Επαφές με δύο επιπλέον εταιρείες που έχουν υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα, είχε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σαγκάη, που ήταν και ο τελευταίος σταθμός της επίσκεψής του στην Κίνα.

Στις συναντήσεις ο Πρωθυπουργός επισήμανε ότι «η πολιτική προσέγγιση Ελλάδας-Κίνας και η αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας στην Ελλάδα, δημιουργούν εξαιρετικά ευνοϊκές προϋποθέσεις για στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις στην Ελλάδα», ενώ συζητήθηκαν τα αμέσως επόμενα βήματα για την υλοποίηση συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρώτη είναι η εταιρεία Foshun. Είναι μέσα στις 500 μεγαλύτερες της λίστας Forbes με συνολικό ενεργητικό 500 δις ευρώ.

Δραστηριοποιείται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στον τομέα του φαρμάκου, στον τουρισμό, τον πολιτισμό και την ψυχαγωγία. Ειδικότερα, στην Ελλάδα δραστηριοποιείται ήδη ως μέτοχος στην επένδυση του Ελληνικού, ως ιδιοκτήτρια της εταιρείας Folie-Folie και ως μέτοχος της εταιρείας τουριστικών επενδύσεων Club Med.

Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν ότι ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τουρισμό, για εισαγωγή αγροτοδιατροφικων προϊόντων ελληνικής παραγωγής στην Κίνα, και για επενδύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην δημιουργία και προστασία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.

Η δεύτερη, είναι  η εταιρεία χρηματοδοτήσεων CEFC, η οποία βρίσκεται επίσης μέσα στην λίστα forbes500, είναι 8η σε μέγεθος επιχείρηση στην Κίνα και η μεγαλύτερη εταιρεία στην Σαγκαη.

 Δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς και έχει επενδύσεις περίπου 150 εκατ. ευρώ τα δυο τελευταία χρονια στην Τσεχία. Η Ευρώπη είναι ο No 1 προορισμός για τις επενδύσεις της.Κύριες δραστηριότητές της είναι οι επενδύσεις κεφαλαίων, το real estate, ο τουρισμός, η ενέργεια, οι τηλεπικοινωνίες, τα χρηματοοικονομικά, το φάρμακο, η βιομηχανία, ο αθλητισμός.