ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Εντολή Κομισιόν: Μνημόνια και ακραία λιτότητα από το 2023 στην Ελλάδα – Ο Γ.Στουρνάρας για τεχνοκράτης πρωθυπουργός;

Ο Γ.Στουρνάρας ζητά με άρθρο του επιστροφή της Ελλάδας στα Μνημόνια

Εντολή Κομισιόν: Μνημόνια και ακραία λιτότητα από το 2023 στην Ελλάδα – Ο Γ.Στουρνάρας για τεχνοκράτης πρωθυπουργός;

Η εντολή της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη: Μετά το τέλος της πανδημίας η Ελλάδα θα πρέπει να επιστρέψει σε εποχές… Μνημονίων και ακραίας λιτότητας.

Είναι όμως κάτι που δεν μπορεί να επιβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε όμως και κάποιος από τους νυν πολιτικούς, κάτι που επί της ουσίας ανοίγει το δρόμο για μια κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας» με έναν τεχνοκράτη πρωθυπουργό, κάτι που το 2011-2012 έγινε με τον Λουκά Παπαδήμο.

Ένα από τα πρόσωπα που θα ήθελε να τεθεί επικεφαλής μιας τεχνοκρατικής κυβέρνησης ως τοποτηρητής των ξένων στη χώρα μας είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, άλλωστε είναι είναι ένα από τα πρόσωπα που έχει και τις κατάλληλες προδιαγραφές (αφού είναι τραπεζίτης).

Ο Γ.Στουρνάρας σε άρθρο του στην «Καθημερινή» δείχνει ξεκάθαρα το τι αναμένεται να έρθει στη χώρα μας από το 2023, μνημόνια και ακραία λιτότητα.

Ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος είναι υπέρ της επιστροφής σε συνθήκες σκληρής λιτότητας με την υποχρέωση να πετυχαίνει η χώρα μας πρωτογενή πλεονάσματα 2% από το 2023, χρονιά που σηματοδοτεί την κανονικότητα για την οικονομία.

Ο τραπεζίτης επιχειρηματολογεί υπέρ της ανάγκης επιστροφής τα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα, ώστε να βελτιωθεί η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέος, καθώς οι «παράγοντες που το καθιστούν ανθεκτικό σε αρνητικές διαταραχές θα αποδυναμωθούν σταδιακά σε δέκα χρόνια, παρά την αναμενόμενη αποκλιμάκωση ως ποσοστού του ΑΕΠ».

Ο Γ.Στουρνάρας υπογραμμίζει ότι υπό το βάρος του επί πλέον δανεισμού την περίοδο της πανδημίας έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια χαλάρωσης των συμπεφωνημένων στόχων για μόνιμα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΠΕ.

«Η χώρα θα πρέπει να επανέλθει στην προ πανδημία υγιή δημοσιονομική της θέση ώστε να μη ακυρωθούν οι θυσίες της δημοσιονομικής προσαρμογής που συντελέστηκε την προηγούμενη δεκαετία προς όφελος των επόμενων γενών» καταλήγει στο άρθρο του που ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή της χώρας στην περιοχή των Μνημονίων με πλεονάσματα-θηλιά που υπονομέυουν το εισόδημα των πολιτών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.