ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Δ.Κουτσούμπας: «Οι δεύτερες εκλογές γίνονται μόνο για να ενισχυθούν τα δύο πρώτα κόμματα»

«Δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Μία είναι η Κυριακή, οι εκλογές είναι την 21η Μάϊου»

Δ.Κουτσούμπας: «Οι δεύτερες εκλογές γίνονται μόνο για να ενισχυθούν τα δύο πρώτα κόμματα»

«Μία είναι η Κυριακή, οι εκλογές είναι την 21η Μάϊου», είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας και τόνισε πως οι δεύτερες κάλπες εξυπηρετούν τα δύο μεγαλύτερα κόμματα «για να κάνουν αυτό που έχουν ως εκλογικό στόχο, δηλαδή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, κλέβοντας επίσης και έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα».

«Δεν υπάρχει δεύτερη Κυριακή. Μία είναι η Κυριακή, οι εκλογές είναι την 21η Μάϊου. Βέβαια το αποτέλεσμα αυτής της κάλπης, των κομμάτων που θα επιλέξει ο ελληνικός λαός, η σειρά τους, τα ποσοστά τους και οι έδρες τους θα καθορίσουν και τον σχηματισμό κυβέρνησης. Από ‘κει και πέρα αν δε γίνει κυβέρνηση, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα, από τον εκλογικό νόμο θα γίνουν άλλες εκλογές, σε άλλη ημερομηνία, με άλλους όρους και προϋποθέσεις. Η ουσία βέβαια θα παραμένει ίδια», είπε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και πρόσθεσε: «Οι δεύτερες εκλογές, για να το πω έτσι απλά για να μας καταλαβαίνουν και οι ακροατές, γίνονται μόνο για να ενισχυθούν τα δύο πρώτα κόμματα, για να κάνουν αυτό που έχουν ως εκλογικό στόχο, δηλαδή μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, κλέβοντας επίσης και έδρες από τα υπόλοιπα κόμματα.

Τώρα με το αναλογικότερο σύστημα – όχι ακριβώς απλή αναλογική – εμείς πάλι πιστεύουμε ότι υπάρχει δυνατότητα να φτιαχτεί κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές. Δεν είναι απαραίτητο να είναι μονοκομματική κυβέρνηση, είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Και στηρίζεται αυτή η εκτίμησή μας στα προγράμματα των κομμάτων που συμμετέχουν. Τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις εκλογές, εκτός του ΚΚΕ, έχουν κοινή στρατηγική σε όλα τα πολιτικά, τα κεντρικά ζητήματα».

«Εμείς λέμε καθαρά και ξάστερα στον ελληνικό λαό και προεκλογικά και το θεωρούμε ότι και αυτό θα πρέπει να είναι κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ, ότι η συμμετοχή, η στήριξη, η ανοχή του ΚΚΕ σε μία αντιλαϊκή κυβέρνηση, σε μία τέτοια αστική κυβέρνηση, δε συνιστά πραγματική πίεση για επίλυση λαϊκών προβλημάτων, το εντελώς αντίθετο.

Ένα κομμουνιστικό κόμμα εγκλωβισμένο σε μία κυβέρνηση που θα ψηφίζει, θα υλοποιεί τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, θα υπακούει στους σιδερένιους νόμους της καπιταλιστικής οικονομίας, της αγοράς, σημαίνει ότι ο ελληνικός λαός και το κίνημά του θα είναι δεμένοι χειροπόδαρα. Σημαίνει νέες απογοητεύσεις, περισσότερα χαμένα χρόνια γιατί η αλλαγή του “μηχανοδηγού” δεν αλλάζει την κατεύθυνση, όταν οι ράγες είναι αντιλαϊκές.

Γι’ αυτό και οι λεγόμενες προοδευτικές κυβερνήσεις, όπου και όπως δοκιμάστηκαν -και στην Ελλάδα, σε άλλες χώρες – όχι μόνο δεν απέδωσαν, συνέχισαν την αντιλαϊκή πολιτική αλλά αποτέλεσαν και παράγοντα συντηρητικοποίησης, ενίσχυσης της λογικής ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική”.

