Κ.Σκανδαλίδης: «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, επτά γενιές σβηστό»

Tι είπε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

Κ.Σκανδαλίδης: «Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, επτά γενιές σβηστό»

Ο κοινοβουλετικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώσατς Σκανδαλίδης μίλησε για «νίκη χωρίς ταβάνι» στις επόμενες εκλογές.

Με συγκινητικό τρόπο αναφέρθηκε στην μνήμη της Φώφης Γεννηματά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από το βήμα του συνεδρίου ενώ ανέφερε και στην παρουσία των πρώην προέδρων του κόμματος αλλά και την προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη.

«Είμαι ένας άνθρωπος που έζησε τη διαδρομή μισού αιώνα της παράταξης από την πρώτη της ημέρα μέχρι σήμερα. Φεύγοντας από εδώ χθες ένιωσα την ανάγκη αυθόρμητα να τραγουδήσω :

«Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, εφτά γενιές σβηστό»

Και ύστερα με ρωτάτε αν θα νικήσουμε

Αναγέννηση Τώρα και Παντού και Νίκη χωρίς ταβάνι στις ερχόμενες εκλογές!», τόνισε. Όλοι μαζί θα σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα με την νέα γενιά μπροστά, υπογράμμισε κλείνοντας την ομιλία του ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ολόκληρη η ομιλία του Κώστα Σκανδαλίδη:

Ο Αρχιμήδης και ο λοστός

«δωσ’ μου που να σταθώ και μπορώ και την γη να κινήσω».

Εμείς που συρρεύσαμε εδώ σήμερα είμαστε αποφασισμένοι και να κινήσουμε ξανά τη γη.

Να φέρουμε τα πάνω κάτω και να ανοίξουμε για μια ακόμη φορά έναν καινούργιο δρόμο.

Εμείς ξέρουμε που να σταθούμε για να γυρίσει ο ήλιος της πατρίδας και του λαού μας για να αλλάξουμε ξανά τα πράγματα

Είναι λάθος. Δεν επιστρέψαμε. Δεν επιστρέφει το ΠΑΣΟΚ με τα σύμβολα και τις δυνάμεις που μαζί του συναπαρτίζουν το Κίνημα Αλλαγής. Ερχόμαστε από το Μέλλον. Από τη βοή των επερχόμενων γεγονότων και αναγκών. Από τα έγκατα της νέας εποχής της άδηλης ακόμη και ανεξιχνίαστης που τα σημάδια της, όμως, ήδη κάνουν κομμάτια και θρύψαλα τον κόσμο που ξέραμε ως τώρα.

Άλλες είναι οι δυνάμεις της Επιστροφής. Αυτές που διέσυραν το ήθος και τις αξίες της Αριστεράς. Αυτές που παραλίγο να σπρώξουν τη χώρα στα βράχια του λαϊκισμού και του τυχοδιωκτισμού. Αυτές που οραματίζονται την ανακατάληψη του κράτους. Είναι το οριστικά ξεπερασμένο χθες του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα.

Άλλες είναι οι δυνάμεις της Επιστροφής. Αυτές που οδήγησαν στο σημερινό τραγικό αδιέξοδο και ορκίζονται στην επιστροφή στην «κανονικότητα». Λες και η «κανονικότητα» που γέννησε τις κρίσεις και έφερε σε απόγνωση την κοινωνία είναι το όραμα ενός φοβισμένου και παραιτημένου λαού. Είναι το αδιέξοδο σήμερα της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη.

Όλοι όσοι είμαστε σήμερα εδώ, έχουμε ένα όραμα, μια πίστη, ένα στόχο. Να αναγεννηθεί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη και να ξανακυβερνήσει τη χώρα.

Και το μπορούμε

Δεν είναι ένα άπιαστο όνειρο, είναι μια ορατή στο χρόνο δυνατότητα.

Το μπορούμε

Γιατί αντέξαμε και στο χρόνο και στον τόπο χάρις στις βαθιές και αντοχερές ρίζες μας. Χάρις στη δικαιωμένη από τα πράγματα ιστορική μας διαδρομή. Χάρις στην αποκατάσταση της ιστορικής αδικίας που υποστήκαμε στη συνείδηση του λαού, σηκώνοντας μόνοι το φορτίο της εθνικής ευθύνης που οδήγησε στην οδυνηρή αλλά πρόσκαιρη ήττα μας.

Το μπορούμε

Γιατί έχουμε κάθε δυνατότητα να γίνουμε ξανά πλειοψηφικό ρεύμα τώρα που τα μάτια και τα αυτιά της κοινωνίας είναι ανοιχτά και αφουγκράζονται ξανά το λόγο μας.

Το μπορούμε

Γιατί οι ιδέες μας επιστρέφουν πάλι κυρίαρχες. Οι αξίες μας γίνονται πάλι επίκαιρες. Οι στόχοι μας και οι επιλογές μας αποκτούν σύγχρονο περιεχόμενο. Ταιριάζουν με την εποχή που άνοιξε με τόση ορμή.

