ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Η ΝΔ «απαντά» στην αποκαλυπτική ανάλυση του pronews: «Χωρίς αυτοδυναμία θα πάμε σε… τρίτες εκλογές» λέει ο Μάκης Βορίδης

Εκλογές μέχρι να... σβήσει ο ήλιος ή μέχρι να πειστούν οι ψηφοφόροι να κάνουν το... «σωστό»

Η ΝΔ «απαντά» στην αποκαλυπτική ανάλυση του pronews: «Χωρίς αυτοδυναμία θα πάμε σε… τρίτες εκλογές» λέει ο Μάκης Βορίδης

Ένα εκβιαστικό δίλημμα ως προς το ενδεχόμενο να υπάρξουν και τρίτες εκλογές (μέσα στο κατακαλόκαιρο) επιχειρεί να δημιουργήσει η ΝΔ, ώστε να συσπειρώσει ξανά όλους τους ψηφοφόρους που την ψήφισαν στις 21 Μαΐου και να την ψηφίσουν εκ νέου στις 25 (μάλλον) Ιουνίου, «απαντώντας» επί της ουσίας στην χθεσινοβραδινή ανάλυση του pronews.gr.

Δεν έχουν προκηρυχθεί επίσημα οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, αλλά ο Μάκης Βορίδης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου (27/05), για τρίτες εκλογές σε περίπτωση που η Ν.Δ. δεν πάρει αυτοδυναμία στις κάλπες που θα στηθούν σε έναν μήνα από σήμερα.

Με λίγα λόγια «εκλογές μέχρι να σβήσει ο ήλιος», δηλαδή μέχρι η Νέα Δημοκρατία να είναι αυτοδύναμη.

Συγκεκριμένα, ο Μάκης Βορίδης είπε στο MEGA: «Στόχος της Ν.Δ. παραμένει η αυτοδυναμία, καθώς έχει ήδη απορρίψει το σενάριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει τοποθετηθεί με σαφήνεια και έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα συνεργασίας με τη Ν.Δ.».

Έτσι, σύμφωνα με τον ίδιο, «εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές της 25ης Ιουνίου, τότε η χώρα υποχρεωτικά θα οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες».

Μπορεί επομένως στη Νέα Δημοκρατία να πηγαίνουν με αέρα νίκης στις εκλογές της 25ης Ιουνίου και να βλέπει πρωτοκλασάτα στελέχη της (βλ. Άδωνι Γεωργιάδη) να μιλούν ακόμη και για 180 έδρες, ώστε… να μπορούν να αλλάξουν το Σύνταγμα, ωστόσο μόνο εύκολη δεν είναι η υπόθεση αυτοδυναμία. 

Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να εμποδίσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν άλλα μικρότερα κόμματα τύπου «Νίκη» τα οποία βρίσκονται κοντά στο να εισέλθουν στην Βουλή, ή και κάποιους άλλους που σκέφτονται να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ με την προοπτική να ξεπεράσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να γίνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Προς αυτά τα δύο κόμματα ανησυχούν στη Νέα Δημοκρατία ότι μπορεί να καταφύγουν κάποιοι από αυτούς που την ψήφισαν την Κυριακή.

Ειδικά σε ό,τι αφορά το «Νίκη», εκεί το πρόβλημα για τη Νέα Δημοκρατία είναι διπλό. Όχι μόνο κάποιοι ψηφοφόροι θα αποσπαστούν και θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο κόμμα, αλλά εάν ξεπεράσει το όριο του 3% και εισέλθει στην Βουλή, μαζί με την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου θα δημιουργηθεί επτακομματικό κοινοβούλιο που θα καταστήσει το όνειρο της αυτοδυναμίας για τη Νέα Δημοκρατία πολύ δύσκολο.

Η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε 40,79% και εξέλεξε 146 έδρες, ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε πει από την αρχή ότι θα πάει σε δεύτερες εκλογές, ώστε να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, με την ενισχυμένη αναλογική, την οποία ψήφισε η κυβέρνησή του.

Κάτι που μπορεί στα χαρτιά να φαίνεται εύκολο, ωστόσο στην πράξη δεν είναι και αυτό γιατί δεν είναι καθόλου απίθανο να δούμε κάτι αντίθετο απ’ αυτό που έγινε το 2012, όταν και η Νέα Δημοκρατία του Αντώνη Σαμαρά ανέβηκε από το 18,85% που είχε στις πρώτες εκλογές στο 29,66%.

Βέβαια δεν μιλούμε για μια πτώση 10 μονάδων, αλλά μια πτώση περίπου 2-3 μονάδων μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική, αφού εάν μπουν Νίκη και Πλεύση Ελευθερίας στη Βουλή -κάτι διόλου απίθανο- ο πήχης της αυτοδυναμίας θα ανέβει στο 39,3%! Ποσοστό που σε καμία περίπτωση δεν θεωρούμε βέβαιο ότι θα πιάσει η Νέα Δημοκρατία. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μάλιστα εάν υπάρξει και κάποιο όγδοο κόμμα που θα μπει στη Βουλή (πχ. ΜέΡΑ25 ή κάποιος συνασπισμός μικρότερων κομμάτων) αυτό το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από το 40%! 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.