ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Αυτό το 9,9% του Βελόπουλου ΄διαβάζεται και ανάποδα: 6,6%. Και αν...

Η ΝΔ έχει «κλειδώσει» την αυτοδυναμία – Μόνο ενδιαφέρον τι θα γίνει με τα μικρά κόμματα που παλεύουν να μπουν στην Βουλή

Ποια θα είναι η πιθανή σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης - Ποιοι (ίσως) παίρνουν υπουργικές θέσεις

Η ΝΔ έχει «κλειδώσει» την αυτοδυναμία – Μόνο ενδιαφέρον τι θα γίνει με τα μικρά κόμματα που παλεύουν να μπουν στην Βουλή

Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών η Νέα Δημοκρατία φαίνεται να έχει κλειδώσει ποσοστό της τάξης του 42% και να έχει εξασφαλίσει μία σχετικά άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία ακόμα και στην περίπτωση οκτακομματικής Βουλής.

Επίσης, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ κερδίζει το δυναμικό κοινό, τη νεολαία δηλαδή, καθώς σύμφωνα με δημοσκόπηση της Kapa Research, η ΝΔ κερδίζει την νέα γενιά ηλικίας 17-42 ετών με αρκετές μονάδες από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα λαμβάνει ποσοστό 33,6% και ο ΣΥΡΙΖΑ 20,4%.

Το μόνο που μένει να φανεί είναι πόσες έδρες θα κερδίσει τελικά η Νέα Δημοκρατία.

Θα είναι οριακή η πλειοψηφία της; Η απάντηση είναι όχι. Η Νέα Δημοκρατία θα έχει μία σχετικά άνετη πλειοψηφία με το χειρότερο σενάριο να λέει πως οι λιγότερες έδρες που θα κερδίσει σε κάθε περίπτωση θα είναι 157.

Είναι πάρα πολλοί που έχουν ξεχάσει ότι η Νέα Δημοκρατία με το που περνάει το όριο του 40% κερδίζει στο φουλ, το μπόνους των επιπλέον εδρών, για την ακρίβεια κερδίζει 50 έδρες όπως συνέβαινε πριν με το παλαιότερο σύστημα ενισχυμένης αναλογικής.

Οι 50 έδρες της προσφέρουν την άνεση να έχει μια ισχυρή πλειοψηφία.

Σε ό,τι αφορά την δεύτερη και την τρίτη θέση δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον. Και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ έχουν κλειδώσει τις θέσεις τους, δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια θεαματική αλλαγή και επιπλέον τα δύο αυτά κόμματα δεν μπορούν να επηρεάσουν με κανένα τρόπο το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το μόνο ενδιαφέρον πλέον βρίσκεται στο πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Με λίγα λόγια τι θα γίνει με τα μικρά κόμματα.

Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πόση δύναμη θα έχουν τα μικρότερα δεξιά κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η «Νίκη» και οι «Σπαρτιάτες» καθώς οι δημοσκοπήσεις τους δείχνουν να κινούνται στο όριο του 3%.  

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Λύση δεν αλλάζει κάτι καθώς διατηρεί τις δυνάμεις της και όλα δείχνουν πως δεν θα έχει κανένα πρόβλημα για να μπει στη Βουλή.

Η «Νίκη» όμως φαίνεται πως έχει ξεκινήσει να ακολουθάει αντίστροφη πορεία και αυτό γιατί ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων της ήταν «δανεικοί».

Δηλαδή είχαν προέλθει από άλλο χώρο και μη έχοντας άλλη εκλογική επιλογή κατέληξαν εκεί.

Συγκεκριμένα είχαν προέλθει από την εκλογική δεξαμενή των «Ελλήνων» του Ηλία Κασιδιάρη.

Από τη στιγμή όμως που Ηλίας Κασιδιάρης έδωσε στήριξη στο κόμμα «Σπαρτιάτες» ξεκίνησε η διοχέτευση των ψηφοφόρων αυτών προς το κόμμα αυτό.

Αμφίβολο αν θα καταφέρει η «Νίκη» να περάσει το όριο του 3% γιατί η τάση δείχνει να είναι πτωτική.

Αντίθετα, οι «Σπαρτιάτες» αυξάνουν την εκλογική τους επιρροή διαρκώς, και ήδη έχουν φτάσει δημοσκοπικά το 2,2% με την τάση τους να είναι σφοδρώς ανοδική και μέχρι την Κυριακή των εκλογών να είναι πολύ πιθανό να ξεπερνούν το πολυπόθητο όριο.

Πλέον, στα κεντρικά της ΝΔ σκέφτονται αφενός να κυλήσουν ομαλά οι τελευταίες ημέρες και ήδη σκέφτονται την σύνθεση της επόμενης κυβέρνησης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης (ίσως σε υπερυπουργείο Οικονομίας), ο Νίκος Δένδιας (ίσως στο Άμυνας), ο Κυριάκος Πιερρακάκης (ίσως στο Παιδείας), ο Νίκος Παπαθανάσης (ίσως στο Υποδομών), ο Θόδωρος Σκυλακάκης (ίσως στο Οικονομικών), ο Γιώργος Γεραπετρίτης (ίσως στο ΥΠΕΞ), η Σοφία Ζαχαράκη (ίσως κυβερνητική εκπρόσωπος), ο Θοδωρής Λιβάνιος (ίσως στο υφυπουργείο Εσωτερικών), ο Άδωνις Γεωργιάδης (ίσως στο Ενέργειας), η Λίνα Μενδώνη (ίσως στο Πολιτισμού), ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ο Τάσος Χατζηβασιλείου θεωρείται βέβαιο ότι θα συμμετέχουν στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ενδέχεται να ξαναβρεθεί σε υπουργείο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Βέβαιη θεωρείται η είσοδος στην κυβέρνηση προσώπων από την κοινωνία, δηλαδή εξωκοινοβουλευτικών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.