Ο θείος (Κ.Καραμανλής) έδιωξε την Ούλεν & ο ανιψιός την «φέρνει» πίσω μετά από 65 χρόνια: Ιδιωτικοποιούν το νερό

Ο θείος (Κ.Καραμανλής) έδιωξε την Ούλεν & ο ανιψιός την «φέρνει» πίσω μετά από 65 χρόνια: Ιδιωτικοποιούν το νερό

Σε μία αιφνίδια κίνηση προχώρησε η κυβέρνηση και ο υπουργός Υποδομών Κωνσταντίνος Καραμανλής, καθώς εκχωρεί σχεδόν το 80% των υδάτινων αποθεμάτων της χώρας και τη διαχείριση του νερού σε ιδιώτες υπό τον μανδύα των ΣΔΙΤ (σύμπραξης ιδιωτικού & δημόσιου τομέα).

Συγκεκριμένα πρόκειται για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής, περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, αντλιοστάσια, κτλ., δηλαδή σχεδόν το 80% των αποθεμάτων νερού της Ελλάδας. Τα νερά αυτά που υδροδοτούν την Αττική, τα διυλίζει και τα διαχειρίζεται η ΕΥΔΑΠ.

Τις τελευταίες ημέρες «αιφνιδιαστικά», όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην ΕΥΔΑΠ, αναρτήθηκαν οι προκηρύξεις για τη διενέργεια τριών παράλληλων διαγωνισμών για την σύναψη συμβάσεων παροχής υπηρεσιών νομικού, χρηματοοικονομικού και τεχνικού συμβούλου με σκοπό τη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τη διαχείριση, συντήρηση και λειτουργία του Ε.Υ.Σ της Αθήνας μέσω Σ.Δ.Ι.Τ.

Η δαπάνη έκαστης προκήρυξης ανέρχεται στο ποσό των 138.424 ευρώ η κάθε μια, κάτι που σημαίνει πως δεν χρειάζεται να γίνει ανοιχτός διαγωνισμός.

Πολλές ξένες πολυεθνικές εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της ΕΥΔΑΠ.

Μάλιστα αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η ΕΥΔΑΠ παρουσιάζει κερδοφορία και τα διανεμόμενα κέρδη της εταιρείας σε μετόχους αυξήθηκαν στο 70%.

Η κίνηση αυτή εκτιμάται από κύκλους κοντά στην υπόθεση ότι «μικραίνει» την κερδοφόρα εταιρεία, καθώς εκτιμάται ότι θα στερήσει από την ΕΥΔΑΠ ετήσια έσοδα που ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ παράλληλα διακυβεύονται και περίπου 200 θέσεις εργασίας, όσες και οι άνθρωποι, οι οποίοι αυτήν την στιγμή απασχολούνται στον τομέα της υδροληψίας.

Σύμφωνα με το σωματείο των μηχανικών της ΕΥΔΑΠ, για την επιχείρηση νερού η απόσπαση της υπηρεσίες αυτής «θα επιφέρει μεγάλη επισφάλεια στην αδιάλειπτη υδροδότηση του Λεκανοπεδίου, καθώς η ΕΥΔΑΠ η οποία έχει αναλάβει την ευθύνη για την αδιάλειπτη υδροδότηση της Αττικής, δεν θα μπορεί πλέον να ελέγξει τις διαδικασίες ασφαλούς υδροληψίας και μεταφοράς του αδιύλιστου νερού, με το οποίο τροφοδοτούνται οι μονάδες επεξεργασίας νερού και το δίκτυο διανομής του καθαρού νερού».

Το νερό αποτελεί ζωτικό αγαθό, χωρίς το οποίο ο άνθρωπος δεν επιβιώνει πάνω από 3 ημέρες, έρευνες έχουν δείξει πως στις χώρες που ιδιωτικοποιείται το νερό, εκτοξεύονται οι τιμές, ενώ η ποιότητά του πέφτει κατακόρυφα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όλα τα παραπάνω επαναφέρουν στην μνήμη δηλώσεις βουλευτή της Νεάς Δημοκρατίας ο οποίος είχε δηλώσει πριν λίγους μήνες πως «το νερό (στην Ελλάδα) είναι απαράδεκτα φθηνό».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.