ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Ο Κ.Μητσοτάκης επενδύει στο διχασμό για να «κερδίσει» τους εμβολιασμένους: Δεν σας έβαλα rapid test για να με ψηφίσετε

Τι δείχνει η απόφαση της κυβέρνησης για τα τεστ

Ο Κ.Μητσοτάκης επενδύει στο διχασμό για να «κερδίσει» τους εμβολιασμένους: Δεν σας έβαλα rapid test για να με ψηφίσετε

Τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση διέρρευσε ότι και οι εμβολιασμένοι θα κάνουν rapid test τις εορτές, ενώ και κυβερνητικά στελέχη επιβεβαίωσαν την είδηση, προσθέτοντας ότι οι εμβολιασμένοι θα το πληρώνουν από τη τσέπη τους.

Όλο αυτό δημιούργησε μια έντονη αντίδραση στους εμβολιασμένους, με την κυβέρνηση να στέλνει στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ διαφόρους δήθεν «ειδικούς» να κάνουν επίθεση στους ανεμβολίαστους και να τους χαρακτηρίζουν με διάφορα επίθετα. Φυσικά όλη η επίθεση αυτή έχει ως στόχο να πείσει τους εμβολιασμένους ότι για την καταστροφή που έχει υποστεί η Ελλάδα από τον Covid-19 φταίνε οι ανεμβολίαστοι.

Το επικοινωνιακό παιχνίδι βέβαια δεν γίνεται τυχαία τώρα. Η Ελλάδα ζει το σκάνδαλο της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα (την οποία ακόμα δεν ξέρουμε ποιος την πήρε), η οποία αποκαλύπτει ότι χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω κυβερνητικών επιλογών.

Η κυβέρνηση θέλει να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας και ταυτόχρονα να κερδίσει ψήφους, καθώς όσο και εάν το διέψευσε προσφάτως ο πρωθυπουργός, μιλώντας στη Βουλή, η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο και η κατάσταση για την ΝΔ δεν είναι σε καμία περίπτωση αυτή που θα επιθυμούσαν στον Μαξίμου, καθώς οι πραγματικές δημοσκοπήσεις της δίνουν ένα ποσοστό κοντά στο 23-24%!

Έτσι ο Κ.Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο υποστήριξε ότι αυτός απέρριψε την εισήγηση για rapid test στους εμβολιασμένους γιατί… θα ήταν άδικο. Βέβαια οι πραγματικές δηλώσεις του θα έπρεπε να είναι ότι αυτό το μέτρο απορρίφθηκε γιατί εάν τελικά εφαρμοζόταν τότε τα ποσοστά της ΝΔ θα κατέρρεαν.

Παράλληλα δεν είμαστε και βέβαιοι ότι αυτό το μέτρο όντως είχε τεθεί στο τραπέζι, ή απλώς ήταν ένα επικοινωνιακό τρικ από την κυβέρνηση για να αυξήσει τα ποσοστά της στους εμβολιασμένους, αλλά και παράλληλα να τους επιβάλλει υποχρεωτικά self test χωρίς να διαμαρτυρηθούν. Να θυμίσουμε ότι ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής των «ειδικών», υποστήριξε ότι έμαθε από την τηλεόραση για τις σκέψεις της κυβέρνησης για τα rapid test.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κ.Μητσοτάκης:

«Είναι αλήθεια ότι δέχτηκα εισηγήσεις για υποχρεωτικά rapid test σε όλους για την είσοδο σε χώρους διασκέδασης. Τις απέρριψα, γιατί θεώρησα ότι ένα τέτοιο μέτρο και θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και τελικά θα ήταν πολύ δύσκολο στην εφαρμογή του. Αντί λοιπόν να επιβάλλω κάτι σε όλους, επέλεξα να εμπιστευτώ όλους.

Και για αυτόν ακριβώς τον σκοπό η πολιτεία θα διαθέσει ακόμα δύο δωρεάν self test σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Με την σύσταση το μεν πρώτο να χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των γιορτών και το δεύτερο αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Και ζητώ από τους συμπολίτες μας να τα χρησιμοποιήσουν, ιδίως πριν από τις εορταστικές μαζικές συναθροίσεις.

