Εμβόλιο ή κυρώσεις: Με εκβιασμό θέλει να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν η κυβέρνηση – Τι ανακοινώνουν σήμερα

Εμβόλιο ή κυρώσεις: Με εκβιασμό θέλει να πιέσει τους πολίτες να εμβολιαστούν η κυβέρνηση – Τι ανακοινώνουν σήμερα

Η κυβέρνηση θέλει με εκβιασμούς και πιέσεις να οδηγήσει τους πολίτες στα εμβολιαστικά κέντρα, καθώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, αλλά και πως μπαίνει «μπλόκο» στην κοινωνική ζωή των ανεμβολίαστων, αφού θα τους απαγορεύεται η είσοδος σε κλειστούς χώρους εστίασης, κινηματογράφους, θέατρα κτλ.

Αυτή είναι η αρχή, καθώς εάν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί τότε η κυβέρνηση αναμένεται να πάρει και άλλα μέτρα, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως στο τραπέζι βρίσκεται η απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό για τους ανεμβολίαστους (θα γίνεται μόνο με τεστ), αλλά και ο υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για περισσότερες ομάδες εργαζομένων (σήμερα πιθανότατα θα αποφασιστεί για τους ιερείς).

Η κυβέρνηση έχει καταστήσει μονόδρομο την υιοθέτηση ενός αυστηρού πλαισίου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει το μήνυμα πως: Οι εμβολιασμένοι θα επανέλθουν σταδιακά στην κανονικότητα τους και θα αποκτήσουν πίσω τη ζωή τους. Οι ανεμβολίαστοι θα μείνουν υπό περιορισμούς διότι η «η χώρα δεν θα ξανακλείσει από τη στάση ορισμένων», όπως σημείωσε.

Σε συνέντευξη Tύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 12.30 στο υπουργείο Υγείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης θα εξειδικεύσουν τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και το πλαίσιο λειτουργίας των χώρων ψυχαγωγίας.

H δέσμη των 4 επιλογών

Καλώντας, ταυτόχρονα, όλες τις πολιτικές δυνάμεις, την Εκκλησία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κοινωνικούς εταίρους να συνδράμουν την κοινή προσπάθεια, ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ως στόχο «μέσα στο καλοκαίρι να έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού μας», υπενθυμίζοντας την ίδια ώρα ότι εξίσου υποχρεωτικό είναι να φοράμε «μάσκα όταν είμαστε με άλλους, ακόμη κι έξω, ατομική υγιεινή και πολλά tests».

Ο ίδιος, προειδοποίησε προς πάσα κατεύθυνση ότι οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί, ενώ επισείουν ιδιαίτερα αυστηρές ποινές για τους δυνητικούς παραβάτες.

Οι αποφάσεις που έλαβε η κυβέρνηση και ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αναφορικά με τον εμβολιασμό είναι οι εξής:

«Πρώτον, καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία. Όσοι δεν το πράξουν θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά. Γιατί δεν γίνεται αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι προστατεύουν εκείνους που κινδυνεύουν περισσότερο, να είναι οι ίδιοι πιθανοί φορείς αυτού του κινδύνου.

Δεύτερον, από την 1η Σεπτεμβρίου, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα ισχύσει και για τους υγειονομικούς, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Είναι αδιανόητο, για παράδειγμα, ένας ανεμβολίαστος νοσηλευτής να φροντίζει έναν ανοσοκατεσταλμένο καρκινοπαθή ασθενή. Είμαι σίγουρος ότι με αυτήν την απόφαση συμφωνεί το μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Και ζητώ από όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και επιφυλάξεις.

Τρίτον, ειδική πρόνοια λαμβάνεται για τις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο εξής, μόνιμοι και στρατεύσιμοι θα έχουν τη δυνατότητα, αλλά και κίνητρα, να εμβολιάζονται μέσα στις μονάδες τους. Όποτε το θελήσουν οι πρώτοι και με τη στράτευσή τους οι δεύτεροι. Κι αυτό γιατί η ζωή στο στράτευμα είναι από τη φύση της ομαδική και συνεπώς ο συγχρωτισμός είναι αναπόφευκτος.

Τέταρτον, από την Παρασκευή και μέχρι τα τέλη Αυγούστου, όλοι οι κλειστοί χώροι, κέντρα διασκέδασης και μπαρ, σινεμά και θέατρα, θα λειτουργούν αποκλειστικά για εμβολιασμένους. Και με αυξημένο, αλλά προκαθορισμένο, αριθμό επισκεπτών. Τότε θα λειτουργεί και η ψηφιακή εφαρμογή που θα πιστοποιεί εύκολα αν ο πολίτης έχει εμβολιαστεί. Είναι μία πρακτική που ακολουθούν ήδη χώρες όπως η Δανία, η Γερμανία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο». Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης αυτό σημαίνει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού η ψυχαγωγία, είτε σε ανοικτούς είτε σε κλειστούς χώρους, θα αφορά μόνο καθήμενους και όχι όρθιους, ώστε να μην ευνοείται η μετάδοση του ιού, ενώ τα καταστήματα θα έχουν, πλέον, τη δυνατότητα περισσότερων τραπεζοκαθισμάτων, και οι έλεγχοι θα είναι πολύ αυστηροί.

Υποχρεωτικά στην Υγεία

Ως προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι:

1. Άμεσα «καθίσταται υποχρεωτικός ο άμεσος εμβολιασμός των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, που είναι και η πιο ευπαθής κατηγορία». Σε αντίθετη περίπτωση, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στις δομές αυτές (ιδιωτικού και δημοσίου) θα τεθούν σε αναστολή εργασίας από την 16η Αυγούστου και μετά.

2. Υποχρεωτικό χαρακτήρα θα ενέχει από την 1η Σεπτεμβρίου ο εμβολιασμός των υγειονομικών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, δηλαδή:

· γιατρών,

· νοσηλευτών και

· διοικητικού προσωπικού,

ενώ για όσους αρνηθούν τη συμμετοχή τους στην εμβολιαστική εκστρατεία, ο διοικητικός πέλεκυς θα πέσει βαρύς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, όποιος υγειονομικός σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δεν εμβολιασθεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, οπότε και καθίσταται υποχρεωτικό το μέτρο, τότε αρχικά θα λαμβάνει όποιο υπόλοιπο άδειας τυχόν έχει. Αν στο διάστημα αυτής της άδειας δεν προχωρήσει στον εμβολιασμό του, τότε δεν θα επιστρέφει στην εργασία του, αλλά θα μπαίνει υποχρεωτικά σε καθεστώς άδειας άνευ αποδοχών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.