ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Δ. Βίτσας: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία η κοινωνική συμμαχία»

Δ. Βίτσας: «Για τον ΣΥΡΙΖΑ έχει σημασία η κοινωνική συμμαχία»

Τη σημασία που έχει για τον ΣΥΡΙΖΑ η κοινωνική συμμαχία, «δηλαδή», όπως εξηγεί, «το γεγονός ότι αυτό που κάνεις να έχει την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική αντοχή», υπογραμμίζει ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξή του στο περιθώριο του 2ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολιτικός στόχος», «Δημοκρατία», «Συλλογικότητα», «Ιεραρχική Ευθύνη». Αυτά είναι τα στοιχεία, οι τέσσερις έννοιες, με τις οποίες περιγράφει το σύγχρονο κόμμα της Αριστεράς. «Αυτές είναι που προσδιορίζουν ένα δημοκρατικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς», υπογραμμίζει. Προς αυτή την κατεύθυνση αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει συγχρόνως «να καταπολεμήσουμε φαινόμενα πιθανού παραγοντισμού ή ιδιοτέλειας» και πως χρειάζεται να διαμορφωθεί το πολιτικό κέντρο ανθρώπων που δεν έχουν απαραίτητα τις ίδιες ακριβώς απόψεις ή αντιλήψεις, αλλά μπορούν ακόμα και τις διαφορετικές γνώμες να τις σπρώχνουν σε μια προωθητική σύνθεση. Υπογραμμίζει ότι το «”ενιαίο κόμμα” δεν σημαίνει μονολιθικό κόμμα, αλλά ζωντανό κόμμα το οποίο στη βάση των πολλών απόψεων διαμορφώνει μια ενιαία κίνηση και δεν έχουμε ένα άλλο κόμμα μέσα στο κόμμα».

Στο ερώτημα αν το Συνέδριο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για μια διεύρυνση σε πολιτικό επίπεδο, απαντά «Βεβαίως», κάνοντας λόγο για «ένα μέτωπο με τις διαφορετικότητες ανάμεσα στη ριζοσπαστική Αριστερά, την Οικολογία αλλά και τη δημοκρατική προοδευτική, αριστερή τελικά, Σοσιαλδημοκρατία». Ο κ. Βίτσας σημειώνει ότι ιδιαίτερη σημασία έχει η κοινωνική συμμαχία, «δηλαδή το γεγονός ότι αυτό που κάνεις να έχει την κοινωνική στήριξη και την κοινωνική αντοχή».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λέει ο Δημήτρης Βίτσας, έχει κάνει τη «ρηξικέλευθη επιλογή» ως κόμμα να μην αρκεστεί στη διαμαρτυρία, αλλά να διεκδικεί και από θέση κυβέρνησης «να πέσει μέσα στην καθημερινή μάχη ώστε να βελτιωθεί η ζωή των ανθρώπων». «Αν αυτό εννοούμε ως “κυβερνησιμότητα”, νομίζω ότι με θάρρος και με ανιδιοτέλεια και με καθαρό μυαλό, δεν μπορούμε να κινδυνεύσουμε», τονίζει. Κινδυνεύει όχι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάθε κόμμα, όταν θέλει την κυβέρνηση για την κυβέρνηση, τονίζει.

Επισημαίνει ότι από τις Θέσεις και την εισήγηση του προέδρου, προκύπτει το σαφές στίγμα, ότι «σε αυτή τη φάση εμείς παλεύουμε ώστε να βγει η Ελλάδα από την οικονομική κρίση, από την πολιτική επιτροπεία, από την κοινωνική κρίση». Σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά έχει αναλάβει τις δεσμεύσεις της, «αλλά έχουμε και απαιτήσεις από τους εταίρους μας: Πρώτον, οριστική ρύθμιση για το χρέος. Δεύτερον, δυνατότητες ποσοτικής χαλάρωσης». Ο υπουργός τονίζει ότι σήμερα έχει γίνει αντιληπτή ως αναγκαία η ιδέα ότι πρέπει να διαμορφωθεί ένας συνασπισμός προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη που να παίξει ενεργό ρόλο και η ριζοσπαστική Αριστερά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.