Νομίζω ότι πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητή η σημασία αυτής της πρωτοβουλίας. Γιατί θα επιτρέψει σε όλους μας να ελέγχουμε την υγεία μας σε πραγματικό χρόνο. Αλλά θα κάνει τελικά πιο άνετη, πιο ελεύθερη, πιο ασφαλή τη διασκέδαση, γνωρίζοντας ότι το περιβάλλον στο οποίο θα βρισκόμαστε θα είναι πιο ασφαλές.

Και θα ζητήσω από τους συμπολίτες μας να μην περιοριστούν μόνο στα δυο δωρεάν self test τα οποία χορηγεί η πολιτεία, αλλά στην κρίση τους, όποτε βρίσκονται σε χώρους μαζικής συνάθροισης, οι ίδιοι με αίσθηση ευθύνης απέναντι στην υγεία τους και στην υγεία των ανθρώπων που αγαπούν, να προχωρούν και να κάνουν επιπρόσθετα self test, έτσι ώστε να έχουμε μία πραγματική εικόνα σε πραγματικό χρόνο για την εξέλιξη της πανδημίας.

Η δεύτερη φάση της άμυνας μας αφορά τις πρώτες εβδομάδες του 2022. Και ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας έχουμε στη διάθεσή μας ένα εύρος επιλογών, όπως η επέκταση της τηλεργασίας, οι ρυθμίσεις ωραρίων στην εστίαση και την διασκέδαση. Όχι, πάντως, αναστολή της λειτουργίας των σχολείων. Όλα όμως, το τονίζω αυτό, θα κριθούν από τα τότε δεδομένα. Καμία απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί.

Ήδη η έγκαιρη πρωτοβουλία να ανοίξει η τρίτη δόση για όλες τις ηλικίες, να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί των παιδιών -να ευχαριστήσω τους γονείς που ανταποκρίνονται πολύ θετικά σε αυτή την πρωτοβουλία- να ενταθεί η θωράκιση των άνω των 60, να ελέγχονται οι εισερχόμενοι από το εξωτερικό και με μοριακά, αλλά και με rapid test, όλα αυτά συγκροτούν μία πρώτη ζώνη άμυνας.

Σειρά τώρα έχει η δική μας συμπεριφορά στις γιορτές. Οι χαρούμενες συγκεντρώσεις δεν πρέπει να γίνουν εστίες μετάδοσης πόνου. Άμυνά μας είναι τα τεστ και οι βασικές προφυλάξεις. Και η στάση μας σήμερα θα κρίνει και τις αποφάσεις μας αύριο.

Θέλω να τονίσω ότι ήδη η ελληνική πολιτεία έχει διαθέσει σχεδόν 80 εκατομμύρια, επαναλαμβάνω, εκατομμύρια δωρεάν self test, αξίας σχεδόν 150 εκατομμυρίων ευρώ. Και αυτή η φροντίδα του κράτους θα συνεχιστεί, πλαισιωμένη πια και από άλλα όπλα, όπως τα νέα φάρμακα, η χρήση των οποίων θα εξαπλωθεί γρήγορα μετά την επίσημη έγκρισή τους.

Το μήνυμα λοιπόν και φέτος είναι ότι οι καλύτερες γιορτές είναι οι ασφαλείς γιορτές. Αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα. Αρκεί, το τονίζω, να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία ήδη υπάρχουν. Με συχνούς ελέγχους, επιτάχυνση των εμβολιασμών, ιδίως της ενισχυτικής δόσης, και όπως σας είπα με πολλά self test, έτσι ώστε εμείς οι ίδιοι να ελέγχουμε την κατάσταση της υγείας μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πρόκειται για ένα κοινό στοίχημα πολιτείας και πολιτών απέναντι στην Όμικρον. Και αυτό πρέπει να απαντηθεί και να κερδηθεί τις επόμενες εβδομάδες. Και πιστεύω ότι με ευθύνη και με ωριμότητα μπορούμε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.