Η κυβέρνηση βλέπει αμερικανική στήριξη απέναντι στην Τουρκία γιατί θα γίνει συνάντηση Ν.Δάνδια-Μ.Πομπέο

Η κυβέρνηση βλέπει αμερικανική στήριξη απέναντι στην Τουρκία γιατί θα γίνει συνάντηση Ν.Δάνδια-Μ.Πομπέο

Διπλωματικός «πυρετός» για το Oruc Reis με τον Νίκο Δένδια να έχει αύριο συνάντηση με τον Μάικ Πομπέο στη Βιέννη, έπειτα από την άμεση ανταπόκριση των ΗΠΑ στο ελληνικό αίτημα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ οι συνομιλίες που θα έχει αύριο το απόγευμα στην αυστριακή πρωτεύουσα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της κλιμακούμενης τουρκικής παραβατικότητας.

Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα επισήμαιναν χθες, πως η άμεση ανταπόκριση της αμερικανικής πλευράς στο αίτημα της Ελλάδας για αυτή την συνάντηση Δένδια-Πομπέο στη Βιέννη, μόλις μία ημέρα μετά τη προχθεσινή σαφή τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ενδεικτική της εδραιωμένης αντίληψης εταίρων και συμμάχων για την τουρκική παραβατικότητα.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών φθάνει απόψε στη Βιέννη, προερχόμενος από τη Σλοβενία, ενώ είχε προηγηθεί επίσκεψή του στην Τσεχία και το Σάββατο πρόκειται να ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Κεντρική Ευρώπη με την επίσκεψή του στην Πολωνία.

Οι συναντήσεις του Πομπέο στην Αυστρία

Το καθαυτό πρόγραμμα της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο στη Βιέννη ξεκινά αύριο το πρωί που θα γίνει δεκτός από τον ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσουν τις διμερείς σχέσεις Βιέννης-Ουάσινγκτον και διεθνή θέματα όπως την κρίση του κορονοϊού και την κλιματική αλλαγή, ενώ το βράδυ πρόκειται να συναντηθεί με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Το πρωί είναι επίσης προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Αυστριακό υπουργό Οικονομικών Γκέρνοτ Μπλιούμελ και εκπροσώπους αυστριακών επιχειρήσεων, και, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στόχος της συνάντησης είναι «η καθιέρωση ή η ενίσχυση βιώσιμων οικονομικών δεσμών μεταξύ Αυστρίας και ΗΠΑ».

Οι ΗΠΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά για την Αυστρία, ωστόσο, οι αυστριακές εξαγωγές υπέστησαν μεγάλη μείωση κατά τη διάρκεια της κρίσης της κορονοϊού, και τον Μάιο ενώ οι αυστριακές εξαγωγές γενικά μειώθηκαν κατά 25,5%, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ είχαν μία μείωση κατά 34%.

«Η συνοχή είναι απαραίτητη, ειδικά σε περιόδους κρίσης του κορονοϊού, οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν ανέκαθεν ένας αξιόπιστος και ισχυρός οικονομικός εταίρος και θέλουμε να συνεχίσουμε αυτήν την παράδοση», δήλωσε σήμερα ο Γκέρνοτ Μπλιούμελ.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών το μεσημέρι με τον Αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, θα βρεθούν, σύμφωνα με πληροφορίες από το αυστριακό ΥΠΕΞ, η «στρατηγική εταιρική σχέση Αυστρίας-ΗΠΑ, οι γεωπολιτικές εστίες κρίσης, τα Δυτικά Βαλκάνια και η πολυμέρεια».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, θα απασχολήσει προφανώς την προγραμματισμένη συνάντηση του Μάικ Πομπέο με τον Ράφαελ Γκρόσι, τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, ο οποίος έχει την έδρα του στη Βιέννη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.