Ν.Παναγιωτόπουλος: «Τα στελέχη στον Έβρο παίρνουν επίδομα 100 ευρώ- Δεν θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση»

Ν.Παναγιωτόπουλος: «Τα στελέχη στον Έβρο παίρνουν επίδομα 100 ευρώ- Δεν θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση»

«Τα στελέχη παίρνουν επίδομα παραμεθορίου και ιδιαιτέρων συνθηκών». Αυτό απαντά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος σε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Καλλιάνου, ο οποίος προέτρεπε να δοθεί κάποια έκτακτη οικονομική ενίσχυση στα στελέχη που υπερασπίστηκαν τα σύνορα.

Δείτε την απάντηση:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ιωάννης Καλλιάνος με θέμα «Μέριμνα για χορήγηση έκτακτης αμοιβής σε όσους και όσες προστάτεψαν σε συνθήκες πρωτόγνωρες τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σας γνωρίζω ότι η αρμοδιότητα για την εφαρμοζόμενη πολιτική σε θέματα αποζημιώσεων, αποδοχών και συνεπώς και για το ζήτημα έκτακτης αμοιβής στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ), εμπίπτει αποκλειστικά στο συνερωτώμενο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο την εξειδικεύει με ειδικούς νόμους, με βάση τις εκάστοτε οικονομικές συνθήκες και την εφαρμοζόμενη δημοσιονομική πολιτική.

Τα στελέχη παίρνουν επίδομα παραμεθορίου και ιδιαιτέρων συνθηκών

Σε κάθε περίπτωση, στο άρθρο 127 του ν.4472/2017 (ΦΕΚ Α΄74), καθορίζεται η χορήγηση του επιδόματος εκατό ευρώ (100 €), στα στελέχη των ΕΔ που υπηρετούν μεταξύ άλλων, εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου), κ.λπ.

Στις ως άνω διατάξεις, καθορίζεται επίσης η καταβολή του επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, «…λόγω της ιδιαίτερης φύσης των καθηκόντων των εν λόγω στελεχών, καθώς και της απασχόλησης χωρίς ωράριο εργασίας ή πέραν του ωραρίου εργασίας».

Σε ό,τι αφορά στο προσωπικό, το οποίο μετακινήθηκε, προκειμένου να ενισχύσει τις εμπλεκόμενες στη φύλαξη των συνόρων Μονάδες, σε αυτό καταβάλλεται αποζημίωση οδοιπορικών εξόδων, σύμφωνα με τα καθοριζόμενα στο Π.Δ.200/1993.

Τέλος, το ΥΠΕΘΑ στο πλαίσιο της διαρκούς μέριμνας και της ρεαλιστικής ρύθμισης των αιτημάτων των στελεχών των ΕΔ θα αναλάβει, εφόσον αυτό καταστεί εφικτό από τις δημοσιονομικές συνθήκες, τις σχετικές πρωτοβουλίες για καταβολή επιπλέον οικονομικού βοηθήματος με προτεραιότητα στα στελέχη των ΕΔ που επιχείρησαν στον Έβρο και τα νησιά το προηγούμενο διάστημα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε κάθε περίπτωση όμως η αποφασιστική αρμοδιότητα ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών. Κατά τα λοιπά αρμόδια να σας απαντήσουν είναι τα συνερωτώμενα Υπουργεία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.