Το μπορούμε ξανά

Γιατί, όπως και τότε που ο Ανδρέας ίδρυε το ΠΑΣΟΚ, σήμερα έχουμε τη δύναμη να βγάλουμε ξανά τις νέες γενιές μπροστά για να χτίσουν αυτές τον κόσμο ου οραματίζονται. Γιατί έχουν αυτές τη γνώση και τα μέσα. Γιατί γι’ αυτές αξίζει όχι μόνο η διαγενεακή μας αλληλεγγύη αλλά το ακριβό και επείγον στοίχημα να αναστρέψουμε τη δημογραφική καθίζηση της χώρας. Εξ άλλου έτσι συμβαίνει κάθε φορά που αλλάζουν οι εποχές και οι ιστορικοί κύκλο, κάθε φορά που γεννιέται ξανά μια σελίδα προόδου.

Το μπορούμε

Γιατί, είτε το θέλουν είτε όχι, εμείς είμαστε η δύναμη της αλλαγής και της ανανέωσής, εμείς είμαστε ο φορέας της προοδευτικής διακυβέρνησης σ’ αυτό τον τόπο.

Είμαστε η δύναμη της σύγχρονης και επίκαιρης σοσιαλδημοκρατίας. Σύγχρονης γιατί συμβαδίζει με τις ευρύτερες ανάγκες της νέας εποχής που ξεκίνησε με τόσο επώδυνο τρόπο. Και επίκαιρης γιατί στις πολλαπλές και επάλληλες κρίσεις, προτείνουμε λυτρωτικές απαντήσεις και λύσεις.

Λοιπόν, όπως θα έλεγε ο Ελύτης και διάβαζε ο Κατράκης :

«Εξόριστε Ποιητή, στον αιώνα σου, λέγε, τι βλέπεις;»

Βλέπω Αναγέννηση Τώρα και Παντού

Αναγέννηση της παράταξης που οφείλει επιτέλους σήμερα και όχι αύριο να ξαναβρεί τη συλλογική της υπόσταση. Να συναιρέσει τις πλούσιες φωνές της. Να τις μετασχηματίσει σε πολιτική στρατηγική και δράση.

Αναγέννηση της πολιτικής που αποτινάσσει από πάνω της τη σκόνη των ιδιοτελών συμφερόντων, ξαναβρίσκει τον ζωοποιό της χαρακτήρα και τη δημιουργική της πνοή.

Αναγέννηση της Δημοκρατίας που επιστρέφει της εξουσίες από το κράτος και την αγορά στον ισχυρό, συμμέτοχο και ενεργό πολίτη, φέρνοντας πράγματι την κοινωνία στο προσκήνιο της ιστορίας. Μια κοινωνία ανθεκτική που απολαμβάνει την αναλογική και δίκαιη κατανομή του πλούτου και την κοινωνία πραγματικά και χωρία αστερίσκους ίσων ευκαιριών και αξιοκρατικών επιλογών.

Αναγέννηση που οδηγεί ξανά την Ελλάδα στο κέντρο των ευρωπαϊκών εξελίξεων ως πρωταγωνιστή και όχι παρείσακτο, και την καθιστά αναβαθμισμένη δύναμη γεωστρατηγικά στην περιοχή. Μια Ελλάδα πρωτοπόρα στην Ευρωπαϊκή Αναγέννηση, δύναμη Ειρήνης ανθρωπισμού. Μια Ελλάδα που προστατεύει τη ζωή και την οικολογική ισορροπία στον πλανήτη.

Οι στόχοι, η στρατηγική, οι πολιτικές και οι πρώτες προγραμματικές προτάσεις τέθηκαν χθες με σαφήνεια και πληρότητα από το Πρόεδρο του Κινήματος. Ας είναι ο οδηγός και η πυξίδα μας για την αναγεννητική μας προσπάθεια.

Ας επιστρέψω, τελειώνοντας ξανά στον Αρχιμήδη.

Φεύγοντας από εδώ σήμερα ξέρουμε που να σταθούμε για να αλλάξουμε τα πράγματα. Για να γίνουμε ξανά οι πρωταγωνιστές των εθνικών και ευρωπαϊκών εξελίξεων, των εξελίξεων στη κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον περιοχή της Μεσογείου και της Βαλκανικής.

Ξέρουμε τι οραματιζόμαστε και πως το πετυχαίνουμε και στον τόπο που είναι η ζωή μας και στο χώρο που είναι η πατρίδα μας, και στο χρόνο ερχόμενοι από το μέλλον στο παρόν και κερδίζοντας μια προς μια τις μάχες που ακολουθούν. Φτάνει να το θέλουμε και να υποτάξουμε κάθε ατομική επιδίωξη στη συλλογική προσπάθεια.

Είμαι ένας άνθρωπος που έζησε τη διαδρομή μισού αιώνα της παράταξης από την πρώτη της ημέρα μέχρι σήμερα. Φεύγοντας από εδώ χθες ένιωσα την ανάγκη αυθόρμητα να τραγουδήσω :

«Σαν ηφαίστειο που ξυπνά, εφτά γενιές σβηστό»

Και ύστερα με ρωτάτε αν θα νικήσουμε

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναγέννηση Τώρα και Παντού και Νίκη χωρίς ταβάνι στις ερχόμενες εκλογές!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.