Διέσυραν πραγματικά αξίες και ιδανικά, πήραν βάρβαρα μέτρα, με αποτέλεσμα να επανατροφοδοτηθούν αντιδραστικές, ακροδεξιές δυνάμεις. Άρα λοιπόν, το ζήτημα είναι ότι εμείς πιστεύουμε ακράδαντα και το λέμε και με αυτό το σκεπτικό να μας ψηφίσει ο ελληνικός λαός – δεν του λέμε ψέματα πριν ή δεν χαϊδεύουμε αυτιά πριν όπως κάνουν άλλα κόμματα και την επομένη των εκλογών να του πούμε άλλα – η μοναδική πίεση που μπορεί να ασκηθεί σε μία τέτοια αντιλαϊκή κυβέρνηση είναι από τον λαό και το κίνημά του, δηλαδή από τα κάτω.

Και εδώ χρειάζεται ένα ΚΚΕ που θα είναι μπροστά σε αυτούς τους αγώνες, που θα ασκεί τον δικό του πρωτοπόρο ρόλο και αυτό θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα επίπεδα. Μόνο έτσι μπορούν να υπάρξουν και ανάσες και κατακτήσεις για τον λαό.

Ό,τι θετικό φέρει, ας πούμε, μία κυβέρνηση συνεργασίας ή οτιδήποτε άλλο μπορούμε να το ψηφίζουμε στη Βουλή, αυτό δε σημαίνει καμία ανοχή, καμία στήριξη, καμία συμμετοχή», δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας για την απόφαση του ΚΚΕ να μην συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση.

«Αν ο ελληνικός λαός δεν υποταχθεί σε αυτή την πίεση, χειραγώγηση της ψήφου του, γιατί την πρώτη φορά εκφράζεται ο λαός, την Κυριακή στις 21 Μάϊου και όχι σε άλλες επαναληπτικές εκλογές, εκεί λοιπόν εάν ο λαός κρατηθεί, ξανά θα είμαστε στο ίδιο σενάριο που βρισκόμαστε και τώρα. Δηλαδή να χρειάζεται, ίσως με λιγότερες ψήφους αλλά ξανά να χρειάζεται, μία κυβέρνηση τέτοιας αντιλαϊκής συνεργασίας, των αστικών κομμάτων δηλαδή για να εξηγούμαστε, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ ή άλλων κομμάτων.

Πιστεύω ότι τσάμπα θα ταλαιπωρηθεί ο ελληνικός λαός, η ελληνική οικονομία, η χώρα για ενάμισι ακόμη μήνα, ψάχνοντας αυτό που μπορεί να γίνει από την πρώτη Κυριακή, από την πλευρά των αστικών κομμάτων. Ο μόνος λόγος που θα οδηγηθούμε σε κάλπες τον Ιούλιο ξανά, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι μόνο για να υπάρξει μία μικρή ή μεγαλύτερη – δεν ξέρω πως θα εκφραστεί – υποκλοπή, ληστεία των ψήφων του ελληνικού λαού από τα μικρότερα κόμματα προς τα δύο πρώτα», πρόσθεσε.

«Είναι πάρα πολύ σημαντική η δυναμική που αναπτύσσει το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του εκεί που πρώτα καθορίζεται η εξέλιξη της κοινωνίας και η ικανοποίηση των εργατικών λαϊκών αναγκών της πλειοψηφίας του λαού μας. Δηλαδή είναι ο αγώνας, το κίνημα, το πρωτοβάθμιο σωματείο, η συνέλευση, η ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο, ο Σύλλογος. Εδώ το ΚΚΕ είναι η δεύτερη δύναμη σε πανελλαδικό επίπεδο στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, με περίπου 25%, είναι πρώτη δύναμη στο φοιτητικό κίνημα, στους φοιτητικούς συλλόγους με ποσοστό πάνω από 35-36%. Είναι σε μια σειρά τομείς δηλαδή πάρα πολύ σημαντικούς. Κι εκεί γίνονται εκλογές, ψηφίζει ο εργαζόμενος λαός.

