ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

«Τρέξτε να σωθείτε»: Αντιμετωπίζουν τη φωτιά με lockdown & πρόστιμα -Φλέγονται περιουσίες λόγω κυβερνητικής ανικανότητας

«Τρέξτε να σωθείτε»: Αντιμετωπίζουν τη φωτιά με lockdown & πρόστιμα -Φλέγονται περιουσίες λόγω κυβερνητικής ανικανότητας

Επικίνδυνα ανίκανη είναι η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις φωτιές που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας, καθώς το σχέδιο το οποίο έχει εφαρμόσει είναι το «τρέξτε να σωθείτε»!

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό διάγγελμα ουσιαστικά επιβεβαίωσε πως το σχέδιο που έχει η κυβέρνηση είναι αυτό! Η ταυτόχρονη προστασία της ανθρώπινης ζωής, των περιουσιών, του φυσικού περιβάλλοντος και των κρίσιμων υποδομών είναι ανέφικτη, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ τόνισε πως προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής (και σωστά).

Τι σημαίνει όμως αυτό; «Τρέξτε να σωθείτε!» Το «112» και η αστυνομία εκκενώνουν διαρκώς περιοχές για να σωθούν οι κάτοικοι και στη συνέχεια η φωτιά έρχεται και καίει τις περιουσίες τους.

Ναι, η επιχείρηση πέτυχε, ο ασθενής όμως απεβίωσε. Γιατί πως να ζήσει ένας άνθρωπος ο οποίος βλέπει τους κόπους μιας ζωής να τυλίγονται στις φλόγες; Πως να ζήσει ένας άνθρωπος όταν χάνει το σπίτι του;

«Στους συμπολίτες μας που είναι δικαιολογημένα θυμωμένοι, οργισμένοι, γιατί έχασαν τις περιουσίες τους θέλω να τους πω ότι η πολιτεία θα είναι δίπλα τους», είπε ο πρωθυπουργός. Πώς θα είναι όμως η πολιτεία δίπλα τους; Με τα 600 ευρώ που είπε ότι θα δοθούν ο Μ.Βορίδης (θα φτάσουν έως τις 6.000 ευρώ); Κακά τα ψέματα, όσοι κάτοικοι δεν έχουν ιδιωτική ασφάλεια πυρός θα υποστούν μια ανυπολόγιστη οικονομική καταστροφή, όμως αυτό είναι συζήτηση που πρέπει να γίνει μια άλλη στιγμή. Προς το παρόν πρέπει να δώσουμε βάση στις δηλώσεις που κάνουν διαρκώς οι πολίτες από πολλές περιοχές. «Δεν έχει έρθει ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα», τονίζουν διαρκώς. Ενώ για εναέρια μέσα; Ούτε λόγος! Δύο-τρία Canadair στην Αττική και ένα ακόμη στην Ηλεία, ενώ επιχειρούν και μερικά ελικόπτερα.

Όλοι περιμένουν το «θηρίο» Beriev Be-200 το οποίο μπαίνει σήμερα ξανά στη μάχη, αλλά τι μπορεί να κάνει μόνο του; Ακόμα και για το ρωσικό πυροσβεστικό ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να πάει στην Ηλεία, παρόλα αυτά έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις τελικά θα σταλεί στην Αττική. Και εδώ βλέπουμε τους κατοίκους της Εύβοιας να φωνάζουν για κατοίκους δύο κατηγοριών. Άλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός «ξέχασε» να τους επισκεφτεί.

Ενώ όσον αφορά το περίφημο σχέδιο της κυβέρνησης; Θυμίζει lockdown

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα ισχύσει μέχρι τη Δευτέρα, 9 Αυγούστου, απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση, λόγω αυξημένου κινδύνου εμφάνισης νέων πυρκαγιών.

Ταυτόχρονα, για το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται κάθε δραστηριότητα ή εργασία που μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, όπως., π.χ. οξυγονοκόλληση, ή καύση εύφλεκτης ύλης.

Για κάθε παράβαση, εκτός από τις σοβαρές ποινικές κυρώσεις, προβλέπεται στην πρώτη περίπτωση πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ και στη δεύτερη, πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ.

Μάλιστα, η υπηρεσία επικοινωνιών έκτακτης ανάγκης 112έστειλε μήνυμα προειδοποίησης για κίνδυνο πυρκαγιάς εντός των επόμενων ημερών.

Κριτική από την αντιπολίτευση

Η Κουμουνδούρου με αφορμή το διάγγελμα του πρωθυπουργού απαντά ότι «χρειάζονται έργα και όχι διαγγέλματα επικοινωνιακής διαχείρισης της καταστροφής» κι ότι «η κατάσταση δυστυχώς είναι εξαιρετικά σοβαρή, σε αντίθεση με το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη». Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ -στην ίδια γραμμή με την δήλωση του Αλέξη Τσίπρα- επισημαίνουν μεταξύ άλλων ότι:

«Από τους χλευασμούς για τις έγκαιρες προειδοποιήσεις ειδικών και του κ. Τσίπρα της περασμένης εβδομάδας και τα συγχαρητήρια υπουργών μεταξύ τους για την «υποδειγματική» κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη, μια αναζωπύρωση, λίγες ώρες μετά, κατακαίει εκτός ελέγχου το λεκανοπέδιο. Τώρα πράγματι δεν είναι η ώρα απόδοσης ευθυνών. Αυτή τη στιγμή αυτό που προέχει είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές, αλλά και τα σπίτια, οι περιουσίες των πολιτών και τα δάση μας. Θα συνιστούσαμε στον κ. Μητσοτάκη περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια τούτες τις κρίσιμες ώρες.».

Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά υπογραμμίζει ότι «ασφαλώς είναι ώρα μάχης και εμείς συμπαραστεκόμαστε στους πολίτες που δοκιμάζονται και στηρίζουμε τους ανθρώπους που είναι στην πρώτη γραμμή». Συμπληρώνει ωστόσο με την δήλωσή της ότι «θα έρθει η ώρα των ευθυνών και ελπίζουμε ότι αυτή τη φορά, θα υπάρξει αυτοκριτική για τα εγκληματικά λάθη και παραλείψεις της Κυβέρνησης.

»Ήδη κάτω από το βάρος των δυσμενών εξελίξεων και της παταγώδους αποτυχίας του κυβερνητικού συστήματος πολιτικής προστασίας, ο κ. Πρωθυπουργός προσγειώθηκε στη σκληρή πραγματικότητα και σταμάτησε να αλληλοσυγχαίρεται με τα στελέχη του».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=XvF_sva-m9o&feature=emb_title&ab_channel=PronewsTV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.