Κ.Μητσοτάκης: «Κλείνουμε τα ελληνικά ανθρακωρυχεία για να επωφεληθούν και οι Γερμανοί – Ας βρουν κάτι άλλο οι κάτοικοι»

Κ.Μητσοτάκης: «Κλείνουμε τα ελληνικά ανθρακωρυχεία για να επωφεληθούν και οι Γερμανοί – Ας βρουν κάτι άλλο οι κάτοικοι»

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνέντευξή του στη γερμανική Bild, τοποθετήθηκε για το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης της κυβέρνησης λέγοντας πως η κυβέρνηση κλείνοντας τα ανθρακωρυχεία στη Βόρεια Ελλάδα ωφελεί τις γερμανικές εταιρίες, ενώ οι κάτοικοι «θα πρέπει να βρουν κάτι άλλο να κάνουν».

Συγκεκριμένα δήλωσε ο πρωθυπουργός:

«Με ρωτήσατε πού θα διοχετευτούν τα χρήματα. Ένα άλλο παράδειγμα είναι ότι κλείνουμε όλα τα ανθρακωρυχεία μας στη βόρεια Ελλάδα, νωρίτερα από τη Γερμανία. Συνεπώς, μέρος των χρημάτων θα διατεθεί για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης σε μια ολόκληρη περιφέρεια της Ελλάδας, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα και θα πρέπει πλέον οι κάτοικοί της να βρουν κάτι άλλο να κάνουν.

Και, βεβαίως, θα επωφεληθούν και γερμανικές εταιρείες.

Η RWE σύναψε συμφωνία με τη ΔΕΗ για την εγκατάσταση ενός πολύ μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη θέση όπου υπήρχε μια παλιά λιγνιτική μονάδα. Συνεπώς είναι και προς το συμφέρον γερμανικών εταιρειών, επειδή θέλω να αλλάξω το αφήγημα. Δεν είναι πλέον θέμα αποπληρωμής χρέους προς την ΕΕ, αλλά επενδυτικών ευκαιριών που θα είναι επωφελείς για ελληνικές εταιρείες, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, αλλά ταυτόχρονα θα ωφελήσουν και γερμανικές εταιρείες».

Το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης έχει προκαλέσει αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα, καθώς στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, αντικαθίσταται μία σταθερή και φθηνή πηγή ενέργειας για την Ελλάδα (λιγνίτης) με αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκά, τα οποία δεν καλύπτουν τις ίδιες θέσεις εργασίας αλλά ούτε έχουν και την ίδια απόδοση ενεργειακά.

Η «μετάβαση» αυτή η οποία θα κοστίσει πολλά δισεκατομμύρια στο ελληνικό κράτος και την οποία δεν είναι σίγουρο κατά πόσο θα καλύψουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, θα αναλάβουν ξένες πολυεθνικές εταιρίες πολλές εκ των οποίων γερμανικές (όπως η RWE).

Βέβαια όλα αυτά ξεκινούν από τα εξωφρενικά πρόστιμα που βάζει η γερμανοκρατούμενη Ευρωπαϊκή Ένωση στις λιγνιτικές μονάδες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Συγκεκριμένα, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, λόγω των προστίμων, η ΔΕΗ είχε το 2018 ζημίες 200 εκ. Euro, το 2019 300 εκ. Euro, ενώ προέβλεψε ότι το 2020 οι ζημιές θα ανέλθουν σε μεγαλύτερο ποσό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.