«Πόλεμος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για παλαιότερη δήλωση Α.Λινού τύπου… Σ.Πνευματικού για τους βαριά αρρώστους

«Δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία»

«Πόλεμος» μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ για παλαιότερη δήλωση Α.Λινού τύπου… Σ.Πνευματικού για τους βαριά αρρώστους

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, Αθηνά Λινού, είχε πει σε παλαιότερη δήλωσή της ότι «Δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία», προκαλώντας τώρα ετεροχρονισμένες αντιδράσεις αφού η ίδια καταδίκασε πρώτη την κυνική τοποθέτηση του Σπύρου Πνευματικού που αποκάλυψε το pronews.gr ο οποίος είπε ότι «σε βαριά ασθενείς δεν χρειάζεται να γίνονται πολλές ιατρικές πράξεις και εξετάσεις γιατί κοστίζουν», με αποτέλεσμα να τεθεί εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ.

Μάλιστα η Α.Λινού είχε χαρακτηρίσει την δήλωση Σ.Πνευματικού ως τρομακτική (που όντως ήταν).

Σε προ επταετίας συνέντευξή της, μιλώντας για «hospices» (σ.σ. παροχή υπηρεσιών ανακούφισης σε ασθενείς με ανίατη νόσο), η κυρία Λινού λέει: «Στο τελικό στάδιο (σ.σ. του καρκίνου) θα έπρεπε να είχαμε παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους».

Κληθείσα να εξηγήσει τι εννοεί, απαντά: «Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα».

Αναλύοντας, δε, περαιτέρω την σκέψη της, η Αθηνά Λινού επιχειρηματολογεί: «Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας, δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία».

Η κυρία Λινού επικαλείται την περίπτωση του πατέρα της και λέει ότι, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, εκείνη και ο σύζυγός της συμβουλεύτηκαν τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα και να μην κάνουν τίποτα. «Καμία παρέμβαση» αναφέρει χαρακτηριστικά…

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του στηρίζει την κ. Λινού αναφέροντας:

«Η Νέα Δημοκρατία σήμερα μέσα στον πανικό της προχώρησε σε μια απίστευτη αθλιότητα: επιτίθεται με fake news στην καθηγήτρια Αθηνά Λινού.

Η κυρία Λινού πριν επτά χρόνια υποστήριξε το αυτονόητο. Ότι το κράτος και η πολιτεία οφείλουν να παρέχουν πλήρη υποστήριξη στους ασθενείς που βρίσκονται στο τελικό στάδιο του καρκίνου και στις οικογένειες τους που είναι αντιμέτωπες με τον ανείπωτο πόνο της απώλειας. Αυτό επιβάλλει η ιατρική, ο πολιτισμός και η ανθρώπινη ηθική.

Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να απολογηθεί.

Γιατί μετατρέπει την πιο δύσκολη στιγμή χιλιάδων οικογενειών σε αντικείμενο φτηνής ψευδολογίας. Γιατί επιχειρεί να εξισώσει την κυνική δήλωση του κ. Πνευματικού για την οικονομική διάσταση της θεραπείας με τον ανθρωπισμό και την ευαισθησία μιας γιατρού που δίνει τη μάχη για το δικαίωμα των ανθρώπων στην αξιοπρέπεια μέχρι το τέλος.
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Η Νέα Δημοκρατία μιλάει για κέρδη και ζημιές. Εμείς μιλάμε για ανθρώπινες ζωές».

Νωρίτερα Κωστής Χατζηδάκης και Άκης Σκέρτσος καταδίκασαν τις δηλώσεις της κυρίας Λινού και έκαναν λόγο για «δυο μέτρα και δυο σταθμά από τον ΣΥΡΙΖΑ» 

«Σήμερα έχουν έρθει στη δημοσιότητα δηλώσεις της κυρίας Λινού οι οποίες είναι σχεδόν ίδιες -αν όχι ακριβώς ίδιες- με του κ. Πνευματικού. Ο κ. Τσίπρας που τόσο πολύ ενοχλήθηκε με το θέμα του κ. Πνευματικού, τι θα κάνει τώρα; Θα συμπεριλαμβάνεται η κυρία Λινού στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ ή θα υπάρξουν κάποιες κυρώσεις;», ανέφερε ο πρώην υπουργός Κωστής Χατζηδάκης .

