Μάταια η κυβέρνηση προσπαθεί να σωθεί μέσω συντάξεων: ΔΝΤ, Σκοπιανό και φωτιές στο Μάτι την στέλνουν στον… γκρεμό

Μάταια η κυβέρνηση προσπαθεί να σωθεί μέσω συντάξεων: ΔΝΤ, Σκοπιανό και φωτιές στο Μάτι την στέλνουν στον… γκρεμό

To ΔΝΤ επιμένει ότι οι μειώσεις στις συντάξεις από το 2019 είναι ένα διαρθρωτικό και όχι δημοσιονομικό μέτρο που ψήφισε η κυβέρνηση από το 2017 εννοώντας δηλαδή ότι η μόνιμη χρήση του είναι απαραίτητη για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό σύστημα.

Οι συντάξεις θεωρούνταν απαραίτητες για την κυβέρνηση για να καλλιεργούν μεταξύ τους την ψευδαίσθηση ότι θα «σωθούν» στις εκλογές.

Νομίζουν ότι ο κόσμος θα ξεχάσει το Σκοπιανό και τα 99 θύματα των πυρκαγιών στο Μάτι.

Μια ψευδαίσθηση όμως που με βάση την τελευταία δημοσκόπηση και μάλλον πιο ρεαλιστική από άλλες, της Pulse, δεν μπορεί να έχει βάση.

Νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse καταγράφει διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ με 10,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή και 9,5 μονάδες στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή η ΝΔ συγκεντρώνει 33,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 23%, ακολουθούν Χ.Α 7,5%, ΚΙΝΑΛ 7% ΚΚΕ 6% Ένωση Κεντρώων 2% όπως και η Ελληνική Λύση 2% από 1,5% συγκεντρώνουν Ποτάμι και ΑΝΕΛ με τους αναποφάσιστους να φτάνουν το 12%.

Σημειώνεται ότι στην αντίστοιχη δημοσκόπηση του Ιουνίου η ΝΔ συγκέντρωνε ποσοστό 31% έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Ακολουθεί η ΧΑ με 7% (από 6,5%), το Κίνημα Αλλαγής με σταθερές δυνάμεις στο 6,5%, και το ΚΚΕ επίσης με σταθερό το ποσοστό του στο 5,5%. Κανένα άλλο κόμμα δεν περνά το φράγμα του 3% για την κοινοβουλευτική του εκπροσώπηση.

Ταυτόχρονα, η δημοσκόπηση της Pulse καταγράφει σταθερή υπεροχή για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα στο ερώτημα ποιος θεωρείτε καταλληλότερος για πρωθυπουργός. Ο πρόεδρος της ΝΔ συγκεντρώνει το 34% των προτιμήσεων, έναντι 24% του κ.Τσίπρα.

Η διαφορά μεταξύ τους παραμένει σταθερή στις 10 μονάδες σε σχέση με τη δημοσκόπηση του Ιουνίου που ήταν 33% για τον κ.Μητσοτάκη και 23% για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συντριπτική όμως είναι η υπεροχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην παράσταση νίκης:

Το 57% λέει ότι θα κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, έναντι 24% που πιστεύει το αντίστοιχο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η διαφορά φθάνει τις 33 μονάδες.

Οπότε οι συντάξεις και το αφήγημα της ακύρωσης της μείωσής τους ήταν το τελευταίο «χαρτί» της κυβέρνησης για να σωθούν από μια επικείμενη συντριβή, αλλά οι δανειστές δεν είναι μια ενιαία μάζα.

Είναι οι χώρες της ΕΕ, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Το ΔΝΤ απλά διαφωνεί, δεν θέλει.

Την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση στην Αθήνα και ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος από το Λονδίνο, επέμεναν ότι το θέμα των συντάξεων έχει τεθεί και ότι έχει πολύ καλές πιθανότητες να βρεθεί «μια επικοδημητική λύση» (καθώς απέφυγε να μιλήσει στο εξωτερικό για «ακύρωση» του μέτρου).

Μέχρι τώρα για τις συντάξεις γίνεται μόνο συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση, γιατί αυτή θα υπάρξει μόνον εάν και εφόσον μπει σαν θέμα επισήμως στην ατζέντα του Eurogroup, τον ερχόμενο Νοέμβριο ή Δεκέμβριο.

