Τέλειωσε η Εύβοια λόγω κυβερνητικής ανικανότητας: «Θα έχετε 40.000 ζωντανούς-νεκρούς» – Χιλιάδες καμένα σπίτια

Τέλειωσε η Εύβοια λόγω κυβερνητικής ανικανότητας: «Θα έχετε 40.000 ζωντανούς-νεκρούς» – Χιλιάδες καμένα σπίτια

Τέλειωσε η Βόρεια Εύβοια, καθώς η φωτιά κατέκαψε τουλάχιστον 460.000 στρέμματα, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ενώ υπάρχουν φοβίες πως στην πραγματικότητα ο αριθμός είναι αρκετά μεγαλύτερος, καθώς μόνο στον Δήμο Μαντουδίου κάηκαν 450.000 στρέμματα, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Σταμούλο.

Σπίτια καμένα, ζώα αποτεφρωμένα, μια εφιαλτική κατάσταση με χιλιάδες πολίτες να μένουν πλέον άστεγοι, μόνο στο Μαντούδι πάνω από 1.000 σπίτια τυλίχθηκαν στις φλόγες, σύμφωνα με όσα είπε ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Σταμούλος.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Δευτέρας, «στον Δήμο Μαντουδίου έχουν καεί 450.000 στρέμματα», από τα συνολικά 550.000 στρέμματα στα οποία εκτείνεται ο Δήμος. Σε ότι αφορά τις καταστροφές σε σπίτια είπε ότι «στον Δήμο Μαντουδίου, η φωτιά μπήκε μέσα σε όλους τους οικισμούς, εκτός από το Μαντούδι και το Προκόπι. Τα καμένα σπίτια είναι 1.000 μόνο στον Δήμο μας».

Επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή ζητούσαν περισσότερα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, αλλά δεν εισακούονταν, καθώς ήταν «φωνή βοώντος εν τη ερήμω». Ο κ. Σταμούλος είπε ότι αυτό που επείγει τώρα είναι η αποκατάσταση και η στήριξη των πολιτών από το Κράτος λέγοντας ότι οι άνθρωποι δεν έχουν που να μείνουν και πώς να ζήσουν, αλλά και ότι «έρχονται πλημμύρες μετά από λίγους μήνες».

Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή, καθώς εκτός από τα σπίτια τους αυτοί οι άνθρωποι έχασαν και τις δουλειές τους. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Εύβοιας εργάζονται είτε στον τουρισμό, είτε σε αγροτικές εργασίες. Πλέον είναι βέβαιο πως δεν θα έρθει κανείς τουρίστας σε ένα καμένο μέρος, ενώ η φύση υπέστη μια απίστευτη καταστροφή και τα χωράφια στα οποία εργάζονταν οι κάτοικοι μέχρι προσφάτως πιθανότατα πλέον δεν υπάρχουν.

Θα έχετε 40.000 ζωντανούς-νεκρούς

Οι κραυγές αγωνίας τους διαλύουν το κυβερνητικό αφήγημα πως «τα σπίτια ξαναχτίζονται και τα δάση δημιουργούνται ξανά», καθώς χιλιάδες άνθρωποι αισθάνονται αβοήθητοι από την κεντρική κυβέρνηση:

Κάτοικος Ιστιαίας: Πολλά συγχαρητήρια στους κατοίκους όλων των χωριών του ορεινού όγκου. Μόνοι τους προσπαθούν να σώσουν τα χωριά τους. Ο δήμαρχος Μαντουδίου έχει κάνει εκκλήσεις για εναέρια μέσα από την πρώτη μέρα. Ο δήμαρχος Ιστιαίας κάνει συχνές εκκλήσεις προσωπικά. Ποιο είναι το σχέδιο; Προφανώς το σχέδιο είναι η φωτιά να φτάσει μέχρι τη θάλασσα. Υπάρχουν εντολές να μην συμμετέχουν στην κατάσβεση, να συμμετέχουν μόνο στις εκκενώσεις. Οι μόνοι που βοηθούν είναι οι ντόπιοι πυροσβέστες κατά παράβαση των εντολών. Η επόμενη ημέρα δεν θα αργήσει να έρθει. Θα είναι πάρα πολύ δύσκολα για πάρα πολύ κόσμο.