Repost την ακόλουθει ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη έκανε και ο  Άκης Σκέρτσος. «Δυο μέτρα και δυο σταθμά ως συνήθως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κατάλαβαν τίποτα στις 21/5», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι η  Αθηνά Λινού, ήταν η πρώτη που βγήκε, την Πέμπτη, να καταδικάσει δημόσια την κυνική τοποθέτηση του Σπύρου Πνευματικού περί διαλογής ασθενών.

«Η δήλωση του κ. Πνευματικού είναι τρομακτική, κάνει λόγο για επιλογή ασθενών ανάλογα με το κόστος της θεραπείας. Η δήλωση αυτή όμως αποκαλύπτει το σχέδιο της ΝΔ για την Υγεία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Λινού, μέλος της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Πνευματικού -ο οποίος αποσύρθηκε χθες από την εκλογική μάχη στην Εύβοια, με απόφαση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά από την αποκάλυψη του pronews.gr.

«Η ΝΔ δεν προτίθεται να επενδύσει ούτε στους λειτουργούς υγείας, ούτε στις υποδομές. Γι’ αυτό το λόγο, βιώσαμε ήδη τρεις θανάτους λόγω έλλειψης προσωπικού στο ΕΚΑΒ.

Η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ αποσκοπεί σε δημόσια δωρεάν και καθολική παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας σε όλους ανεξαρτήτως κοινωνικοοικονομικής κατάστασης ή τόπου διαμονής. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που πιστεύει στην αξία του ανθρώπινου προσώπου και βέβαια στο ισχυρό κοινωνικό κράτος. Το δίλημμα των εκλογών είναι ξεκάθαρο» τόνιζε ακόμη στην προχθεσινή δήλωσή της η Αθηνά Λινού.

Υπενθυμίζεται ότι, περιγράφοντας ως οικονομικά ασύμφορο, το να δαπανώνται χρήματα για τους καρκινοπαθείς σε τελικό στάδιο, ο Σπύρος Πνευματικός δήλωνε την Πέμπτη, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, μεταξύ άλλων: «Πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα… Δεν σημαίνει ότι δεν αγαπάμε τον άρρωστο, αν πάμε και του πούμε “δεν γίνεται αυτό για σας”… Ένας καρκινοπαθής τελικού σταδίου δεν είναι υποχρεωτικό… δεν θα τα καταφέρει, δεν έχει καλή πρόγνωση, πρέπει κάποια στιγμή να τραβήξουμε μια γραμμή, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα έξοδα που χρειάζονται για την αντιμετώπιση. Υπάρχει ένα σημείο λοιπόν, που δεν έχεις λόγο να κάνεις κάτι παραπάνω».

Τα ίδια, ωστόσο, ή και ακόμα… χειρότερα, σε σχέση με την τοποθέτηση του κ. Πνευματικού, έλεγε η ίδια η Αθηνά Λινού σε προ επταετίας συνέντευξή της, που ακολουθεί παρακάτω.

Μιλώντας για «hospices» (σ.σ. παροχή υπηρεσιών ανακούφισης σε ασθενείς με ανίατη νόσο), η κυρία Λινού ακούγεται να λέει αρχικά: «Στο τελικό στάδιο (σ.σ. του καρκίνου) θα έπρεπε να είχαμε παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους».

Κληθείσα να εξηγήσει τι εννοεί, απαντά: «Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα».

Αναλύοντας, δε, περαιτέρω την σκέψη της, η Αθηνά Λινού επιχειρηματολογεί: «Αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών- δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας, δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναγνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σκληρό, η κυρία Λινού επικαλείται την περίπτωση του πατέρα της και λέει ότι, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, εκείνη και ο σύζυγός της συμβουλεύτηκαν τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα και να μην κάνουν τίποτα. «Καμία παρέμβαση» αναφέρει χαρακτηριστικά…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.