ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Κ.Μητσοτάκης: «Έχουμε δώσει μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία από αυτή που νομίζετε» – Επιβεβαίωσε έμμεσα την παράδοση των RM-70;

Τι είπε ο πρωθυπουργός σε δημοσιογράφους στην Εσθονία

Κ.Μητσοτάκης: «Έχουμε δώσει μεγαλύτερη βοήθεια στην Ουκρανία από αυτή που νομίζετε» – Επιβεβαίωσε έμμεσα την παράδοση των RM-70;

Σε μία παραδοχή που αποτελεί έμμεση ομολογία παραχώρησης των εικοσιπέντε ελληνικών ρουκετοβόλων RM-70 στην Ουκρανία (η αποκάλυψη του pronews.gr δεν έχει διαψευσθεί από την κυβέρνηση), προχώρησε Κ.Μητσοτάκης ο οποίος υπαινίχθηκε ότι η στρατιωτική βοήθεια που προσφέρθηκε στην Ουκρανία είναι μεγαλύτερη από αυτή που έχει ανακοινωθεί.

Συγκεκριμένα οι δημοσιογράφοι μετά την συνάντηση του Κ.Μητσοτάκη με την Εσθονή πρωθυπουργό Κάγια Κάλλας ρώτησαν για την στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, την οποία, κατά τη γνώμη τους, η Αθήνα δεν παρείχε στο ίδιο επίπεδο με το Βερολίνο ή το Παρίσι.

Και τι απάντησε ο Έλληνας πρωθυπουργός;

«Παρείχαμε μεγάλη στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Για προφανείς λόγους, δεν θα υπεισέλθω σε λεπτομέρειες, αλλά οι Ουκρανοί είναι πολύ ευχαριστημένοι με τη βοήθεια που τους προσφέραμε και δεν υπήρξαν παράπονα για την παροχή της», είπε ο πρωθυπουργός.

Μα, γιατί να μην υπεισέλθει σε λεπτομέρειες;

Αφού η ίδια η κυβέρνησή του έχει δημοσιεύσει τον σχετικό κατάλογο με τα όπλα και τα πυρομαχικά που έστειλε ως στρατιωτική βοήθεια στους Ουκρανούς.

Άρα για να μην θέλει να μπει σε λεπτομέρειες υπάρχει κάτι που έχει σταλθεί και δεν έχει ανακοινωθεί; Τι όχι;

Γιατί αλλιώς η δήλωση του πρωθυπουργού στερείται λογικού νοήματος.

Συν τοις άλλοις γιατί οι Ουκρανοί είναι πολύ ευχαριστημένοι με την βοήθειά μας; Σίγουρα τα BMP-1 ήταν πολύ σημαντικά γι’ αυτούς (που παραδόξως δεν ήταν για εμάς και για την άμυνα των νησιών… ) αλλά η «υπερβολική χαρά. στην ανθρώπινη ψυχολογία υπονοεί κάποιο «έξτρα, επιπλέον δώρο».

Να υπενθυμίσουμε την λίστα με τα όπλα και τα πυρομαχικά που στάλθηκαν στην Ουκρανία.

122 ΤΟΜΑ BMP-1 με όλα τα πυρομαχικά των πολυβόλων τους

15.000 βλήματα των 73 χλστ.

15.000 ρουκέτες των 122 χλστ.

20.000 επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47 Καλάσνικοφ

3.200.000 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών,

60 MANPAD FIM-92 Stinger,

17.000 βλήματα πυροβολικού των 155 χιλιοστών

Στην λίστα δεν έχουν προσθέσει τα 25 ρουκετοβόλα RM-70 τα οποία όμως έχουν αποσυρθεί από τα νησιά και δεν έχει υπάρξει καμία ανακοίνωση ως προς την τύχη τους.
Τα RM-70 αποτελούν την αιχμή των τουρκικών απαιτήσεων για αφοπλισμό των νησιών του Αιγαίου.

Σημειώνεται ότι είχαν απομείνει 115 ρουκετοβόλα από ένα σύνολο 150 συστημάτων.

Οι Τούρκοι ζητάνε ειδικά αυτά να αποσυρθούν από τα νησιά.

Είναι ρουκετοβόλα των 122 χλστ. με ακτίνα δράσης περί τα 22 χλμ. τα οποία μπορούν να κονιορτοποιήσουν οποιαδήποτε αποβατική δύναμη, αλλά και να πλήξουν και συγκεντρώσεις στρατευμάτων στην μικρασιατική ακτή.

Τα ρουκετοβόλα RM-70 αυτά είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού το 1993 , είναι ρωσικής σχεδίασης (τα γνωστά BM-21, αλλά σε άλλη πλατφόρμα) και κατασκευάστηκαν στην τότε Τσεχοσλοβακία.

Ήδη η κυβέρνηση Μητσοτάκη έστειλε στην Ουκρανία 15.000 ρουκέτες, δηλαδή τα πυρομαχικά των RM-70.

Mε τόσο μεγάλο αριθμό ρουκετών που στάλθηκε στην Ουκρανία, θα ήταν φυσιολογικό ένας αριθμός από ρουκετοβόλα RM-70 να μην «χρειάζεται» πλέον αφού δεν θα υπάρχουν επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών για να είναι επιχειρησιακά.

Aντιστοίχως για τόσα πολλά πυρομαχικά οι Ουκρανοί θα χρειάζονται έναν αντίστοιχο αριθμό ρουκετοβόλων για να τα χρησιμοποιήσουν, γιατί με… τα χέρια σίγουρα δεν μπορούν να ρίξουν τις ρουκέτες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάτι τέτοιο όμως αν λέγονταν θα προκαλούσε ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση. Τα πυρομαχικά ακούγονται σαν ήσσονος σημασίας ζήτημα (αλλά δεν είναι), οπότε ας ξεκινήσει με το απλό η κυβέρνηση που είναι να εξηγήσει που βρίσκονται αυτή την στιγμή τα ελληνικά ρουκετοβόλα που λείπουν από τα ελληνικά νησιά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.