Γούβες: Η περιοχή ήθελε δασικούς πυροσβέστες. Έχουν καεί σπίτια, καλό είναι να γλιτώσουν οι άνθρωποι αλλά εδώ ο κόσμος τι θα κάνει; Θα πεθάνουν της πείνας. Υπάρχει φιλότιμο από τα παιδιά της πυροσβεστικής, αλλά δεν σβήνονται έτσι οι φωτιές. Δεν έχουν τεχνογνωσία. Υπάρχει αδράνεια και δεν υπάρχει συντονισμός.

Κάτοικος από τις Γούβες: Η προσπάθεια γίνεται από τους ανθρώπους που δεν άκουσαν τις εντολές της αστυνομίας. Περιμένουμε τα αεροπλάνα, αλλά τα αεροπλάνα δεν υπάρχουν.

Κάτοικος της Ιστιαίας αποδόμησε με τον πιο συγκλονιστικό τρόπο το κυβερνητικό αφήγημα λέγοντας: Την επόμενη ημέρα θα είμαστε 40.000 ζωντανοί – νεκροί. Βοήθεια, βοήθεια, βοήθεια. Αν δεν πετάξει αεροπλάνο θα είναι ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή, θα θρηνήσουμε θύματα, ο κόσμος έχει κουραστεί.

Κάτοικος Γερακιού: Καίγονται άνθρωποι, καίγονται περιουσίες. Έχει άπνοια και εάν δεν καταφέρουν να σβήσουν σήμερα τη φωτιά θα φτάσει δεν ξέρω κι εγώ που θα φτάσει. Ένα πανέμορφο πευκοδάσος το οποίο έχει καταστραφεί. Περίπου 20.000 κάτοικοι υπάρχουν στην περιοχή. Που θα πάμε; Θα φτάσουμε απέναντι κολυμπώντας;

Κάτοικος Αβγαριάς: Να πω σε αυτούς που μας άφησαν αβοήθητους να καιγόμαστε ότι εμείς δεν φεύγουμε. Θα μείνουμε για τις περιουσίες μας, κανένας δεν μας έχει βοηθήσει, οπότε εμείς θα καούμε μαζί με το χωριό μας. Άμα μείνω εγώ στον δρόμο ποιος θα με σώσει; Έχουμε γεμίσει βυτία, τα νερά από τις βρύσες και ό,τι άλλο προλάβουμε. Στο χωριό μπορεί και να έχουν μείνει 50 άτομα.

Κάτοικος Καματριάδων: Έχει αντίθετο άνεμο και η φωτιά έχει φρενάρει από το πρωί. Εάν είχαμε μόνο δύο αεροπλάνα θα μπορούσαμε να σταματήσουμε το μέτωπο. Κάνουμε εκκλήσεις από το πρωί, αλλά δεν έχουμε δει τίποτα.

Δήμαρχος Ιστιαίας: Η ημέρα του ολοκαυτώματος δεν είναι καλή. Σήμερα περιμένουμε να ολοκληρωθεί το ολοκαύτωμά μας. Το μόνο που γνωρίζει η Πυροσβεστική είναι να μας στέλνει γελοία μηνύματα σύστασης στο Δήμαρχο για να εκκενώσουμε οικισμούς. Τα χωριά καίγονται. Τα χωριά τα σώζουν οι κάτοικοι με τη δική τους αυτοθυσία. Πρέπει να σηκωθούν τώρα τα εναέρια μέσα. Να σωθεί ο τόπος μας! Είναι ντροπή για την πολιτεία αυτό που συμβαίνει! Δεν έχουμε σβήσει ούτε ένα μέτωπο. Περιμένουμε να φτάσει στη θάλασσα για να πούμε ότι “τελείωσε και αυτό”. Χτες πέταξαν μισή μέρα τα εναέρια μέσα και μετριάσαμε την κατάσταση. Δεν διατίθεται ούτε ένα πυροσβεστικό όχημα ανά χωριό».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αντιδήμαρχος Ιστιαίας (Νατάσσα Φούρναρη): Έλεος! 6η μέρα και παλεύουμε μόνοι μας!!! Η Εύβοια καίγεται αβοήθητη! Δεν εκλιπαρούμε πια για εναέρια βοήθεια, κραυγάζουμε!!! Ας βάλουν λοιπόν, έλικες στα περιπολικά, που τόσο είχαμε ανάγκη!!…και θα αναμετρηθούμε αφού περάσουμε στο 5ο στάδιο του πένθους μας, γιατί τώρα είμαστε στην οργή…και εκεί θα παραμείνουμε για καιρό… Ο ήλιος τουλάχιστον σήμερα δεν πρόκειται να ανατείλει».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.