Για αυτό άλλωστε και το Βερολίνο δεν ανακοίνωσε το παραμικρό για το τι απάντησε ο Όλαφ Σολτς την Τετάρτη όταν συνάντησε τον κύριο Τσακαλώτο, αν και ελληνικές πηγές έλεγαν πως είπε ότι «θα το συζητήσουμε».

Ελληνικές πηγές έλεγαν επίσης ότι και στο Λονδίνο όπου ο κύριος Τσακαλώτος μίλησε εχθές σε ακροατήριο επενδυτών, οι ξένοι «δεν φάνηκαν να ανησυχούν για τις συντάξεις, δεν τους ενδιέφερε καν το θέμα»!

Αντιθέτως στην Ουάσιγκτον το θέμα απασχολεί έντονα, αλλά μόλις εχθές ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δικαιολόγησε γιατί τόσες ημέρες δεν είχε πάρει ανοικτά θέση ο απεσταλμένος του Ταμείου στην Αθήνα, κύριος Πήτερ Ντόλμαν.

Εξήγησε ότι το ΔΝΤ μετείχε άτυπα στις συναντήσεις που έγιναν στο υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί το Ταμείο δεν θα συντάξει Έκθεση για την Ελλάδα τον Νοέμβριο μαζί με τους ευρωπαϊκο΄ς θεσμούς, αλλά ξεχωριστά τον Ιανουάριο.

Υπό την έννοια αυτή, το ΔΝΤ ως τώρα άκουγε και δεν μιλούσε, γιατί δεν έχει έρθει η ώρα για κάτι τέτοιο. Αυτό δεν σημαίνει όμως πως έχει μείνει «έξω από το παιχνίδι». Απεναντίας μάλιστα, η στάση του έχει ιδαίτερη βαρύτητα, αφού ακόμα και μία απλήρω δήλωση που κάνει το Ταμείο στέλνει απευθείας μηνύματα στις αγορές.

Αυτό δείχνουν άλλωστε και τα «fake news» που κυκλοφόρησαν στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή (επικαλούμενα «ευρωπαϊκές πηγές») τα οποία έκαναν λόγο για «συμφωνία» των θεσμών να μην κοπούν οι συντάξεις, αλλά ενέπλεκαν και τον Πήτερ Ντόλμαν του ΔΝΤ, λέγοντας πως «φέρεται» να συναινεί και εκείνος ότι δεν χρειάζεται να κοπούν οι συντάξεις. Και ενώ προκλήθηκε «καραμπόλα διαψεύσεων» διεθνώς, και πάλι το ΔΝΤ απέφυγε τότε να διαψεύσει ή να πει το οτιδήποτε.

Αντιθέτως εχθές στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος Τύπου κύριος Τζέρυ Ράις, είχε έτοιμη την απάντηση: τα μέτρο έχει ψηφιστεί το 2017, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί, οι αγορές παρακολουθούν και οι μεταρρυθμίσεις ζητήθηκαν για να πάνε λεφτά από τις Συντάξεις στο Κράτος Πρόνοιας, σε αναπτυξιακά μέτρα και φοροελαφρύνσεις.

Ωστόσο ο κύριος Τσακαλώτος από το Λονδίνο επέμεινε να θέτει και πάλι το θέμα ταμειακά και δημοσιονομικά. Μιλώντας στους ξένους επενδυτές, τους καθησύχασε ότι οι στόχοι θα τηρηθούν (πλεονάσματα 3,5%) αλλά τους διαβεβαίωσε ότι με υπερπλεονάσματα που η κυβέρνηση προβλέπει ότι θα αυξάνονται κάθε χρόνο (πλεόνασμα 11 δισ. ευρώ το 2022) η Ελλάδα μπορεί και τις συντάξεις να μην κόψει, και στο Κράτος Πρόνοιας να δίνει (πχ μέτρα για την παιδική φτώχεια κλπ) και να εγγυάται στους επενδυτές ότι θα βρίσκει χρήματα για να τους πληρώνει αν αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απέφυγε πάντως να τους πει ότι (ως τώρα τουλάχιστον) οι «θεσμοί» προβλέπουν μικρότερα πρωτογενή πλεονάσματα από όσα υποστηρίζει η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο πως θα έχει την περίοδο 2019-2022, ενώ ειδικά τον ΔΝΤ προβλέπει «μηδέν υπερπλεόνασμα» για ολόκληρη την 5ετία ως το 2022.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.