Είναι άξιο να σημειωθεί πως χιλιάδες ελεύθερων επαγγελματιών ψήφισαν ΝΔ ακριβώς για να αποφύγουν την, όπως θεωρούσαν, βαριά φορολογική πολιτική που τους ετοίμαζε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Είναι σίγουρο πως ο νέος πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Σ.Κασσελάκης, θα το εκμεταλλευθεί αυτό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.