Οι δημοσκοπήσεις και οι τάση που δίνεται έχουν ορισμένα ποιοτικά στοιχεία κι αυτά πρέπει να βλέπουμε. Διότι, αυτά που γράφονται δεν είναι οριστική εκτίμηση ψήφου, είναι πρόθεση κλπ. Όπως, για παράδειγμα, ότι το 39%, 40% περίπου του ελληνικού λαού, θεωρεί πιο αξιόπιστο κόμμα το ΚΚΕ.

Είναι σημαντικό στοιχείο όμως, γιατί όλα τα άλλα κόμματα είναι πίσω. Άρα λοιπόν, εφόσον είμαστε μπροστά σε εκλογές και σε εκλογική περίοδο, και δεν είναι ώρα για εκτιμήσεις παρελθόντων εκλογικών μαχών ή να το συζητάμε δημοσκοπικά, αυτό να εκφραστεί και στην κάλπη. Αυτό καλούμε να κάνουν. Μια δυναμική εμείς τη βλέπουμε και στον κόσμο που ψήφιζε πριν ΣΥΡΙΖΑ, που ψήφιζε άλλα κόμματα, ακόμα και ΝΔ, εργαζόμενους ανθρώπους, απλούς ανθρώπους του λαού μας που συμμετείχαν σε αγώνες, σε κινητοποιήσεις, που αισθάνονται οργή και αγανάκτηση και βλέπουν στο κόμμα μια λύση. Μια λύση που μπορεί να τους βοηθήσει να αναπτυχθεί παραπέρα το κίνημα, να υπάρξει εναλλακτική, να ανοίξουμε έναν άλλο δρόμο ριζικών αλλαγών κι όχι για κυβερνήσεις αντιλαϊκές. Λέτε ότι δεν είναι αρκετό το 7,3% που έδωσε η χθεσινή δημοσκόπηση, ή το 8,1% που έδωσε η προχθεσινή; Ούτε εμείς λέμε ότι φθάνει μόνο αυτό, θέλει πολύ περισσότερο για να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Δεν μπορούμε να κρύψουμε όμως ότι υπάρχει θετική ανταπόκριση και άνοδος».

«Στην ενίσχυση του ΚΚΕ. Όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατός θα είναι ο λαός. Με όποια κυβέρνηση, είτε είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ, είτε είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε τελικά καταφέρουν να κάνουν -κυρίως η ΝΔ φαίνεται προς το παρόν – μονοκομματική κυβέρνηση, είτε κάνουν κυβέρνηση συνεργασίας με άλλους διαθέσιμους, που τέτοιοι υπάρχουν στο πολιτικό σύστημα, απ’ τα μικρότερα κόμματα, και το έχουμε δει και στο παρελθόν», απάντησε για το πού θα κριθούν οι εκλογές.

«Ο κος Τσίπρας το έχει αποκλείσει πια, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν έχουν τόσο καθαρό λόγο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το έχει αποκλείσει ο κος Τσίπρας, όμως δεν το αποκλείει ο κος Δραγασάκης, δεν το έχει αποκλείσει ο κος Τσακαλώτος, δεν το έχουν αποκλείσει άλλα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νομίζω παίζουν παιχνίδι, έτσι είναι αυτό το κόμμα, ολίγον τυχοδιωκτικό, ολίγον ναι μεν αλλά, ολίγον άλλα λέμε τώρα άλλα κάνουμε μετά», είπε και συνέχισε: «Όμως αυτό το έχουμε ζήσει. Το 2015, για παράδειγμα, που είχε μεγαλύτερη δυναμική ο κος Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, πάλι έκανε -μετά τις εκλογές- κυβέρνηση συνεργασίας και μάλιστα με ποιους; Με τους ΑΝΕΛ, ένα ακροδεξιό μόρφωμα που αποσχίστηκε, αποσπάστηκε από τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ, άλλα στελέχη του. Μ’ αυτούς συνεργάστηκε για 4 χρόνια, μ’ αυτούς συγκυβέρνησε. Άρα, μη μου πει κανείς, μη μου λέτε κι εσείς ότι δεν μπορεί να γίνει συγκυβέρνηση διαφόρων».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.